Retailexpert adviseert grotere winkels in Doesburgse binnenstad

Winkeliers in Doesburg moeten denken aan schaalvergroting achter de gevel. Door de omvang van winkels groter te maken, neemt de aantrekkelijkheid van het gehele winkelgebied toe. Die boodschap heeft retailexpert Johan Bouwman aan de Doesburgse ondernemers.

 

Bouwman, werkzaam voor Hoofdbedrijfschap Detailhandel, was maandagavond een van de sprekers tijdens een minisymposium georganiseerd door Stichting Stadsmanagement Doesburg en gehouden in cafe De Waag in Doesburg. Hij liet de landelijke retailontwikkelingen zien en kwam vervolgens met een aantal aanbevelingen aan Doesburg. Daarbij stipte hij aan dat Doesburg met een winkelleegstand van 14 procent ‘tamelijk hoog’ zit en dat de bevolkingsgroei in de toekomst afneemt met 4 procent.

 

‘Doesburg moet denken aan meer grotere winkels in een kleiner winkelgebied. De gemiddelde omvang van een winkel in Nederland is 274 vierkante meter en in Gelderland 286 vierkante meter. In Doesburg is dit slechts 138 vierkante meter. In Nederland en Gelderland is deze omvang sinds 2004 toegenomen, in Doesburg afgenomen’, aldus Bouwman.

 

Bouwman erkent dat het in een monumentale binnenstad niet eenvoudig is om de winkels te vergroten. ‘Werk daarom aan schaalvergroting achter de gevel. Koop je buurman op en sla een muurtje weg. Dit klinkt eenvoudiger dan het is, maar als hiervoor mogelijkheden zijn dan moet je ze aangrijpen. Ik heb het ook in Elburg en Deventer zien gebeuren. In Deventer zit een C&A achter meerdere gevels. Dan heb je meer winkel met meer aanbod en wordt het aantrekkelijker voor de consument’.

 

Een andere optie om volgens Bouwman aan te denken is stripmanagement. ‘Als je drie pandjes op een rij hebt, zet er dan één leidinggevende op. Dat is een stuk goedkoper. Dat kan ook de winkelintensiteit verhogen. Die is in Doesburg nu behoorlijk laag. Consumenten moeten behoorlijk veel lopen voor relatief weinig winkels. Oftewel, weinig winkel voor veel inspanningen’.

 

Over parkeren is Bouwman helder. ‘Gratis parkeren is belangrijk voor een winkelgebied. Door gratis parkeren aan te bieden, spreek je de regio aan. Er is politieke wil nodig om gratis parkeren door te voeren. Maar als Winterswijk het kan, dan moet Doesburg het ook kunnen’.

 

Waar Bouwman voor Doesburg ook kansen ziet is het aantrekken van creatieve ondernemers. ‘Stimuleer creatief ondernemerschap. Denk aan het binnenhalen van architecten en reclamebureaus. Verder moet er een actieve werving komen om talentvolle jonge kunstenaars binnen te halen. Met sfeer en beleving kun je een winkelgebied onderscheidend maken.’.

 

Internet snoept steeds meer omzet af van retail. Bouwman: ‘Ook in Doesburg. Daar moet je je tegen wapenen. Stadsmanagement moet iets doen met e-commerce. Begin met het gratis aanbieden van WiFi en doe aan gezamenlijke verkoop via internet. Mooi voorbeeld hierbij is Veenendaal met www.winkelstadveenendaal.nl. Technisch is het allemaal te regelen’.

 

Verder wees Bouwman nog op een speciale doelgroep. ‘Het aantal grijze consumenten neemt in Nederland snel toe. Vijftigplussers hebben doorgaans meer geld, leeft gezonder en is fitter. Deze groep biedt serieuze kansen’.

 

6 reacties

 1. robert duis

  @Retailexpert Bouwman.

  1) Uw advies: “Doesburg moet denken aan schaalvergroting achter de gevel”.
  Mijn advies: “U moet denken aan schaalvergroting achter Uw eigen gevel”.

  2) “In Nederland zat de Bijenkorf (U noemt C&A) achter meerdere gevels”.
  Vraag: “Hoeveel filialen van de Bijenkorf moesten sluiten?”

  3) De heer Bouwman: “In Doesburg weinig winkel voor veel inspanningen”.
  Vraag: “Bij schaalvergroting achter de gevel toch nog minder winkel voor veel inspanningen”.

  4) De heer Bouwman: “Met sfeer en beleving (binnenhalen van creatieve ondernemers) kun je een winkelgebied onderscheidend maken”.
  Vraag: “Hoe is een en ander te combineren met Uw schaalvergroting achter de gevel?” Is het niet of SFEER ……….of schaalvergroting?

  5) De heer Bouwman: “Koop je buurman op en sla een muurtje weg”.
  Vraag: “Hoe dit voor elkaar te krijgen als de huidige ondernemer de huur van zijn (in Uw ogen) te kleine winkel niet eens kan betalen?”

  Geachte heer Bouwman toch fijn dat U er was!
  Uw gratis advies GRATIS te kunnen parkeren in Doesburg ……… is het enige “zinnige” dat ik in Uw betoog heb kunnen ontdekken.

 2. Wil van Dooren

  dit is een mooie instelling , maar zolang men in de gemeente nergens toestemming voor geeft en overal tegen is, laat staan gewoon iets nieuws proberen dan kun je bijeenkomsten houden tot in de eeuwigheid want er zal nooit wat uit komen.. zolang men in deze gemeente met hun partijen altijd maar tegen is en niet samen is komt het tot nergens…er zijn heel veel dingen die je hier simpel kunt doen dank aan, gratis parkeren, binnenstad dicht, de markt samen voegen en alleen op zaterdag zetten zodat iedereen ook de werkende kunnen shoppen, de mensen helpen met een winkel op te zetten, kraampjes op vrijdag/zaterdag/zondag buiten laten zetten kosteloos, de braderie mensen kosteloos kraampjes laten neerzetten waardoor er meer mensen dit zullen doen want de laatste jaren wordt het steeds minder en dit geldt ook voor de fotograficabeurs, controleurs laten lopen in de binnen stad als er mensen zich niet houden aan de regels zoals fietsen,bromfietsen, en hondenpoep opruimen en beboeten als mensen honden laten poepen….enz….maarja dan moet men wel willen en niet zoveel praten maar doen.

 3. A. Beunder

  Gratis parkeren zorgt er voor dat straks de helft van de parkeerplaats volstaat met auto’s van niet winkelend publiek.
  Dan kom je al snel parkeerplaatsen tekort…Dweilen met de kraan open…Al diegenen die elders winkelen, zullen dat blijven doen. Grote winkels in doesburg, SAAI!!! SFEERLOOS!Armoe -aanbod, de kleine ateliers, de kleine winkels, die nèt even anders zijn dan de gemiddelde, die geven Doesburg dat bijzondere tintje.
  meer kunstenaars in Doesburg: vernieuwend.(?)er is al jaren zo veel mooie kunst alhier.

 4. robert duis

  @A. Beunder.

  Op Uw reactie heb/had ik “gehoopt!”

  Gratis parkeren en Gratis parkeren is TWEE!

  Er zijn veel verschillende wegen die naar Rome en naar Gratis Parkeren leiden.
  Gratis parkeren kan gekoppeld worden aan een intelligent systeem,
  gebaseerd op de tijd welke men nodig heeft om rustig te kunnen winkelen.
  Dat is niet op het aantal beschikbare plekken van invloed en
  dus kan men spreken van “dweilen met de kraan dicht” .

  ===================================================

  Op alle andere punten zijn wij het verder eens.
  Vooral veel gezellige – en kleine winkels met veel plekken voor kunstzinnige uitingen of wel
  de adressen van de Culturele Zondag koesteren.

  Dit in combinatie ( het andere hete hangijzer ) met een koop-zondag lijkt mij geen enkel probleem.

 5. Annemarie Beunder

  Is het intelligent om een blauwe zône in te voeren? Makkelijk te Manipuleren.. En mits gecontroleerd, weinig effectief.
  Mits gecontroleerd, niet goedkoop, derving inkomsten voor de gemeente, uitgaven handhaving voor de gemeente…
  Hoe ‘gratis’ is dan dat parkeren…

 6. Frans van der Krul

  “Gratis” parkeren?
  Doe zoals anderen het doen, kaart onder bij het raam van de auto, max 2 uur! Blauwe zone.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑