In Hotel Doesburg treden op 6 februari 2011 de dichter Hanz Mirck en Sylvia Hubers op in een poëziemanifestatie, genaamd Uur Dichter bij de IJssel. Naast het luisteren naar de dichters is het ook mogelijk om samen met ze te lunchen.


Beide dichters zijn niet onbekend in Doesburg. Hanz Mirck, tot 2010 stadsdichter van Zutphen, trad er in 2008 op tijdens de Hermenhommage ter gelegenheid van het afscheid van burgemeester Overweg. Sylvia Hubers, die stadsdichter is van Haarlem, mochten we in 2009 ontmoeten tijdens de poëziemanifestatie in de tuin van het Fraterhuis in Doesburg.


Het Uur DichterbijdeIJssel begint om 11.00 uur in Hotel Doesburg, aan de IJsselkade van Doesburg en duurt tot 12.00 uur. De toegang is gratis, consumpties dienen wel betaald te worden en na afloop wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld.


Na het Uur is er gelegenheid om voor 10 euro p.p. met de dichters te lunchen in het hotel. Belangstellenden voor de lunch kunnen zich opgeven bij Hotel Doesburg, Contre Escarpe 32 in Doesburg, telefoon 0313 740 000, of via de website www.hotel-doesburg.nl.


Sylvia Hubers is sinds februari 2009 Stadsdichter van Haarlem. Sylvia is een actieve dichteres die op een dag begon met het schrijven van gedichten en dat is blijven doen. Haar inspiratie haalt zij uit dagelijkse dingen, zoals arbeid, brood, liefde, geluk, groente, fruit, bier, honger, verdriet, vriendschap en dorst. Volgens Trouw is zij: “een vrouw die zo los van iedere retoriek in de simpelst mogelijke bewoordingen, bijna kaal, zonder opsmuk, harde waarheden naar voren brengt” Sylvia heeft meerdere bundels op haar naam staan: Men zegt liefde (2003), Terug naar de Apotheker (2005) en Vandaar dit huwelijksleven (2010).


Hanz Mirck was tot 2010 stadsdichter van Zutphen. Met zijn werk (poëzie, proza en verscheidene columns) heeft hij diverse prijzen gewonnen, waaronder de J.C. Bloemprijs. Hanz is regelmatig op de radio te horen als “dichter van de dag”. Van hem verschenen onder andere: Het geluk weet niks van mij (dichtbundel, 2002); Het Godsgeschenk (roman, 2005); Wegsleepregeling van kracht (dichtbundel, 2006); en daarna nog de bundels Met andere ogen en Archiefvernietiging.


Update 3 februari: deelname aan de dichterslunch is niet meer mogelijk omdat de lunch is volgeboekt.


Bron: Dichterbijdeijssel.nl