Delikasa in Doesburg houdt maandag 29 april een excursie naar ‘De Groote Voort’ in Lunteren, een van de kaasleveranciers van de Doesburgse delicatessenzaak. Liefhebbers kunnen met eigenaar Marja Aarts van Delikasa naar de kaasboerderij van Irene en Jan-Dirk van der Voort in Lunteren. ‘De Groote Voort’ is product van de biologsiche Remeker kaas.

 

Bij Irene en Jan-Dirk van der Voort grazen 100 Jerseykoeien, die de melk leveren voor de biologische Remeker kaas. In 2004 besloten Irene en Jan-Dirk 100 procent antibioticavrij te gaan werken. Inmiddels staat alles op de boerderij in het teken van ‘puur in balans’ en dat  heeft consequenties voor de weiden, de dieren, de melk, de kaas en de rijping.

 

‘Er zijn honderd Jerseykoeien op De Groote Voort, mooie kleine bruine koeien, met grote, even bruine ogen en horens. Deze horens zijn een opslagruimte voor mineralen. De Jerseymelk heeft een hoger caroteengehalte dan gewone melk van andere rassen en daardoor een opvallend gele kleur. Ook heeft de melk een hoger kalkgehalte en het juiste soort eiwit voor het maken van kaas. Hierdoor stremt de melk goed, met uitsluitend toevoeging van zuursel en stremsel. Perfect voor de Remeker’, zo laat Aarts weten.

 

Door goede verzorging van de bodem, krijg je volgens Aarts kwaliteit in het gras. Aarts: ‘Naast dit gras krijgt de koe alleen verse voeding die bij de koe past. Dit zijn geplette granen. De granen worden iedere morgen vers geplet. Daarnaast krijgen de koeien gedroogd fruit, zeezout uit de Guérande en een mengsel van 40 soorten gedroogde kruiden. Door dit optimale rantsoen en een open stal, zijn de koeien super gezond’.

 

In de kaasmakerij wordt om de dag de rauwe melk van de koeien door de boer zelf verwerkt tot kaas. Hierbij worden geen conserveringsmiddelen gebruikt en slechts weinig ongeraffineerd zeezout. Daarna rijpt de kaas in het eigen kaaspakhuis,  zodat de smaak zich langzaam kan vormen. Kaas van zes maanden oud noemen we Remeker, kaas van 18 maanden oud noemen we Olde Remeker. Er is nu ook een Remeker kaas met een natuurlijke korst; de Remeker Puur, deze kaas rijpt 8 tot 9 maanden.

 

Belangstellenden die op 29 april meewillen naar de kaasboerderij, kunnen zich in de winkel van Delikasa aanmelden. Delikasa is gevestigd in de Kerkstraat 8 in het centrum van Doesburg.