Negen Doesburgse musea presenteren zich op zaterdag 18 oktober onder de titel ‘DoMus’. Ook vindt in de stad een groot aantal eenmalige activiteiten plaats gebaseerd op het thema ‘Vriend en Vijand’. Met onder andere wandelingen, verhalenvertellers en films die zijn toegespitst op de Tweede Wereldoorlog. Veel van de activiteiten zijn gratis toegankelijk.

 

Programmalocaties zijn onder andere de toren van de Grote Kerk, Het Arsenaal 1309 met onder andere de hier gevestigde Filmzaal en de Raadskelder.

 

Gezien het grote succes van april jongstleden wordt de hal van het Stadhuis ingericht als een locatie van het tv-programma ‘Kunst of Kitsch’, wat wil zeggen als een soort variant daarop. Een tweetal experts van het Achterhoeks Museum ’40 – ’45 in Hengelo (Gld) zijn aanwezig om vragen te beantwoorden over voorwerpen uit 1940 – 1945, door bezoekers meegebracht.

 

In Doesburg is men er vroeg bij. Om 09.00 start de eerste activiteit: Fleurs Verzamelingen. Om 09.30 uur gevolgd door ‘Nostalgie in fotografie’ te zien in het Fotografica WinkelMuseum. Een half uur later opent Streekmuseum De Roode Tooren de deuren. Daar is ook ‘Geeske’ van de Gasthuiskerk te zien.

 

Doesburg herbergt twee particuliere musea met W.O.II collecties. De grootste collectie vindt u bij ‘De Maurits 1940 – 1945’. Een kleine maar niet minder mooie collectie vindt u aan de Bleekerskade. Een aanrader want dit huismuseumpje is deze zaterdag voor de laatste keer geopend. Rond 11.00 uur openen de deuren van het Doesburgsche Mosterdmuseum en de historische drukkerij ‘De Arend’.

 

Het museale aanbod in Doesburg is heel divers en trekt veel verschillende mensen aan. Met aan de ene kant de ‘Leonardo da Vinci van de glaskunst, René Lalique, en aan de andere kant van het spectrum de ‘King’ oftewel Elvis Presley. Het Lalique Museum Doesburg opent die middag rond 13.00 uur de deuren. Hier is  tegen een gereduceerd tarief de tentoonstelling ‘De opkomst van de parfumindustrie’ te bewonderen.

 

Doesburg staat op de Gelderse Museumdag garant voor een grote diversiteit aan activiteiten. In fraaie locaties die op loopafstand van elkaar zijn gesitueerd. Verschillende activiteiten zijn gratis toegankelijk. DoMus, de afkorting voor DOesburg MUseum Stad wordt voor de derde keer georganiseerd door HetHuisDoesburg in samenwerkingmet de Stichting Doesburg 777. Kijk voor aanvangstijdstippen, reserveringsmogelijkheden en alle details op www.hethuisdoesburg.nl.

Het kleine museum op de Bleek - foto Linda Roelfszema

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Linda Roelfszema