Een kostbaar en jarenlang slepend juridisch gevecht dreigt als Doesburg kiest voor uitbreiding van het bedrijventerrein van Rotra en Ubbink. Dat melden PvdA en GroenLinks in een gezamenlijk persbericht op basis van informatie van de rentemeester van Stichting Twickel.

Stichting Twickel is eigenaar van de Fraterwaard, waar de laatste tijd zoveel over te doen is. Ubbink en Rotra willen uitbreiden en hebben ruimte nodig richting de Fraterwaard. De politiek is verdeeld over het plan.

In een gezamenlijk persbericht van PvdA en GroenLinks, die de komende gemeenteraadsverkiezingen een lijstverbinding vormen, laten de partijen weten dat Stichting Twickel zich stevig zal verzetten als de bedrijven officieel een verzoek tot uitbreiding indienen.

‘Uit het betoog van de rentmeester wordt dus duidelijk dat de voorgenomen uitbreiding van Rotra en Ubbink haaks staat op de hoofddoelstelling van de Stichting Twickel. De Stichting Twickel zal zich dan ook om die reden met hand en tand verzetten, mocht het komen tot een bestemmingsplanwijziging ten behoeve van de uitbreiding van Rotra en Ubbink. Een kostbaar en jarenlang slepend juridisch gevecht is dan denkbaar waarvan vooral juristen profiteren’, schrijven PvdA en GroenLinks.

De partijen doen in een persbericht verslag van een bijeenkomst tussen rentmeester Egbert Jaap Mooiweer van Stichting Twickel en fractievoorzitters en fractieassistenten van de politieke partijen op 21 februari. ‘Alle partijen, met uitzondering van de Stadspartij Doesburg, hebben van deze uitnodiging gebruik gemaakt’, melden PvdA en GroenLinks.

Wethouder Mulder van Economische Zaken heeft eerder in februari aangegeven een onderzoeksrapport over de uitbreidingsplannen af te wachten. Ze verwacht de onderzoeksresultaten voor deze zomer. Dan wordt meer duidelijk over de haalbaarheid, wensen en kansen.

Ook moet dan duidelijk zijn welke impact de uitbreiding van Rotra en Ubbink hebben op het milieu, de natuur en de werkgelegenheid. Vooral over dit laatste is veel te doen. Mulder liet vorig jaar weten dat de uitbreiding ‘enkele honderden banen’ op zou leveren.

PvdA en GroenLinks hebben eerder laten weten niet tegen uitbreiding van de bedrijven te zijn, maar stellen daarbij wel eisen. De vraag is of die eisen rijmen met de verdubbeling van de bedrijven en of de partijen primair eigenlijk niet tegen de uitbreiding zijn.

Vooralsnog hebben ze niet openlijk gezegd tegen de plannen van Rotra en Ubbink te zijn. Wel komen ze in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing regelmatig naar buiten met informatie over de Fraterwaard. Dit doet vermoeden dat er een voorkeur is voor behoud van de natuur in plaats van uitbreiding van de Doesburgse bedrijven.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com, Etos Doesburg en BBS.