Het vogelschieten keert terug tijdens Koningsdag. Na een afwezigheid van een jaar maakt Doesburg Oranje bekend dat het vogelschieten weer gaat plaatsvinden. Bij de jaarlijkse Singelloop lopen de deelnemers net als vorig jaar per ronde twee keer door de drukke Kerkstraat.

 

Op zaterdag 26 april gaan we voor het eerst Koningsdag vieren, zo laat Doesburg en Oranje weten. Het bestuur van Doesburg en Oranje is al een aantal maanden in de weer om op die dag een aantrekkelijk programma voor jong en oud te presenteren.

 

Hoewel de Koningsdag midden in een vakantieperiode van 2 weken valt, belooft het toch een heel bijzondere dag te worden met een scala aan activiteiten. Afgelopen jaar is er vanwege de troonswisseling een aangepast programma gebracht waarin vaste onderdelen kwamen te vervallen. Deze zijn dit jaar als vanouds terug.

 

Het vogelschieten met aansluitend de vendelhulde staan weer op het programma en ook verenigingen, die in 2013 verstek lieten gaan, zijn weer present. Natuurlijk zijn er wederom kinderspelletjes, gaat het treintje Bello zijn route weer rijden, is er een koffieconcert. Op de terrassen bij de horeca is live muziek en een groot aantal winkels zal op die zaterdag open zijn. De dag zal sportief worden afgesloten met de traditionele Ubbink Singelloop.

 

Singelloop

Gedwongen door de reconstructie van de singels rondom de stad werd er afgelopen jaar een alternatieve route gekozen voor de Singelloop. Het zuidelijke deel van de singels kwam te vervallen en de lopers kwamen twee keer door de Kerkstraat en Koepoortstraat. De lopers en het publiek gaven aan dat dit de singelloop veel aantrekkelijker maakte waardoor er voor is gekozen dit jaar dezelfde route lopen, een afstand van ruim 2.600 meter door en om de binnenstad.

 

De start en finish zijn op de (voor)Markt met daarna de route: Kerkstraat, Koepoortstraat, Lindewal, Burg. Nahuyssingel, Meipoortwal, Meipoortstraat, Kerkstraat, Koepoortstraat, Koepoortwal, Veerpoortwal, Kloosterstraat en via de Kerkstraat naar de finish.

 

In de traditie van de Singelloop is er een loop voor junioren (t/m 15 jaar), senioren en wordt er een estafette gelopen waardoor ook de minder geoefende lopers mee kunnen doen. Teams van 6 mensen die elk circa 450 meter lopen. Bedrijven, scholen, verenigingen of gewoon een vrienden club, iedereen kan meedoen. Het wisselen geschiedt door het doorgeven van een oranje voorwerp, dat zelf door het team bepaald mag worden.

 

Voor geoefende lopers worden de singels 2 x gelopen worden en de afstand daarmee komt op ruim 5 kilometer. Inschrijven kan binnenkort via de site waar ook meer informatie te vinden is over de route, starttijden en estafette wisselpunten.

 

Spectaculaire demonstratie

Ze waren te zien op TV tijdens het bedankfeest voor prinses Beatrix als koningin  “Beatrix met hart en ziel” op 1 februari in Ahoy Rotterdam, het freerunning team Progression Freerunning.

 

Progression is het nummer 1 freerunning team van Nederland, dat in de loop van de jaren heeft meegewerkt om freerunning populair te maken in Nederland. Ze waren onder meer te zien bij Holland’s Got Talent, Wedden dat ik het kan en Everybody Dance Now, maar ook in reclames van Aviko, KFC en Nike.

 

Het is Doesburg en Oranje gelukt om deze topact te contracteren voor een optreden. Een team van 5 freerunners en een choreograaf van Progression zal op Koningsdag naar Doesburg komen om daar ‘s middags, op de Markt, een spectaculaire demonstratie te geven.

 

Daarna kunnen de liefhebbers zelf ook meedoen aan de workshop op de opgestelde Freerunning obstakels. Kijk voor meer informatie op http://progression-freerunning.nl.

 

Nog veel meer te beleven

Natuurlijk is er veel meer te doen tijdens Koningsdag en worden er nog meer aantrekkelijke onderdelen aan het programma toegevoegd. Het voorlopige programma is te vinden op de site www.doesburgenoranje.nl en zal in de komende weken daarna steeds verder worden gecompleteerd.

Freerunning