In onze videoserie Doesburg Kiest hebben de lijsttrekkers hun mening gegeven op vragen en stellingen. Nu is het de beurt aan de inwoners van Doesburg. Wat willen die? Daarom heel concreet de vraag: wat verwacht u als inwoner van Doesburg van de politieke partijen en welke onderwerpen en thema’s vindt u belangrijk?
Ten eerste beginnen te luisteren naar de kleine man,en niet zodra je gekozen bent het naast je leggen duidelijk zijn waar je voor sta.
ik heb gemerkt dat ze allemaal roepen we gaan wat doen aan welzijn voor ouderen en de jongeren ,roep niet iets wat je later van terug komt
Je kunt nu beter mensen vertellen dat je alles aan zal doen om in Doesburg de mensen de pijn te verzachten dan dat je ze beloftes doe die je niet waar kan maken.
Dit wou ik even kwijt
Met vriendelijke groet
B Bouyelma
Naast de landelijke partijen die gemeentelijk mee doen, heb je niet voor niets de “lokalen”. Hun ontstaansgeschiedenis is bijna altijd onvrede met wat de landelijken op lokaal gebied doen/deden. De grote landelijke issues zie je bij hen dan ook minder en in ieder geval op lokaal gebied toegespitst.
Daarnaast heb je het eeuwige dilemma van coalities. Je moet na de verkiezingen een werkbare meerderheid kunnen vormen om lokaal te kunnen regeren. Pas dan kan je “jouw” stemmers immers pas wat feitelijks aanbieden in plaats van papieren beloftes.
En daar wringt m.i. de schoen, want een meerderheid zal je in je eentje immers niet snel halen.
Je kan nog zo mooi je beloftes op papier vastleggen en daarmee de kiezers vertellen wat je wilt, eenmaal de stem uitgebracht, de zetels ingenomen, begint de stoelendans om een werkbare meerderheid te krijgen. Dan moet je vaak bewegen en (dus) de scherpe kanten van jouw programma afhalen en soms zelfs “heilige” beloftes breken.
Ongeloofwaardigheid in ruil voor het pluche!
Mijn voorstel is geen ander dan aan de kiezers (dus vooraf) laten weten met welke partij(en) je na de verkiezingen wel en met welke je niet een coalitie wilt vormen; daarmee kan de kiezer zelf zien waar de overeenkomsten zijn en waar de wrijvingspunten die waarschijnlijk na de verkiezingen uitgeruild gaan worden.
Het is politiek gebruikelijk, en in mijn ogen het toppunt van slapte, om voor de verkiezingen niemand uit te sluiten; als partij vraag je de kiezers wel van te voren te kiezen, maar als partij durf je dat niet aan omdat je later graag de handen vrij wilt hebben elke keuze te maken die ertoe leidt dat je het pluche kan gaan bezetten. Bezeten is dat!
Partijen moeten kijken naar de situatie van de komende jaren, naar de financiele tekorten hoe ze dit met elkaar als kleine gem. Willen invullen. Geen eisen stellen en maar wat roepen, wat niet haalbaar is loslaten en met elkaar de realiteitszin inzien.
Wat ik belangrijk vind is dat de raadsleden de kennis moeten hebben om dit aan te kunnen en anders zich moeten scholen want zij moeten straks belangrijke beslissingen nemen voor de gemeente. Draag uit waar je voor staat en kom niet in een fleece trui in beeld dat geeft geen uitstraling.
Uiteraard zijn de financien, zorg en werkeloosheid kernpunten.
Mensen in een uitkering mee laten doen, dus taken geven en ondersteunen. Veel wijsheid.
laten we beginnen met al die troep aan flyers die door de brievenbus wordt gepropt, over natuur vervuiling gesproken…maar goed, misschien minder met elkaar overhoop liggen en meer met elkaar proberen samen te werken zodat er veel meer voor elkaar kan komen in Doesburg.
Als ik al hoor in al die jaren hoeveel opties er in de prullen bak verdwijnen, en dat er hier zoveel door de inwoners wordt voorgesteld maar telkens weer één of andere rede een partij het weet te doorkruisen met een mening die… tja..wat?..
Luister dus nu eens naar mensen in Doesburg ipv. dat je jezelf/partij zo voorop wilt zetten, en niet telkens gelijk gaat schreeuwen dat het niet kan zonder ook maar even iets uit te proberen, als je iets niet probeert zul je het nooit weten, gooi die binnenstad nu eens 24/7 dicht en kijk het nu eens een half jaar aan of het wat op brengt en laat er dan eens mensen lopen die bonnen uitschrijven, want afgelopen zaterdag ook weer veel fietsers……
Ik hoor via de opnamen hier dat er een hele normale vraag wordt gesteld aan een voorganger van een partij, met de vraag wat gaan jullie betekenen voor de jeugd…. en na een veer in de welbekende bibs te steken komt het er op neer dat men alleen maar terug kijkt wat men een beetje heeft gedaan, of wat toch wel was gebeurt door vrijwilligers, en de rest gaat over wat andere partijen niet doen en dat die partijen mee liften op “hun”ideeen..
Ik denk dat de meeste mensen hier in Doesburg totaal niet weten op welke partij ze moeten stemmen omdat mensen er toch zoiets mee hebben.. het is één pot nat en veel gepraat weinig actie…..
het zal mij benieuwen hoeveel opkomst er is en wat er eigenlijk veranderd qua partij die het gaat overnemen want het zaal wel weer een niets veranderde kliekje worden, en er is er zijn er twee die er het lijdende voorwerpen in zijn en dat is Doesburg en zijn inwoners…
Op 19 maart kan er weer een nieuwe gemeenteraad worden gekozen.
Dat is een belangrijk moment als we het hebben over wat de stemmer wil en verwacht van de politiek.
Maak duidelijk wat je wilt met inkomen, huur, zorg en huisvesting voor jongeren en over ECHTE betaalde banen en vrijwilligerswerk.
Ik vind dat er hier verstandige keuzes moeten worden gemaakt en zodat de stemmer ook weet wat er staat te gebeuren, de politiek moet dit meer duidelijk maken dan dat ze tot nu toe heeft gedaan.
Investeer in echte banen. Stop geen geld in bedrijven die slecht omgaan met hun personeel! Hanteer kwaliteitseisen bij aan te besteden (bouw) projecten waaraan bedrijven moeten voldoen.
Huurstijgingen bedreigen de koopkracht. Veel huurders in Doesburg hebben lage inkomens en de huren, met name in de sociale sector zijn te hoog ondanks de huurtoeslag.
Stop de aanval op de minima. Zorg dat ook deze groepen volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij.Stop de sluipende kortingen hierop, sloop heeft al gedeeltelijk plaats gevonden door dit kabinet, denk hierbij aan het terug brengen van de grens van 120% van het minimum naar 110% en gemeente doet er nog een schepje bovenop door regelingen te schrappen (denk hierbij aan de PC regelingen voor kinderen)
Waarborg kwaliteit in de zorg. Inwoners van Doesburg met een gezondheidsbeperking hebben recht op betaalbare en toegankelijke zorg .
Welke politiekepartij wil niet het beste voor Doesburg, zeker met veel mooie woorden en
goed geformuleerd proberen deze u stem te winnen. Prachtige folders vol met “wensen” en we willen dit of dat.
Maar wat gaat u precies doen staat er vaak niet in!
Waar de stemmer naar opzoek is, is naar meer helderheid.
In een tijd waar stemmers graag antwoord op willen hebben op de vraag waar gaan we naar toe
en welke keuzes maken politici hier.
Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende programma’s, dit komt niet echt tot uiting .
Politici geef eens precies aan wat men van plan zijn met Doesburg en doe concrete uitspraken!
Daar heeft de stemmer wat aan.
Hoop de komende avond bij het debat in het gemeentehuis om 19.30 uur hier meer over te horen
Mijn indruk van de afgelopen tijd is dat het eigenlijk prima is als er een breed college is. De oplossing die is gekozen na het vetrek van de heer Bouman (het verdelen van de taken over meer partijen) heeft volgens mij goed uitgepakt. Meer beweging, meer energie en meer daadkracht. Vernieuwingen/ veranderingen moeten niet te traag verlopen, dan verlies je de aandacht van de burger. En neem vooral de mensen serieus die de moeite nemen iets te willen in of iets te vinden van Doesburg. Smoor ze niet in de kiem!
Laten we eerst eens afwachten hoe de coalitie er de komende vier jaar uit gaat zien. Wat mij betreft moeten ze doorgaan met waaraan ze begonnen zijn. De vorige coalitie was en zou een goede afspiegeling zijn van de Doesburgse bevolking dus wat mij betreft houden zo het zou zelfs nog sterker uit de bus komen door de winst van een zetel. De taak die er voor de Doesburgse gemeente aan zit te komen zal veel vergen van de kennis en de goede wil van B en W, raadsleden en vooral niet te vergeten de ambtenaren. Zij allen krijgen een taak op hun bordje gelegd iie zijn weerga niet kent. Ik heb vertrouwen in het huidige college, zij hebben aangetoond de zaken op een rijtje te hebben. Ik wens de nieuwe coalitie hoe die er ook uit mag komen te zien veel sterkte en wijsheid toe met het stellen van prioriteiten die zeker nodig zullen zijn.
Wiens rijtje?
Het ene rijtje is niet het andere rijtje, zeker niet de mijne.