Een opvallend fenomeen voor toeristen die naar Doesburg komen, zijn de bijzondere struikelstenen. Zaterdag 23 april gaan een aantal padvindsters van Scouting Doesburg, in samenwerking met Streekmuseum De Roode Tooren, weer de 10 Doesburgse Stolpersteine (struikelstenen) poetsen.

De steentjes (messing plaatjes) worden in de loop van het jaar erg vuil en in enkele gevallen bijna niet meer leesbaar. Ook vorig jaar hebben de jonge scouts deze taak op zich genomen.

In deze tijd is het nog steeds van groot belang om regelmatig stil te staan bij onze weggevoerde en omgekomen Joodse inwoners.

Ter herinnering aan dit feit werden in mei 2009 in de stoep/straat voor hun woonhuis van destijds tien zgn. ‘Stolpersteine’ aangebracht. Op de ‘stenen’, een messingplaatje staan naam, geboortedatum, deportatie-/overlijdensjaar en de naam van het concentratiekamp gegraveerd.

Het project Stolpersteine, een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, heeft in heel Europa een enorme weerklank gevonden. Inmiddels zijn in achttien landen, in 1.600 steden en dorpen ruim 56.000 van deze gedenkstenen geplaatst.

Hannie Sternfeld, die de oorlog overleefde, koos voor haar omgekomen vader Maurits Sternfeld, voor een plexiglas plaatje. Dit plaatje is aangebracht op de achtergevel van het woonhuis van toen. Zij had moeite met de gedachte dat er ook in deze tijd weer over de omgekomenen zou worden gelopen.

In het museum wordt het verhaal uitgebreid bij de jonge padvindsters onder de aandacht gebracht. Na afloop is er nog gelegenheid om gezamenlijk hierover na te praten. De komende jaren zullen Scouting en Streekmuseum De Roode Tooren dit initiatief herhalen.

Wilt u weten waar de steentjes in Doesburg liggen? In Streekmuseum De Roode Tooren in de Roggestraat kan men een gratis informatiefolder krijgen. Hier is ook een folder over de bevrijding beschikbaar.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph KlaassenLa Boucherie en Stadshotel Doesburg.