Op zaterdagen 22 en zondag 23 september vinden op de prachtige IJsselkade weer voor de derde keer de DoesburgseKadedagen plaats. Op zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur is de hele boven kade gevuld met een streekproduktenmarkt en een grote creatieve en kunstzinnige markt. Ook zijn er veel andere activiteiten.

De gehele dag zaterdag, tot 20.00 uur kun je luisteren en genieten van muziek op de verschillende terrassen. Daar zullen de Doesburgse horecaondernemers (Restaurant de Kade, Grand Café Duo, De Bonte Hond) en Bronckhorster Brewing Company, je op hun terrassen aan de kade de gelegenheid bieden om van een hapje en een drankje te genieten. Of geniet van een heerlijk ijsje van IJssalon Hendrick.

Het VVV, dat een infokraam op de kade heeft, zal een stadswandeling en torenbeklimming onder begeleiding van gidsen verzorgen. Je kunt je op de dagen zelf bij de informatiekraam DoesburgseKadedagen en het VVV hiervoor inschrijven. Tijden: Zaterdag 22 september; Stadswandeling 12.30 uur- en15.30 uur. Torenbeklimming 14.00 uur-en 16.00 uur. Zondag 23 september; Stadswandeling 14.00 uur en 16.00 uur. Torenbeklimming 15.00 uur

Er zullen diverse Kids Living Statues te bewonderen zijn; de kinderen staan als levend standbeeld bij de catwalk van de modeshow. Zij zullen je verbaasd doen staan met hun acts. Veel Doesburgse scholen doen hieraan mee, maar ook voor kinderen van buiten Doesburg is plaats.

Diverse modezaken uit de binnenstad van Doesburg zullen een wervelende modeshow neerzetten met hun nieuwste wintercollectie. De deelnemende modezaken zijn: Appel & Ei, Jack in the box, Door Mode, Labels bij Door, Ter Steeg Lederwaren, Pand 41, ’t Hoekje, Styliconen, Fashoe en Jets Style. Tijden van de modeshows zijn: Zaterdag tussen 12.00 tot 13.00 uur en 14.00 tot 15.00 uur. Zondag tussen 12.00 tot 13.00 uur en 14.00 tot 15.00 uur

Vormgevingswerkplaats de Lente, waar jongeren worden begeleid die afstand tot de arbeidsmarkt hebben, zal een indrukwekkende waterbaan maken. Vanaf de bovenkade zullen er stroomversnellingen en watervallen zijn die eindigen op de benedenkade. Kinderen kunnen zich daar uitstekend vermaken en kunnen een eigen bootje in elkaar zetten en vervolgens te water laten. Zal hun bootje de stroomversnellingen overwinnen?

Tevens zijn er sportactiviteiten op een sportpodium, waar genoten kan worden van demonstraties verzorgt door Astrid’s Aerobics uit Doesburg en dans demonstraties van DJF Dance Centre afdeling Doesburg.

Naptive Sport Event zal alle twee de dagen onvergetelijk maken door een waterbassin te plaatsen waarin waterballen liggen waarmee de jeugd zich heerlijk kan uitleven. De nostalgische Kinderzweefmolen “The Flying Dutchman” zal voor de aller kleinste veel vermaak geven.

Historische schepen
Op de DoesburgseKadedagen word je in de gelegenheid gesteld een aantal historische schepen te bezoeken. Deze schepen zullen deels in de passanten haven liggen en deels langs de kade.

De schepen zijn:

 • De sleepboot Pieter.
 • Er zullen er 2 kleinere zeilschepen in de haven liggen en wel de Zeta uit 1936 en de NORA van 1961.
 • De Julius is een sleepboot uit 1886.
 • De Scheepmaker uit 1924 is een varend woonschip.
 • De Spes is een historisch schip uit 1928.
 • De Zeester is een IJsselmeer kotter met een Volvo Pentax motor.
 • 2 Zweedse klassiekers, types: houten waaronder Snipa uit 1962.
 • 6 platbodems: Swaen, Joffer, Hendrik, Fjirde en Brandaren. Laetitia.
 • Het Rijksvaartuig RV 29 ( De Gerrie) is een voormalig sleep- en bergingsvaartuig van de genie uit 1954.
 • De Zon, een opduwer met een Kromhout 2LS motor .
 • Onrust is een platbodem.
 • My Fair Lady, een sleep boot.
 • Rheinstrom is een ex politieboot.
 • Arlette is een Shaw 24.
 • De dagmar Scandinavische vis kotter.

In totaal dus 22 schepen, wat een heel mooi aantal is.

Daarnaast zijn er ook veel Doesburgse ondernemers uit de binnenstad actief op de kade. Je zult ook veel jonge ondernemers veelal creatieven en kunstzinnige kunnen ontmoeten, die graag hun bijzondere collectie willen laten zien aan geïnteresseerd publiek.

Wat wel nieuw is dit jaar, is dat de binnenstad voor verkeer is afgesloten. Gezien het grote aantal bezoekers en de openstelling van middenstand is verkeer in de binnenstad niet verantwoord.

Wel heeft de organisatie ervoor gezorgd dat je niet naar een parkeerplaats hoeft te zoeken. De parkeerfaciliteiten zijn aanzienlijk uitgebreid dankzij de medewerking van Rotra en Ubbink waar je jouw auto kunt plaatsen. Van daaruit is het slechts 10 minuten lopen naar de kade. Tevens kun je parkeren bij IJzergieterrij Doesburg en de Linie.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , Partyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com, Etos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.

Foto: Bas Weetink