Project 100doesburgers van start

Al honderden jaren strijken mensen uit alle windstreken en van allerlei komaf neer in Doesburg. Sommige van die reizigers blijven en worden onderdeel van de bevolking. Ook vandaag de dag telt de Hanzestad maar liefst 37 nationaliteiten. In een tijd waarin de vanzelfsprekendheid van die diversiteit ter discussie staat willen fotograaf Peter Bakker en tekstschrijver Theo Maas met het project 100doesburgers een portret maken van de Doesburgse bevolking. Dat gebeurt met een fotoboek, een tentoonstelling en een online community.


Er worden portretten gemaakt van 100 inwoners van de stad, van ‘oorspronkelijke’ en van ‘aangewaaide’ Doesburgers. Wat van die Doesburgers wordt getoond is hun portretfoto en een ‘portrettekst’. Er wordt expres niet de nadruk gelegd op de afkomst van de deelnemers, omdat die er niet toe doet. Iedereen die meedoet is Doesburger onder de Doesburgers.


Op deze manier willen Bakker en Maas laten zien dat het samengaan van culturen en van mensen met verschillende achtergronden niet altijd tot problemen leidt. Met andere woorden: Hanzestad Doesburg laat in 2012 zien dat de multiculturele samenleving gewoon bestaat, al eeuwenlang, en zonder noemenswaardige extra problemen. De Doesburgse samenleving is door de generaties heen ‘vanzelf’ multicultureel is geworden, en dat is de gewoonste zaak van de wereld is.

1 reactie

 1. Johan Haanappel

  Aan Theo Maas en Peter Bakker.

  Graag zou ik als geboren Doesburger aan dit Project,
  (100 Doesburgers)mee willen doen .
  Mijn naam is Johan Haanappel.
  Geboren 29 juni 1935 in Doesburg.

  Vol verwachting wachten we af.
  Groet van Johan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑