PvdA Doesburg zet handtekening onder banenplan in regio

Peter Bollen uit Doesburg heeft als een van de zestien PvdA-lijsttrekkers uit de Liemers en Achterhoek zaterdagmiddag zijn handtekening gezet onder een plan van de PvdA om nieuwe werkgelegenheid te creëren in de regio. Het plan bevat onder andere de afspraak dat bij aanbestedingen lokale ondernemers de voorkeur krijgen.

 

Teveel mensen in onze gemeenten hebben volgens de PvdA de afgelopen jaren hun baan verloren als gevolg van de economische crisis. De PvdA afdelingen willen met het Pact van de Arbeid een vuist maken voor de werkgelegenheid in onze gemeenten. De werkgelegenheid in de Achterhoek en Liemers moet minstens weer op het niveau komen van voor de crisis.

 

In het Pact van de Arbeid spreken de PvdA-lijsttrekkers voor de Achterhoek en Liemers de ambitie uit om in de periode 2014-2018 tenminste 6.000 werkzoekenden weer aan een baan te helpen.

 

De doelstelling van het Pact van de Arbeid moet worden vertaald in de coalitieprogramma’s 2014-2018. Daarin staan tenminste de volgende afspraken:

–       Overheid en ondernemers schouder aan schouder: gemeenten en ondernemersverenigingen gaan een contract aan waarin afspraken zijn opgenomen over: 1) optimale werkgeversdienstverlening (deregulering en ondernemersloket), 2) stimuleren groei en innovatie (oa. innovatie-vouchers), 3) het lokale commitment van de ondernemers aan de werkgelegenheidsdoelstelling.

–       De gemeenten geven het goede voorbeeld: en staan garant voor uitvoering van de afspraken uit het landelijke Sociaal Akkoord om in de periode 2014-2018 in de Achterhoek en Liemers ruim 1100 mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

–       Sociaal aanbesteden wordt de norm: gemeenten maken in hun aanbestedingsbeleid meer ruimte voor lokale ondernemers en nemen daarin de eis op dat er werkplekken

beschikbaar gesteld moeten worden voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

–       De sociale ondernemer heeft een streepje voor: wij geven extra steun aan (startende) sociale ondernemers en introduceren een jaarlijkse prijs aan de sociale ondernemer van het jaar om consumenten te stimuleren producten bewust aan te schaffen bij sociale ondernemers

–       Terughalen van werk: ondernemers die banen terughalen naar Nederland krijgen loonkostensubsidie bij het in dienst nemen van werknemers met een arbeidsbeperking. Dat is goed voor de ondernemer en goed voor de maatschappij.

 

PvdA-lijsttrekker Peter Bollen zette zaterdagmiddag in Doetinchem als een van de zestien PvdA-lijsttrekkers zijn handtekening onder het plan. Het plan werd gepresenteerd door Jeroen Dijsselbloem, de huidige Minister van Financiën. Voor de ondertekening van het plan in Doetinchem bezocht Dijsselbloem Doesburg.

 

3 reacties

 1. Wil Verlaan

  Op zich een mooi plan. Het is niet verkeerd om veel aandacht te geven aan werkgelegenheid. En het is lovenswaardig om dat met concrete maatregelen te doen. Jammer is dan wel dat een aantal punten uit het plan al gewoon wetgeving is of lokaal bestaand beleid. Zo is in de nieuwe quotumwet vastgelegd dat de overheid, ook de lokale, baangaranties bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Dat hoeft dus niet in een electoraal getint PvdA-plan. Ook hebben ondernemers sowieso recht op loonkostensubsidie bij aanname van een arbeidsgehandicapte (mits die een lagere arbeidsprestatie levert dan anderen). Dat staat in de wet en is dus wel een beetje gênant om als nieuwe vondst in een plan genoemd te worden. En de voorrang die lokale ondernemers krijgen bij opdrachten van gemeenten: dat staat in bijna alle inkoopverordeningen van gemeenten. We hebben het in Doesburg in de gemeenteraad vaker erover gehad en al in het vorige college werd ons verzekerd dat dit ook Doesburg staand beleid is. Er zijn al sinds jaar en dag werkgeversservicepunten, dus ook dat is geen nieuw plan. Blijft over dat er een sociaal ondernemen-prijs wordt ingesteld. Leuk.

 2. Frans van der Krul

  Vraagje?

  De gemeenten geven het goede voorbeeld: en staan garant voor uitvoering van de afspraken uit het landelijke Sociaal Akkoord om in de periode 2014-2018 in de Achterhoek en Liemers ruim 1100 mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

  Hoeveel mensen denkt de gemeente Doesburg in dienst te nemen met een beperking?En is dit een HARD breek punt in onderhandelingen in een nieuwe coalitie?

 3. Ap Schrader

  Beste mevrouw Verlaan in een geheel omvattend plan zijn altijd elementen die al eerder aan de orde zijn geweest in de raad. Echter om er je handtekening aan te verbinden is moed voor nodig en betekent doen en niet eindeloos praten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑