Oud-ondernemers roeren zich in zaak Only for Men

De Doesburgse oud-ondernemers Herman Gorter en Ben Polman maken zich sterk voor de komst van Only for Men naar Doesburg. In een open brief van 28 april aan het College en de Gemeenteraad van Doesburg laten ze weten dat het beschermen van de binnenstad op de huidige wijze een onjuiste gedachte is en de gemeente hiermee zowel de inwoners als de plaatselijke detailhandel dupeert.


Gorter, voormalig eigenaar van Firstlady damesmode, en Polman, voormalig eigenaar van Dierenspeciaalzaak Polman, stellen dat de gemeentelijke portefeuille Economische Zaken de laatste jaren is verwaarloosd en spreken de hoop uit dat de nieuwe wethouder, Henk Westra, serieus werk maakt van deze portefeuille.


In de open brief spreken Gorter en Polman de zorg uit aan de hand van een zestal punten. Belangrijk punt daarbij is de situatie rondom Action en Only for Men, twee grote bedrijven die zich in Doesburg willen vestigen maar er tot dusver nog niet zitten.


‘Dat men denkt de middenstand in de binnenstad te moeten beschermen door grote publiekstrekkers te weren is een sympathieke maar onjuiste gedachte omdat ook de winkels zullen mee profiteren van het aantrekken van koopkracht van buitenaf’, stellen Gorter en Polman.


Gorter en Polman vervolgen: ‘Dat twee grote publiektrekkers als Action en Only for Men zich na marktonderzoek in deze stad wilden vestigen zegt veel en is een compliment voor Doesburg. Zij hebben echter 2000 á 3000 m2 nodig en die zijn in de binnenstad niet te vinden. Daardoor viel hun oog op de voormalige exercitieloods op loopafstand van de binnenstad . Beiden werden door de gemeente botweg geweigerd, omdat ze alleen welkom waren in een voor hun veel te klein pand in de binnenstad’.


Hieronder de complete briefOPEN BRIEF aan het COLLEGE en de GEMEENTERAAD van DOESBURG.

Doesburg, 28 april 2012.

Dames en heren,

Van harte willen wij de nieuwe wethouder  Henk Westra welkom heten en wensen deze Doesburgse stadsgenoot veel succes toe, temeer omdat hij ook Economische Zaken in zijn portefeuille heeft; een werkterrein dat in de loop der jaren in Doesburg zwaar verwaarloosd is.

Een reden voor ons om de nieuwe wethouder bij het aanvaarden van zijn functie even eerlijk en openhartig in de ogen te kijken, te vertellen wat onze zorgen zijn en hopen dat ook de rest van het college en de gemeenteraad hieraan aandacht zullen besteden.

 1. 1. terecht heeft de Gemeente destijds besloten het koopcentrum in de binnenstad te concentreren, alleen betreft het hier kleinschalige winkels omdat grotere ruimten in de binnenstad niet voorradig zijn..Grote bedrijven zijn hierdoor uitgesloten om zich in Doesburg te vestigen.
 2. 2. Met  de concurrentie uit Arnhem, Doetinchem, de Makro, Dieren (vrij parkeren) in de nabijheid is het voor de detailhandel  in onze stad  van levens belang de koopkracht in Doesburg te behouden en nieuwe koopkracht  uit de regio aan te trekken..en voor dat laatste heeft men trekkers nodig.
 3. 3. Dat 2 grote publiektrekkers als  ACTION en  ONLY FOR MEN zich na marktonderzoek in deze stad wilden vestigen zegt veel en is een compliment voor Doesburg !  Zij hebben echter 2000 á 3000 m2 nodig en die zijn in de binnenstad niet te vinden . Daardoor viel hun oog op de voormalige exercitieloods op loopafstand van de binnenstad . Beiden werden door de gemeente botweg geweigerd, omdat ze alleen welkom waren in een voor hun veel te klein pand in de binnenstad. .
 4. 4. Dat men denkt de middenstand in de binnenstad te moeten beschermen door grote publiekstrekkers te weren is een sympathieke maar onjuiste gedachte omdat ook de winkels zullen mee profiteren van het aantrekken van koopkracht van buitenaf…Roermond is hiervoor een treffend voorbeeld . Het  outletcentrum dat aan de rand van de binnenstad gevestigd werd, bleek ook voor de detailhandel een groot succes te zijn . Bovendien heeft Only for  Men een grote heren schoenenafdeling en verdwijnt de enige schoenenspeciaal zaak    ( Hoogenkamp) uit Doesburg..en dus een welkome  compensatie., alhoewel naar onze mening de Action de oudste rechten heeft..
 5. 5. Dat de gemeente met haar weigering niet alleen de plaatselijke detailhandel benadeeld maar ook de inwoners van deze stad waarvan het merendeel de komst van deze bedrijven zal toejuichen, moet zij zich aanrekenen .
 6. 6. Tenslotte maken wij U er op attent dat door het verdwijnen van de Betoncentrale  de mogelijkheid er  is om het reeds lang braakliggende gebied tussen Oude IJssel en binnenstad een aantrekkelijk toeristisch gebied te maken met de uitbreiding van de passantenhaven en het inrichten   van het parkeerterrein en de tramloods en eventueel een LIDL (had destijds belangstelling voor Garage Vossen) zodat er een goede aansluiting mogelijk is met de binnenstad.

Al met al een dankbare taak weggelegd voor de nieuwe wethouder van Economische Zaken , gesteund door de Gemeenteraad en wij hopen dat hij  onze visie op de toekomst van Doesburg deelt en zich hiervoor sterk zal maken; in het belang van de werkgelegenheid,   van de bevolking , de ondernemers  en de toeristen.                                                                                               Dan zullen wij in ieder geval fan van hem worden en heel Doesburg met ons.!

BEN POLMAN

HERMAN GORTER.                         (oud-ondernemers uit Doesburg.)

7 reacties

 1. Frans van der Krul

  HULDE<
  Dit voor het standpunt van de oud-ondernemers Ben Polman en Herman Gorter dat deze zich zo roeren in zaak Only for Men en Action.(of andersom?)

 2. Doesburger

  Niks meer dan lof voor deze oud-ondernemers!

  De Action, Only for men en de Lidl! Als we die 3 kunnen krijgen in Doesburg, dan komt ons Doesburgers gouden tijden tegemoet! Dé trekpleister van de hele ongeving! Maak hier werk van jongens en meiden!

 3. Frans van der Krul

  De Trekpleister(drogist) ook maar hiernaar toe halen?

 4. Bart

  @ Allen:

  Ik lees en citeer: “Gorter, voormalig eigenaar van Firstlady damesmode, en Polman, voormalig eigenaar van Dierenspeciaalzaak Polman, stellen dat de gemeentelijke portefeuille Economische Zaken de laatste jaren is verwaarloosd en spreken de hoop uit dat de nieuwe wethouder, Henk Westra, serieus werk maakt van deze portefeuille.”

  Verwaarloosd of is er altijd rekening gehouden met juist de andere middenstand?
  Ik had B (met alle respect Ben?) willen zien in de tijd dat hij een dierenspeciaalzaak had en er zou een grote dierenzaak in de loods komen dan steigert ook Ben Polman.

  Het is praten naar eigen portemonnee en niet naar de portemonnee van de burger.

  Een action is goud waard voor Doesburg, alsmede een Lidl, maar een winkel als Only for men absoluut niet.

 5. Frans van der Krul

  Bart,
  Waarom is Only for Men geen goud waard voor Doesburg?(Hoogenkamp is toch weg?)

  Maak van Doesburg een winkelstad met regiofunctie!

  Only for Men is een one stop-shop voor de moderne man, voor de dames is er al veel keuze in Doesburg.

  Ik geef liever mijn geld in de stad Doesburg uit ipv naar een buurgemeente te moeten.

 6. Bart

  Frans, Dat kan wel maar dan moet het beleid doorzichtig en transparant zijn en dat baart me zorgen want dat is het niet!

 7. Frans van der Krul

  Bart,
  Het beleid is glashelder, zelfs zo helder dat er niets te zien is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑