‘Plaatsingsvoorstel VVGM vorm van schijnveiligheid’

De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM) werkt momenteel aan een plan om het beschikbare brandweermateriaal te herverdelen over de regio. CDA Doesburg maakt zorgen over dit plan en spreekt van een vorm van schijnveiligheid. ‘Wij willen geen risico lopen met de veiligheid van de Doesburgers en de vrijwilligers van de brandweer’, aldus Rob Gossink namens het CDA in een verklaring.

 

Sinds 2014 valt de brandweer Doesburg onder de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM). Op dit moment werkt de VGGM aan een plan Doorontwikkeling Repressieve Organisatie (DRO) om het beschikbare materieel te herverdelen over de hele regio op basis van het principe: dezelfde basiszorg vanuit vastgestelde uitgangspunten.

 

Voor Doesburg zou dit oorspronkelijke plan inhouden dat we volgens het CDA van de huidige drie brandweerauto’s (2 tankautospuiten en 1 hulpverleningsvoertuig) nog 1 brandweerauto (1 tankautospuit) zouden overhouden. In de laatste versie van het voorstel houdt Doesburg 1,85 brandweerauto over. In de praktijk betekent dit dat de 2e brandweerauto het grootste gedeelte van de tijd in Doesburg staat. Een deel van de tijd blijft Doesburg dan toch maar 1 brandweerauto overhouden.

 

Het CDA is van mening dat het plaatsingsvoorstel van de VGGM ‘vooral een theoretisch verhaal is gebaseerd op risicoprofielen en kansberekeningen en biedt het plan een vorm van schijnveiligheid’.

 

CDA in een verklaring: ‘Het plaatsingsplan van VGGM  is gebaseerd op “regionaal fundament; overal dezelfde basiszorg vanuit vastgestelde uitgangspunten”. Daarin zit meteen het zwakke punt: Doesburg is met historische stadskern en kwetsbaar buitengebied geen standaard gemeente voor wat betreft de brandweerzorg. In dit plan van VGGM wordt hiermee onvoldoende rekening gehouden’.

 

CDA Doesburg is van mening dat voorbij gegaan wordt aan de kwetsbaarheid en de risico’s van de historische binnenstad, de gebrekkige dekking in een aantal situaties van de wijken Beinum, Ooi en het buitengebied en de niet uit te sluiten risico’s van een gastankstation bij de Rotra.

 

CDA Doesburg wil dan ook een gegarandeerde fulltime beschikbaarheid van een 2e tankautospuit. Verder wil het garanties over een blijvende beschikbaarheid van de motorspuitaanhanger. Dit onder andere in verband met de bediening van de sprinklerinstallatie in de Martinitoren. Tenslotte wil de coalitiepartij garanties over de omvang van het korps in de huidige samenstelling.

 

Worden de voorgenoemde wijzigingen niet aangebracht in het plaatsingsvoorstel dan zal het CDA tijdens de raadsvergadering tegen het raadsvoorstel stemmen.

6 reacties

 1. Martin Korporaal (VVD Doesburg)

  Na onze zorgen al sinds oktober 2014 geuit te hebben over dit DRO traject van de VGGM is het fijn om te lezen en in de commissie BO al gehoord te hebben dat naast VVD Doesburg ook het CDA, D66, Groen Links en de SP hun zorgen hebben geuit over de plannen van de VGGM en hier kritische vragen over hebben gesteld.

  Volgende week donderdag staat het onderwerp op de agenda van de Raad en mogen de diverse partijen aangeven wat zij van het voorstel vinden en hierover stemmen.

 2. Frans van der Krul

  Mooie foto van Vincent Kreileman van de VVD bij het artikel van het CDA, samen eens? CDA en VVD?

 3. Rob Gossink

  Klopt Frans, ook D66 staat zeer kritisch tegenover het plan.

 4. Frans van der Krul

  Rob, goed dit zo te lezen, hoop dat er meer oppositie partijen zich aansluiten! Waar blijft SP Groenlinks?

 5. Richard Kok

  Omdat Vincent actief is in de lokale politiek wordt hij ten onrechte betrokken bij deze zaak. Daarom heb ik de foto veranderd.

 6. Arie niks

  Goh wat goed dat men nu inziet dat het gasstation van rostra een risico is. Jammer dat die politici bij de vergunningverlening gewoonhebben toegestemd. Ik ben blij dat het waterschap. Er al welanders over dacht. Heeft de raad gewoon wat (blus) wateroppervlak zijn hoofd gehad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑