Pagina met oude Doesburgse foto’s op Facebook

Facebook heeft er sinds kort een voor Doesburg bijzondere pagina bij. Het gaat om de pagina Oude Foto’s Doesburg. De pagina bevat prachtige, veelal zwart-wit foto’s van Doesburg uit een ver verleden. Voor velen is er sprake van een feest der herkenning. De site heeft in korte tijd meer dan driehonderd fans op Facebook gekregen.

 

De pagina is sinds kort actief op Facebook. Dagelijks worden er meerdere foto’s geplaatst. De meeste foto’s zorgen voor de nodige reacties, meestal in de vorm van een herkenning of een antwoord op een gestelde vraag of het gebouw of de mensen op de foto.

 

Zo zijn er vandaag enkele schoolfoto’s geplaatst, onder andere uit het jaartal 1955 en uit 1939. Ook komen veel oude gebouwen voorbij zoals de kloosterkazerne, de oude watertoren, het pand van de Doesburgsche stoomkoffiebranderij Firma A.N. Lamping en de Kraaksche Allee.

Oude Foto's Doesburg

12 reacties

 1. Lo Cohen

  Heel aardig, maar waarom moet je een account op facebook aanmaken, dus je privacy opgeven, om ervan te kunnen genieten?

 2. Wil van Dooren

  @ Lo Cohen je hebt gelijk dit vind ik ook, ik heb ook geen facebook en dus kan ik deze mooie foto’s niet zien behalve als ik bij iemand anders kijk, wat ik dus ook heb gedaan…
  misschien wil Doesburg direct wel een aparte tab aanmaken voor deze mooie foto’s zodat iedereen ze kan bekijken en misschien ook zelf foto’s van Doesburg op kan sturen…
  Dus bij deze een idee gegeven……

 3. Richard Kok

  Sociale media hebben als voordeel dat het eenvoudig is om content te delen met je eigen netwerk. Daarom is Facebook ook zo’n enorme hit. Het is niet mogelijk om de foto’s op DoesburgDirect.nl te plaatsen, alleen al vanwege de auteurswet. Ik adviseer om een account aan te maken op Facebook zodat je net als al die 7,9 miljoen andere Nederlanders de voordelen van Facebook kunt ontdekken. Het is echt heel erg leuk. Geloof me.

 4. Wil van Dooren

  aan richard, facebook en voordelen vallen in het niet, als je al die nadelen weet, een paar:
  . informatie de je plaatst kan door iedereen met een Facebookprofiel gezien worden, tenzij je deze blokkeert maar dan hoor je tot een beperkte groep.
  . Niet iedereen kan overweg met de openbaarheid van deze persoonlijke informatie en het verminderen van de privacy.
  . informatie wordt soms bekeken door mensen waarvan je het niet denkt.
  . dieven en inbreker, die uitvissen wanneer je het huis verlaat.
  . en dan nog de foto’s die door bijna iedereen bekeken kunnen worden.
  Dus het is jammer dat er auteursrecht op zit, maar om nu jezelf aan te sluiten op dit soort sites en je totaal geen privacy meer hebt en je niet weet wat men doet met al die info.
  en ik heb mij ooit eens op hyves gezet en na een paar jaar er maar af gegooit omdat het in weze nergens omgaat en men maar wat doet waar je niet veel beter van wordt. maar dat is mijn mening.
  Dit soort foto’s horen algemeen te zijn omdat het over Doesburg gaat en de mensen die er wonen, en is nu dus jammer dat het niet openbaar is wat in mijn ogen wel hoort..
  Maar ik kijk wel bij anderen en hoop dat er ergens iemand dit soort mooie foto’s openbaar maakt want ik heb mijn twijfels of het echt berust op auteurs rechten omdat facebook dit ook openbaar kan maken via mensen die deze foto’s copy/paste kunnen rond sturen maar dat is niet aan een site als deze waar je misschien wel met rechten hebt te maken…..

 5. Richard Kok

  Hi Wil,

  Als sociale media-fan en optimist, de antwoorden onder de tegenwerpingen.

  . informatie de je plaatst kan door iedereen met een Facebookprofiel gezien worden, tenzij je deze blokkeert maar dan hoor je tot een beperkte groep.
  “Klopt. Is niets mis mee, wat mij betreft. Iedereen kan ook jouw mening die je tijdens een verjaarsdagpartijtje hebt gegeven, doorvertellen.”

  . Niet iedereen kan overweg met de openbaarheid van deze persoonlijke informatie en het verminderen van de privacy.
  “Ach, weet je. Pinnen hebben we ook allemaal geleerd.”

  . informatie wordt soms bekeken door mensen waarvan je het niet denkt.
  “Onbekend maakt onbemind. Misschien wordt de informatie wel bekeken door een oude schoolvriend en kom je zo weer met elkaar in contact. Leuk toch”

  . dieven en inbreker, die uitvissen wanneer je het huis verlaat.
  “Ja, dus niet op sociale media vermelden dat je twee weken naar Spanje gaat. Wel melden wanneer je terug bent en dan meteen die mooie vakantiefoto’s delen met je online vrienden.”

  . en dan nog de foto’s die door bijna iedereen bekeken kunnen worden.
  “Leuk toch om foto’s waar je trots op bent te delen met je netwerk?”

 6. Wil van Dooren

  hoi Richard, even op de antwoorden:
  1. klopt op een verjaardag kan het door verteld woren alleen staat er dan niet iemand bij de voordeur blievenbus mee te kijken en luisteren zoals dat wel gaat bij sociale media.
  2. pinnen scherm je af, sociale media kan dat niet helemaal dus geen privacy.
  3. een oude schoolvriend kan leuk zijn maar sta je er altijd op te wachten, plus als die echt contact met mij wilde of ik met hen, had die/ik kunnen googlen naar mijn/zijn naam enz… en het zijn niet allemaal oude vrienden die mee kunne kijken(zie verjaardag brievenbus).
  4. het vermelden kan ook via een “vriend”gaan op dit soort sociale media en daar sta je dan zonder spullen in je huis, je hebt anderen niet in de hand die mee hebben geluisterd.
  5. en ja foto’s laten bekijken door bijna iedereen kan leuk zijn maar hier ook weer via via komt het toch bij anderen die er misschien niets mee te maken hebben, en deze foto’s moeten voor iedereen te bekijken zijn.
  Maar ik ben niet helemaal tegen sociale media ook al lijkt dit nu hier , maar je moet heel erg op passen met dit soort openheid, maar iedereen zijn plezier natuurlijk als je dit leuk vind moet je het doen.

 7. Lo Cohen

  Wil van Dooren schrijft: “Dit soort foto’s horen algemeen te zijn omdat het over Doesburg gaat en de mensen die er wonen, en is nu dus jammer dat het niet openbaar is wat in mijn ogen wel hoort..” Daar ben ik het mee eens. Hier ligt een mooie taak voor het stadsarchief!

 8. Elly de Hommel

  Er zijn op internet al diverse “beeldbanken” waar veel foto’s, ansichtkaarten etc. van Doesburg te vinden zijn.

  http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/
  http://www.gelderlandinbeeld.nl/
  http://www.kb.nl

 9. Irene Bieleman

  Zucht……sluit je Facebook account af voor alles en iedereen behalve deze site…probleem opgelost. Trouwens hoezo privacy. Google je naam en al je reacties hier worden genoemd…..

 10. Marjolijn van Rooij

  @ Lo Cohen: Ook het stadsarchief van Doesburg (Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg) heeft een facebook pagina waarop regelmatig foto’s van Doesburg en andere historische informatie geplaatst wordt. https://www.facebook.com/pages/Streekarchivariaat-De-Liemers-en-Doesburg/288511867870351 en via http://www.liemersverleden.nl/sald
  Het archief beschikt over honderden foto’s van Doesburg die iedereen kan komen inzien in de studiezaal. De foto’s zijn grotendeels gedigitaliseerd door onze vrijwilligers maar door gebrek aan financiele middelen is het helaas nog niet mogelijk deze bestanden op onze website te plaatsen.

 11. Daan Remmers

  Ik vind de reacties en het wantrouwen t.o.v. Facebook onterecht. Je kunt de privacy van je facebook-account zeer hoog opschroeven en helemaal naar eigen wens. Het is dus niet waar dat (wanneer jij dat niet wilt) iedereen op facebook jouw (volledige) account en de berichten die je plaatst kan zien. Het enige dat publiek is voor alle facebookgebruikers is de naam van je account en je geslacht.
  Wat betreft dieven en inbrekers: als je op facebook berichten plaatst wanneer je van huis bent en dat voor de hele wereld te lezen dan heb je misschien een probleem. Dat kun je ook niet doen: zelf plaats ik eventuele vakantiefoto’s en -belevenissen pas op facebook als ik weer thuis ben.
  Ook het accepteren van je facebook-vrienden heb je natuurlijk zelf in de hand: als jij niet wilt dat Pietje Puk jouw berichten leest omdat hij toevallig bij jou in groep 3 heeft gezeten, wat let je om het vriendschapverzoek te negeren? Bovendien kun je zelfs binnen je vriendenlijst onderscheid maken wie welk bericht kan lezen.
  Ik kan het enkel met Richard Kok eens zijn: probeer het eens, verdiep je in de privacy-regels en mogelijkheden en dan zul je zien dat Facebook meer is dan een prikbord. De account van oude foto’s Doesburg is maar een van de bewijzen daarvan: uit alle hoeken en gaten plaatsen (oud-)Doesburgers kiekjes en foto’s op deze account, met beeldmateriaal dat hartstikke leuk is om te bekijken maar niet beheerd wordt door welk archief danook omdat ze uit schoenendozen van individuele mensen komen.

 12. Gert-Jan Tas

  Of hierbij aansluiten? http://www.nostalgischnederland.net/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑