Rekenkamers van de vier grootste gemeenten van Nederland, de G4, stellen dat de decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeenten per 2015 onmiddellijk leidt tot financiële problemen. Vooral bij gemeenten buiten de grote 4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) ontstaan er financiële problemen.

 

Dat staat te lezen in Het Financieel Dagblad van woensdag 24 september. Volgens de G4 lukt het ruim vierhonderd gemeenten niet om de door de Rijksoverheid al ingeboekte budgetkortingen te halen.

 
De vier grote gemeenten hebben inmiddels extra geld gereserveerd voor de budgetoverschrijdingen als gevolg van de decentralisatie van de jeugdzorg. Rekenkamers waarschuwen dat voor veel gemeenten, die minder ver zijn met de voorbereiding van de decentralisatie, het geen optie is om extra geld te reserveren.

 

Gemeenten die er een potje van maken, kunnen volgens het artikel door de verantwoordelijke staatssecretarissen Martin van Rijn van Volksgezondheid (PvdA) en Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) onder curatele worden geplaatst.