Blog: stem = compliment en compliment = stem

De Doesburgse politici verdienen een compliment. Al wekenlang zijn ze in touw om hun partij over de buhne te brengen bij het lokale publiek. Na het flyerweekend, waarbij vele honderden brievenbussen zijn aangedaan, zijn de partijen zichtbaarder dan ooit. Zeker de laatste tijd ben ik regelmatig bij de Dekamarkt in een of andere campagneteamfuik gelopen of kwam ik vriendelijke serveersters met lekkere politiek gekleurde hapjes tegen in de winkelstraat in de binnenstad. Ook online heb ik de nodige acties gezien. Foto’s van huiskamerramen met groene, blauwe of rode posters gingen als warme broodjes over de Facebooktoonbank en op Twitter was het niet ongebruikelijk om de verkiezingsfiets te delen.

 

Of al deze acties even effectief waren, is onduidelijk. Feit is dat de politiek zichtbaar een stapje heeft gezet in de richting van de inwoners en de veel besproken afstand een stukje zoals het hoort heeft verkleind. Dezelfde inwoners zijn wat mij betreft nu aan zet. Aan zet om sowieso op 19 maart te gaan stemmen, maar ook om meer begrip op te gaan brengen voor lokaal politiekwerk.

 

Te vaak heb ik de afgelopen weken ‘allemaal één pot nat’, ‘ze moeten meer luisteren naar de inwoners’ en ‘het zijn zakkenvullers’ gehoord. Ongefundeerde en ongenuanceerde opmerkingen die naar mijn mening kant nog wal raken. Op zo’n moment vraag ik me hardop af ‘wat heb jij eraan gedaan om de afstand tussen politiek en inwoners te verkleinen’. Wat heb jij gedaan om je zo goed mogelijk voor te bereiden om jouw vijf minuten in het stemhokje op 19 maart? Nou, vertel eens eerlijk. Heb jij de programma’s gelezen, de uitzendingen van Doesburg Kiest gevolgd, vragen gesteld aan de heren en dames politici? Nou?

 

Doesburg is een kleine stad met nog geen 12.000 inwoners. Onze kieslijst voor 19 maart telt 90 namen. Dat betekent dat gemiddeld erg veel inwoners verkiesbaar zijn. Op Radio 1 was onlangs een interessante discussie te beluisteren over de kwaliteit van de heren en dames lokale politici. In een gemeente met 100.000 inwoners is doorgaans beter spelersmateriaal beschikbaar dan in gemeente met 12.000 inwoners, was min of meer de strekking. Ik denk dat we dit moeten beamen.

 

De kwaliteit van de lokale politici zal de komende jaren verder op de proef worden gesteld. ‘Den Haag’ veegt vakkundig haar straatje schoon met het doorschuiven van zware politieke taken naar gemeenten. Het doorschuiven van taken zorgt voor enorme financiele druk bij lokale overheden. Dit lijkt onverantwoord, zeker wanneer lokale overheden nog eens te maken krijgen met noodzakelijke bezuinigingen. Wat er exact vanuit Den Haag naar Doesburg komt is nog onduidelijk. Feit is wel dat de met taken gevulde vrachtwagens niet worden gevolgd met evenveel met bankbiljetten gevulde vrachtwagens.

 

De heren en dames lokale politici krijgen het druk en zwaar de komende jaren. Een compliment voor het harde werken van de afgelopen weken is daarom zeker op zijn plaats. Maar het mooiste compliment is wanneer u op 19 maart de moeite neemt het stembureau te bezoeken en uw stem uitbrengt. Het is uw stem die de afstand tussen politiek en inwoners iets kleiner maakt. It takes two to tango!

 

 

Richard Kok Richard Kok is founder van DoesburgDirect.nl. Op incidentele basis geeft hij zijn mening over een onderwerp of gebeurtenis. Dat gebeurt in de vorm van een blog. Deze blogs zijn subjectief en nodigen uit tot reactie. De nieuwsberichten die hij op DoesburgDirect.nl schrijft zijn subjectief en geschreven op basis van journalistieke principes. Graag begrip voor het onderscheid tussen nieuwsberichten en blogs!

6 reacties

 1. robert duis

  @Richard Kok.

  “De Doesburgse politici verdienen een compliment”. Eens!

  De Olympische gedachte:
  “Deelnemen is belangrijker dan Winnen”… is nu na Woensdag 19 maart wel iets voor sommigen om in de gaten te houden.

  Als wij dan toch complimenten aan het uitdelen zijn:
  —————————————————————-

  Hierbij een compliment aan het adres van de heer Richard Kok himself ………,
  ………. die met zijn uitstekende website alle Doesburgse Politici een heel mooi PLATFORM heeft geboden
  om hun standpunten duidelijk te maken.
  RICHARD KOK verdient een Doesburgs “lintje”.

 2. Frans van der Krul

  Doesburgse media,
  Ik dank jullie voor de inzet om een breed publiek de politiek onder de aandacht te brengen,of dit nu via Doesburgdirect is of de mooie films/portretten of Hanzestadradio.
  Het zal zeker hebben bijgedragen om meer inzicht te krijgen van de Doesburgse politiek en wat de politici hun drive is.Hoop op een goede opkomst!
  Woensdag zal het rode potlood beslissen wat er gaat komen.
  Na de verkiezingen start de vorming van het college. Vaak neemt de partij met de meeste raadszetels het initiatief.
  Zou het een idee zijn om hier ook nog wat mee te doen?

 3. Richard Kok

  @Frans
  We blijven het volgen vanuit verschillende invalshoeken.

  @Robert
  Dank voor je complimenten.

 4. henk beijen

  Beste Richard, je hebt via Doesburgdirect echt bijgedragen aan het verkleinen van de kloof tussen burger en politiek. Ik ben je daar dankbaar voor. Ga door, daag de burgers en de politici maar uit!

 5. Wil Verlaan

  Ja, DoesburgDirect is belangrijk voor de stad en voor de politiek. Het houdt je scherp, maakt je soms boos, brengt je aan het lachen en vooral: het houdt je bij de les. De onafhankelijkheid van DoesburgDirect maakt het een betrouwbare lokale partner. Dus eens met Robert Duis: een lintje voor Richard. En zullen we dan gelijk Maarten Lindner ook huldigen? Tenslotte legt hij mooi en soms genadeloos vast wat ‘wij, van de politiek’ ervan bakken. Wat een energie in onze stad!

 6. Johan Kousbroek

  @ Wil Verlaan
  Ook die jongen van de radio hoort erbij!

  Jongens goed gedaan, als er meer gestemd wordt dan voorheen dan hebben jullie daaraan zeker bijgedragen!
  Goed onder de aandacht gebracht!
  Blijf dit volhouden; als we dan zo meteen glasvezel krijgen dan zijn jullie de eersten die erop komen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑