Podium Acanthus in Doesburg meldt een bijzonder concert. Op vrijdagavond 13 december treden twee bekende Nederlandse musici op bij Podium Acanthus te Doesburg. De celliste Monique Heidema met André Telderman aan de piano.

 

Vóór de pauze vertolken zij twee grote werken. Als eerste de Variations concertantes van Felix Mendelssohn, een thema met 8 variaties, in de traditie van Mozart en Beethoven, met aan het einde een prachtige romantische uitbarsting. Daarna volgt de beroemde Sonate in A van César Franck.

 

Van de prachtige sonate voor viool en piano van César Franck zijn veel bewerkingen voor andere instrumenten gemaakt. De bewerking voor cello en piano is de enige, door de componist geautoriseerde, bewerking. Deze Vioolsonate is geschreven als een huwelijksgeschenk voor de beroemde violist Eugène Ysaÿe. Het laatste deel is een Rondo, waarbij de cello en de piano elkaars motief bijna voortdurend herhalen.

 

Na de pauze komen een aantal korte composities aan bod, waaronder het charmante Menuet uit de eerste cellosonate van Johannes Brahms, de vrolijke Polonaise brilliante van Fréderic Chopin. De Polonaise van Chopin is een van de weinige werken die Chopin componeerde voor een ander instrument dan voor de piano. Als afsluiting van de avond spettert Le Grand Tango van Astor Piazzolla.

 

Monique Heidema studeerde bij Monique Bartels en behaalde de diploma’s Docerend- en Uitvoerend Musicus. Masterclasses volgde zij bij onder andere Dmitri Ferschtman, Anner Bijlsma en Mtsislav Rostropovich. Heidema houdt zich bezig met het spelen van een zo breed mogelijk repertoire binnen de (kamer)muziek in diverse bezettingen. Met regelmaat wordt ze gevraagd om in commissies en jury’s plaats te nemen bij concoursen en (toelatings)examens. Ze is als hoofdvakdocent verbonden aan het Fontys Conservatorium Tilburg.

 

De pianist André Telderman studeerde aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht en behaalde daar zijn einddiploma’s Koordirectie en Kerkorgel en de onderwijsakten voor zang en piano. Aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle studeerde hij af voor het solistendiploma piano, dat hij in 1975 met bijzondere onderscheiding behaalde. Telderman is sindsdien zeer actief als concertpianist en als begeleider. Hij concerteerde in Nederland, België, Engeland, Duitsland en Spanje en maakte vele radio-opnames, o.a. met het Radio Symfonie Orkest.

 

Programma door Monique Heidema ~ violoncello en André Telderman ~ piano

 

 

* F. Mendelssohn                        – Variations Concertantes, op.17

* C. Franck                                     – Sonate voor cello en piano in A

* J. Brahms                                     – uit Sonate nr. 1: Menuet

* S. Rachmaninov                         – Danse orientale

* F. Chopin                                     – Polonaise brilliante, op. 3

* A. Piazzolla                                     – Le grand Tango

 

Toegang: € 15,00 p.p. (CJP en jeugd t/m 15 jaar € 7,50) inclusief consumpties in de pauze en na afloop van het concert.

Reserveringen bij:  Podium Acanthus; Koepoortstraat 20; 6981 AS Doesburg. Tel. 0313-484176

 

Acanthus