Overweg: ‘Hopen op snelle realisatie Gasthuishofje’

De Gestichten van Weldadigheid hopen dat de nieuwbouw van de tien bejaardenwoningen in het Gashuishofje in Doesburg snel kan worden gerealiseerd. Hermen Overweg, vice-voorzitter van de Gestichten van Weldadigheid, betoogde in de vergadering van de commissie VROM, dat vertraging door beroepsprocedures de vele gegadigden voor de woningen ernstig zouden teleurstellen. Ook merkte hij op, dat vertraging veel geld zou kosten. ‘En dat geld besteden wij liever aan sociaal-culturele en charitatieve doeleinden in onze stad’, aldus Overweg.

 

De gemeente Doesburg wil de nieuwbouw via een bestemmingswijziging mogelijk maken. Dan kan worden voorzien in een eigentijdse nieuwbouw van 8 seniorenwoningen ter vervanging van 4 bestaande woningen en de renovatie van 2 bestaande woningen. Daarnaast voorziet het plan in de aanleg van een ondergrondse parkeergarage, een betere inrichting van het groene gebied en de vernieuwing van het aanwezige speeltuintje.

 

Omwonenden hebben bezwaar tegen de hoogte van de woningen (twee bouwlagen en een kap, in totaal 12 meter) en tegen de aanleg van de ondergrondse parkeergarage. Woordvoerder Didier van Det liet recent tegenover DoesburgDirect.nl weten een bezwaarprocedure te starten.

 

Overweg zegt goed geluisterd te hebben naar de buurtbewoners. ‘We hebben in onze plannen veel aandacht besteed aan de directe omgeving. De aanleg van een publiek toegankelijke tuin, waarin het nu wat verlopen speeltuintje weer wordt opgeknapt, zou het begin kunnen zijn van een groene long in onze binnenstad, die straks doorloopt parallel aan de achterzijde van de  Kerkstraat. En in een derde informatieavond, die wij speciaal hielden voor de bewoners van de Hoogestraat hebben wij nog eens toegelicht wat het effect is van de aankoop en de sloop van de meest noordelijke bestaande garagebox in het gebied. Hierdoor ontstaat namelijk meer ruimte om de draai vanaf de Hoogestraat richting de nieuwe  parkeergarage te kunnen maken en dat bevordert de veiligheid binnen het gebied. En het ondergrondse parkeren houdt het blik in onze binnenstad van de straat’, aldus Overweg.

 

Volgens Overweg voldoen de Gestichten van Weldadigheid met dit plan aan de Woonvisie van de gemeente. ‘En wij hopen dan ook’, stelt Overweg, ‘dat het ons planologisch mogelijk wordt gemaakt om onze plannen op korte termijn te verwezenlijken. Beroepsprocedures en de daarbij behorende vertraging zouden onze woningzoekenden zeer teleurstellen en  ons veel geld kosten. Dat geld besteden wij liever aan sociaal-culturele en charitatieve doeleinden in onze stad’.

 

 

4 reacties

 1. Frans van der krul

  Woonvisie van de gemeente is haar visie, burgers mogen en kunnen er anders overdenken dat is democratie!
  Het is lastig om met democratie om te gaan, burgers hebben ook rechten!Laat de kosten als argument hierin geen chantage worden!

 2. Johan Kousbroek

  @Frans
  Beste Frans, in het kader van wat er allemaal op ons afkomt denk ik dat we meer zullen moeten verdagen van elkaar en blij moeten zijn met positieve initiatieven zoals de bouw van deze ouderen woningen en het “begraven” van al dat blik.
  Zoals ik al eerder aangaf vind ik het onbehoorlijk om vanwege bijvoorbeeld een uur minder zon per dag de gemeenschap zo op kosten te jagen. Deze reacties stammen uit tijden dat de molenaars hun recht op wind verdedigden, maar dan terecht want ze hadden er voor betaald!
  Mijn buren zijn ook aan het bouwen voor nieuwere betere voorzieningen in ons stadje. Als ik zie hoe daar met de omgeving overlegd en voorgelicht wordt dan en wat er dan als ontwerp uitkomt dat nu gerealiseerd wordt dan denk ik dat er al heel goed met de omgeving gecommuniceerd is en dan moet je als omgeving niet de tegenpartij bewust nog eens op kosten proberen te jagen. Sterker nog ik denk dat Didier van Det de kosten zou moeten dragen met zijn (Doesburgse?) “mosterd na de maaltijd” gedachten.
  De maatschappij veranderd van een protest en vakbewegings invloedsmaatschappij naar een overlegmaatschappij op voorhand. Het “ik-denken” mag, maar dan in de voorbereidingsfase. Er is dan ruimte je te manifesteren. Dit kost al erg veel inspanning en geld, dus ik vind dat er een penalty mag op “mosterd na de maaltijd”!

 3. robert duis

  @Johan Kousbroek.

  Eens met Uw betoog.

  Om in Uw beeldspraak te blijven: “Een beloning voor mensen die “Mosterd voor de Maaltijd” uitstralen c.q. bewerkstelligen.

  Dit plan van/voor het Gasthuishofje is een absoluut “GESCHENK voor de stad DOESBURG!”

  Voor de mensen die dat niet willen geloven: “Vraag naar de tekeningen ter plekke en een ieder is snel overtuigd!”

 4. robert duis

  @Gestichten van Weldadigheid.

  De ZES weken zijn voorbij.
  Ik bedoel de ZES weken die de Raad van State nodig had om een uitspraak te doen
  over het wel – of niet mogen starten met de nieuwbouw van het Gasthuishofje.

  Vraag: Hoe luidt de uitspraak?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑