De 85-jarige schipper Hennie van Middelkoop is met zijn sleepboot aanwezig tijdens het HanzeWaterkantfestival op 10, 11 en 12 juli. De boot stamt uit 1927.

 

Hennie van Middelkoop werd op 13 november 1939 geboren in Doesburg. Om die reden heeft de oude Hanzestad nog steeds een warm plaatsje in zijn hart. De ouders van Hennie, en veel van zijn familieleden, waren beurtschippers. Zelf ging hij na de kostschool al op 16-jarige leeftijd varen op een tanker van de Pam, later CalPam. Van Middelkoop voer een jaar of twintig voor dit bedrijf, waarvan tien jaar als kapitein.

 

Op zijn 35e nam Van Middelkoop voorlopig afscheid van het water en verhuisde hij met zijn vrouw Thea en hun twee kinderen naar de vaste wal. Kapitein Van Middelkoop vond een baan bij de meetkundige dienst van Rijkswaterstaat in Arnhem; toch weer iets met water dus. Twintig jaar later ging hij op 55-jarige leeftijd met de VUT.

 

Het zal niemand verbazen dat het water een centrale rol bleef spelen in het leven van de familie Van Middelkoop. Er moest dus een boot komen, en dat werd de schitterende sleepboot. Vierentwintig meter lang en ruim drie meter breed. Van Middelkoop kocht het schip in 1985/86 in Brouwershaven. Het kostte hem 6 jaar hard werken om het oude schip in de staat te krijgen waarin het nu verkeert. Het casco van de Shiprepair, zoals het vaartuig in 1927 werd gedoopt, is een Amsterdammer.

 

De sleper van Van Middelkoop weegt ongeveer 23 ton. Het schip werd oorspronkelijk gebouwd en te water gelaten in Overschie. In 1962 werd de motor vervangen door een stoere DAF 84pk. Hennie en Thea van Middelkoop zijn op 10, 11 en 12 juli met hun schip aanwezig tijdens het HanzeWaterkantfestival.

In 1962 werd de motor vervangen door een stoere DAF 84pk