PvdA Doesburg luidt noodklok over sociale werkplaats

De aankomende invoering van de Wet Werken naar Vermogen (WWnV) heeft nu al desastreuze gevolgen voor de SW-geïndiceerden uit Doesburg, voor de mogelijkheden van Presikhaaf en voor het te voeren beleid van de gemeente Doesburg. Er worden tientallen miljoenen weggegooid, vele Sw-ers en hun begeleiders zijn hun baan kwijt en zicht op werk is verder weg dan ooit. Dat vindt PvdA Doesburg.


Met de nieuwe wetgeving wil de inmiddels demissionaire regering volgens de PvdA Doesburg dat mensen die werkzaam zijn in bij de sociale werkplaats meer in de maatschappij gaan werken, dus bij werkgevers in plaats van bij bijvoorbeeld Presikhaaf.


PvdA Doesburg: ‘Op zich geen verkeerd streven, maar het vreemde is dat dit al jarenlang het streven is van alle sociale werkplaatsen in Nederland. De regering wil het eigenlijk alleen maar sneller vanwege de bezuinigingen. Daarbij is nagelaten te kijken waarom dat beleid van plaatsen bij werkgevers al die jaren niet voldoende opschoot’.


Met de nieuwe wetgeving worden harde maatregelen door gemeenten en de sociale werkplaatsen afgedwongen, maar wordt daarmee ook de kans op succes vergroot, vraag PvdA Doesburg zich hardop af. Tot nu toe zijn er volgens de politieke partij enkel de afbraak maatregelen te zien en de toeschietelijkheid van de werkgevers laat nog eventjes op zich wachten.


PvdA Doesburg: ‘Met als gevolg dat veel mensen met een handicap thuis komen te zitten in Doesburg. Presikhaaf wordt op een drastische manier afgebouwd en de gemeente Doesburg kan zijn sociale zorg naar de gehandicapten niet meer waarmaken’.


Een paar feiten volgens PvdA Doesburg:

•                Het afstoten van gebouwen en betalen van ontslagrechten van het begeleidend personeel kost Presikhaaf ruim 22 miljoen euro. Het rijk vergoed enkel de helft de gemeenten moeten de rest betalen.

•                Oudere- en  SW-ers  met een tijdelijk contract zijn hun baan kwijt (meer dan 300 personen in 2012 en 2013)

•                In de toekomst moeten er eerst drie sw-ers uit en voordat gemeente Doesburg weer iemand van de gemeentelijke wachtlijst kan plaatsen. Er ontstaan weer ouderwetse lange wachtlijsten

•                Alle SW-ers die niet bij de afgeslankte Presikhaaf in beschut werken terecht kunnen, en dat is twee derde van het huidige bestand, worden op detacheringsbasis geplaats als dat gaat lukken in deze economische slechte tijden.


2 reacties

 1. Frans van der Krul

  PvdA,
  Er ontstaan weer ouderwetse lange wachtlijsten?
  Volgens mij bestaan ze al lang en worden deze steeds langer.

  Zie eerder het FNV landelijke monitor onderzoek op DoesburgDirect.
  De gemiddelde wachttijd voor een voor een SW- geïndiceerde werkplek(oa Presikhaaf) loopt sterk op.

  Voor Doesburg zijn dat de volgend cijfers

  2009 -48 maanden
  2010 -50 maanden
  2011 -53 maanden
  2012 – ?????????

 2. Yvonne Irving PvdA

  Dank voor je aanvulling @Frans!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑