Bij Podium Acanthus treden tijdens Open Monumentendag, zaterdag 13 september 2014,  Zwaan Stam en Jan Ravensteijn op met een poëzieprogramma over reizen. Het programma is om 12.00 en om 15.00 uur. De toegang is gratis.

 

Naast liefde en dood is in de poëzie ook reizen een geliefd onderwerp: er wordt wat afgereisd door dichters. Geen bestemming zo exotisch of er is wel een gedicht aan gewijd. Maar dichters zijn geen toeristen, hun gedichten zijn geen reisfolders en vaak is hun reis geen echte reis maar een metafoor voor het leven.

 

Er zijn ook reizende dichters die helemaal niet op reis gaan, maar gewoon thuis blijven, omdat hun reis zich in hun hoofd afspeelt. Wat ze allemaal  met elkaar gemeen hebben, is dat ze ergens naar op zoek zijn: zin, ervaring, het verloren paradijs, zichzelf.

 

‘Op reis’ geeft een indruk van wat al dat zoeken heeft opgeleverd: verwondering, teleurstelling,  tevredenheid maar ook tal van hilarische inzichten en ervaringen.

 

Jan Ravensteijn leest gedichten die in de 20ste eeuw geschreven zijn. De pianiste Zwaan Stam speelt werken die variëren van Bach tot Bartok en van Mozart tot Pärt.