Positieve grondhouding bij plan waterkrachtcentrale

De gemeente Doesburg zal een positieve grondhouding hanteren wanneer er gesproken wordt over de eventuele bouw van een een waterkrachtcentrale in Doesburg. Dat is de uitkomst van een stemming over een motie tijdens de raadsvergadering donderdagavond, ingediend door GroenLinks. Het initiatief van een eventuele komst van de waterkrachtcentrale ligt bij het Waterschap Rijn en IJssel.


Wethouder Huizingh liet weten in contacten met het waterschap reeds een positieve grondhouding te hanteren en als er iets te melden is, ze dat zeker zal doen. ‘Volgens mij moeten we het zo voorlopig maar even laten’, aldus Huizingh tijdens de raadsvergadering


In de motie vroeg GroenLinks om een cooperatieve opstelling om de bouw van een waterkrachtcentrale te realiseren. De motie, die na wat tegengas van de Stadspartij ietwat werd afgevlakt, werd met tien stemmen voor en vijf stemmen tegen aangenomen.


GroenLinks ziet mogelijkheden om energie te winnen op de plaats waar het water uit de Oude IJssel drie meter naar beneden valt in de IJssel. Door middel van turbines kan hier energie worden gewonnen.

8 reacties

 1. Rob Gossink

  Ter aanvulling: de motie is ingediend door PvdA, VVD, CDA en GroenLinks!

 2. Bart

  Graag zou ik willen weten wat een eventueel plan de gemeente oplevert en de burgers?? Hoe profiteert Doesburg ervan??
  Of worden wij het Siberië van de Achterhoek?
  Want weer word er een kanonskogel af geschoten maar wie hem gaat raken…….zie ik en hoor ik weer niet!
  Zijn we aanbeland in een democratie waarin gewoon gedaan word wat men wenst? Zonder info? Of vergis ik me en komt er een gedegen plan??

 3. Kees van Immerzeel

  Beste Bart, Nu het einde van de olie en gasvoorraad in zicht komt dreigen we met z’n allen in een Siberische situatie te belanden. Een waterkrachtcentrale levert dan een kleine bijdrage aan de oplossing. Bovendien goed voor een schoon imago van Doesburg. En weer een bezienswaardigheid erbij! Als je mij je e-mail adres geeft dan stuur ik je graag de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek, uitgevoerd in opdracht van AgentschapNL. Groet, Kees

 4. Frans

  Wat is die Bart toch een achterdochtig ventje zeg,eindelijk een milieu vriendelijke oplossing voor het energie probleem door waterkracht,er zou allang op vele bedrijfspanden in Doesburg zonnepanelen moeten zitten,komt die weer met allelei vragen.

  Fran s

 5. Frans van der Krul

  Kees, ik sta geheel achter een waterkrachtcentrale zal zeker veel kijkers(toeristen)trekken en goed voor het milieu, alleen heb ik me twijfels over de haalbaarheid dit ivm de betrouwbaarheid van de overheid.Het project zal zeer sterk moeten steunen op subsidies en de omgeving als Provincie en gemeentes. Suc6!

 6. Bart

  Kees, graag zie ik die gegevens eens in aub en mijn adres kan je via richard krijgen! (Richard kok)

  @ Frans (zonder krul…..) IK ben niet achterdochtig en sta achter deze vorm van energie echter de haken en ogen moeten bezien worden.
  Achterdocht is iets dat je sociaal wantrouwend bent en dat is niet aan de orde. Ik weet dat het een pre is maar wil graag weten wat het kan opleveren aan bijv energie (hoeveel huishoudens…..)
  en wat het osn (de gemeente ) kosten gaat.

  Trouwens zonnepanelen lopen niet zo hard zie de productie bij ubbink? Nederland loopt achter vwb zonnepanelen en dat is erg jammer.

 7. Peter

  goed iniatief, zal ongetwijfeld naar rendement gekeken zijn en dan is het een mooi en goed groen alternatief

 8. Remco

  Positief nieuws
  Waterkracht is zo’n beetje de enige echt goede alternatieve energiebron op dit moment.
  Zonnepanelen halen nooit het opgegeven rendement en het rendement is schrikbarend laag.
  Windmolens zijn niet alleen lelijk, ze brengen hun geld nauwelijks op en zorgen voor lawaai en hinderlijke schaduwvorming voor mensen die er vlakbij wonen of werken.
  Van een waterkracht centrale heeft nagenoeg niemand last.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑