‘Beste Kerstmarkt ooit’. ‘Perfect’. ‘Geslaagde kerstmarkt. Complimenten!’ ‘We hebben ontzetten de genoten!’
Zomaar een greep uit heel veel reacties van bezoekers én deelnemers van de Kerstmarkt Doesburg 2016 op zaterdag 10 december. De organisatie kijkt dan ook vol trots terug op misschien wel de beste editie van de Kerstmarkt tot nu toe.

Met veel, heel veel bezoekers, tienduizenden en meer. Automobilisten moesten soms vanaf de andere kant van Doesburg al gaan zoeken naar een parkeerplek. Het was een Kerstmarkt met sfeer, ondanks het kleine beetje regen af en toe. Met bijna 150 kramen is de markt één van de mooiste en grootste kerstmarkten van Nederland.

De opening werd dit jaar voor het eerst verricht door burgemeester Loes van der Meijs. Ook zij sprak haar bewondering uit dat Doesburg in staat is zo’n mooie en grote Kerstmarkt op te zetten.

Route
Daarna reed zij als eerste samen met de Hanze-kerstman een rondje met de arrenslee en begon de markt pas echt. Die nieuwe Kerstman was de hele dag op de markt te bewonderen, waar hij samen met zijn lieftallige assistentes Hedda en Miriam rondliep om koekjes uit te delen. Zoals elk jaar stonden er kramen met allerlei koopwaar opgesteld door de hele binnenstad.

Nieuw was dat bezoekers dit jaar een heuse route konden lopen, waardoor die niets hoefden te missen. De route liep via de Ooipoortstraat, door de Helmichstraat, de Zandbergstraat, Meipoortstraat, Kerkstraat, de Markt, en daarna dwars door de kerk, via de Kleine Kerksteeg naar de Roggestraat en weer terug naar de Kerkstraat.

Kerstlichtjes
Marktkraamhouders zijn erg tevreden over deze nieuwe opzet, want ook zij merkten dat bezoekers daardoor makkelijker langs alle kramen kwamen. Ook waren zij over het algemeen erg blij met de hulp van de bewoners van de achterliggende huizen.

Bekijk hier de foto’s van de Kerstmarkt.

Petra Huiskamp uit Apeldoorn stond met haar theekraam in de Roggestraat en merkte ook daar hoe behulpzaam de Doesburgers zijn. Petra: ‘Ik stond met te kleine kerstlichtjes op batterijen in mijn kraam, dat werd niet wat. Zeker niet toen het al vroeg donker werd. De bewoners van het huis waar ik voor stond, hebben toen een hele goede lange snoer kerstverlichting gebracht, zonder dat ik dat had gevraagd. En een haspel zodat ik stroom kon gebruiken. En later ook nog soep, geweldig! Het was mijn eerste keer hier als ondernemer maar ik vond het fantastisch.’

Smartlappenkoor Doesburg
Naast alle kramen was er de hele dag muziek en dans in de straten, op het buitenpodium en in de Grote Martinikerk, want ook die was voor het eerst ingericht voor de Kerstmarkt.

Tussen de kramen in de kerk, waren de hele dag verschillende optredens van muzikanten onder wie de jonge gitariste en zangeres Sophie van den Berg, de Dance Skills Company, het Dierens Mannenkoor, Shantykoor de IJsselboei uit Brummen en het Smartlappenkoor Doesburg. Dat trok regelmatig zoveel kijkers en luisteraars dat de ruimte in de kerk bijna te klein was.

Tobias Verschoor
De Midwinterhoorngroep Doesburg opende en sloot de activiteiten in de kerk, en tussendoor liet ook organist Wilbert Brendsen van zich horen. Buiten op het podium in de binnenstad traden onder meer William Smulders en Lieke Grey op. En Doesburgs zanger Maarten Jansen. In de straten waren de liederen van het koor Nieuw Leven uit Angerlo te horen.

De Kerstmarktcommissie kijkt zeer tevreden terug. Voorzitter Tobias Verschoor: ‘Natuurlijk kunnen er altijd dingen beter, daarvoor gaat de commissie deze week alweer aan de slag. Maar bovenal heel veel tevredenheid en trots dat wij als vijf vrijwilligers, met de hulp van vele anderen, zo’n prachtig evenement in Doesburg weten te verwezenlijken’.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk Doesburg,  Stadshotel Doesburg , Edelsmederij Tobias en Brasserie Het Zesde Zintuig.