Het College van B&W van Doesburg stemt in met de keuze voor beeldend kunstenaar Marieke de Jong voor het maken van een permanent kunstwerk in het kader van de eerste IJsselbiënnale. Het kunstwerk komt te staan bij de sluis.

In de zomer van 2017 start een groot cultureel evenement dat de IJsselvallei en de daarin liggende Hanzesteden voor binnen- en buitenlands publiek in de schijnwerpers zet. Doesburg doet hier als Hanzestad en partner volwaardig aan mee.

De IJsselbiënnale, georganiseerd door het Kunstenlab Deventer, brengt een ode aan de rivier de IJssel met een route van meer dan 25 monumentale kunstwerken van (inter)nationale kunstenaars van Doesburg tot aan Hattem/Zwolle.

IJsselbiënnale
De kunstwerken staan op bijzondere locaties in het landschap en bij de Hanzesteden, zoals uiterwaarden en sluizen, steenfabrieken en landgoederen; waar je de IJssel kunt zien, ruiken en proeven. De kunstwerken zijn speciaal voor hun plek gemaakt en verbeelden het verhaal van de IJssel en haar vallei.

Samen met een speciale programmering van gevestigde musea in de regio en een rijk en gevarieerd activiteitenprogramma op tal van locaties vormt de IJsselbiënnale een boeiende ontdekkingsreis door dit bijzondere landschap. De kosten voor de kunstwerken worden betaald uit de exploitatie van de IJsselbiënnale.

IJsselkade
In Doesburg komt het permanente kunstwerk van Marieke de Jong te staan bij de sluis. Een geschikte plek die de monumentale binnenstad verbindt met de nieuwere wijken van Doesburg.

Hiernaast komen er ook twee tijdelijke kunstwerken in Doesburg, een werk van Benjamin Bergmann aan de IJsselkade en een werk van Levi van Veluw in de GTW-loods in de Turfhaven. De keuze voor Marieke de Jong is voorbereid door het Kunstenlab Deventer en een kunstadviescommissie, bestaande uit de Doesburgers Donnie Gerhardus, Marten Hendriks en Geertje Staring.

Marieke de Jong
Marieke de Jong (Diepenveen, 1972), volgde de richting Autonoom Ruimtelijk aan de kunstacademie ArtEZ en voltooide in 2011 haar MFA aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Zij werd in 2013 genomineerd voor de Prix de Rome. Zij maakte talloze projecten in bijvoorbeeld Apeldoorn, Zwolle, Arnhem, Deventer, maar ook in Eelde en Letland.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk Doesburg,  Stadshotel Doesburg , Edelsmederij Tobias en Brasserie Het Zesde Zintuig.