Al meer dan een kwart eeuw hoort de Culturele Zondag bij Doesburg. Ook in 2018 zijn kunstliefhebbers uit het hele land welkom voor de maandelijkse culturele route langs musea, galerieën, ateliers en podia in en rond het historische centrum. Op meer dan 25 adressen is op zondag 4 februari weer van alles te zien en te beleven.

Podium Acanthus is een kleine concertzaal voor klassieke kamermuziek. Vergevorderde conservatoriumstudenten verzorgen tweemaal een concert van ongeveer een half uur. Voor kunst en moderne muziek kun je terecht in de Gasthuiskerk.

Museum Lalique staat als vanouds in het teken van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Verder heeft er een wisseling plaatsgevonden in de collectie van Jan Toorop. Veertig procent daarvan werd vervangen door werken die veelal nog niet in musea te zien zijn geweest. Museum De Roode Tooren brengt met een expositie een ode aan de IJssel, de mooiste rivier van Nederland.

In tegenstelling tot wat veel mensen schijnen te denken is De Swarte Ram still going strong. Weliswaar op kleinere schaal. Niet meer als galerie, maar nog wel als atelier van Liesbeth Fonkert. Er zijn amoureuze miniatuurtjes te zien (4×4 cm) en nog niet eerder geëxposeerd werk.

In de historische boekdrukkerij De Arend drukt men al jaren met behulp van gasplaten zeer kleurrijke kunstwerken op papier. Een groot aantal van deze glasplaten wordt nu tentoon gesteld. Voor deze unica’s zijn er legio verzamelaars, omdat het maar een keer mogelijk is dezelfde afdruk te produceren.

Daarnaast toont De Arend een aantal zogenaamde kunstenaarskaarten. Dat zijn unieke schilderijtjes van 10 bij 10 cm op papier. Het is een voorvertoning van de expositie van kunstenaarskaarten die vanaf zondag 18 februari te zien is in de “Timmy” aan de Kerkstraat in Doesburg. In Nederland is deze kunstvorm niet zo bekend, maar in Duitsland was de wereldberoemde kunstenaarsgroep Die Brücke daar zeer mee bezig. Onlangs was er in Berlijn nog een grote overzichtstentoonstelling.

De Culturele Zondag vindt plaats van 12.00 uur tot 17.00 uur. Bij de VVV is gratis een folder met plattegrond verkrijgbaar. Daar is ook bekend welke deelnemers deze keer niet meedoen. Meer informatie op www.culturelezondagdoesburg.nl.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com en Etos Doesburg.