In de discussie over de veelbesproken drilkooi van Doesburg heeft zich nu ook een prominent inwoner gemeld. Ereburger en voormalig burgemeester Hermen Overweg moet niets hebben van de drilkooi en trekt zelfs de vergelijking met de Islamitische Staat (IS).

In een ingezonden brief aan de redactie van DoesburgDirect.nl laat Overweg geen spaan heel over het plan om een drilkooi te plaatsen bij het stadhuis, pal tegenover het terras van De Waag.

Overweg stelt dat de bezwaren tegen de komst van de drilkooi van verschillende aard is. ‘Eén ervan is dat niet de oorspronkelijke houten drilkooi wordt nagebouwd, maar een vereenvoudige metalen versie. Die lijkt meer op de kooien waarin de Islamitische Staat (IS) in Syrië vrouwen zet om ze te verkopen als slavin, of om ze te vernederen’, aldus Overweg.

Islamitische Staat
Overweg vervolgt: ‘Het argument van de indieners van het Doesburgse plan: “Het is zo’n leuke toeristische attractie en het zal extra bezoekers naar Doesburg trekken”. Zullen de kooien van IS in Syrië over 200 jaar ook worden herplaatst omdat hun kooien, waarin vrouwen werden vernederd, zo’n leuke toeristische attractie vormen?’.

Het idee om een drilkooi te plaatsen is niet nieuw. Stadspartij Doesburg opperde jaren geleden al eens het idee, maar vond toen te weinig politieke steun. Inmiddels lijkt die steun er wel te zijn en ligt 8.000 euro subsidie in het verschiet om de drilkooi te vervaardigen.

Piet Vree
Een van de initiatiefnemers Piet Vree liet eerder in De Gelderlander optekenen dat de drilkooi gepresenteerd wordt tijdens de Hanzefeesten in juni. ‘Het is een kooi van 2,5 meter hoog en met een diameter van 1,20 meter. Precies even groot als de blauwe steen voor het stadhuis. Er staat een stoeltje in en bovenop de kooi komt een torentje op in dezelfde vorm als de toren van het raadhuis’, aldus Vree op 24 april in De Gelderlander.

Naast de recente ingezonden brief van prominent inwoners Hermen Overweg zijn ook andere acties gestart tegen de komt van de drilkooi. Zo is er een handtekeningactie opgezet omdat volgens initiatiefneemster Jo-Anne Troost het niet meer van deze tijd is en omdat een 17e-eeuws martelwerktuig vrouwonterend zou zijn.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde Zintuig en Partyboerderij De IJsselhoeve en Binkies.