Op zondagmiddag 10 december om 15.30 uur is er in de Doesburgse Grote of Martinikerk de jaarlijkse samenzang van Engelse adventsliederen, zoals dat sinds de 19e eeuw in de Engelse kerken en kathedralen wordt gehouden: Festival of Lessons and Carols.

Ook wordt er Engelse koormuziek gezongen door het St. Joris Kamerkoor uit Amersfoort onder leiding van Wouter Verhage. Het orgel wordt bespeeld door Rien Donkersloot, organist van de Joriskerk.

Het Festival ontstond in Engeland in de 19e eeuw en voor het eerst gehouden in de kapel van King’s College te Cambridge. De dienst met afwisseling van lezingen en carols, gaat terug tot de Metten, het nachtgebed in het klooster.

Daaraan toegevoegd werden gemakkelijke liederen zodat de liturgie ook voor het “gewone” kerkvolk toegankelijk worden gemaakt. Het genre van de Engelse carols leende zich daar bij uitstek voor.

In vorige eeuwen werden de Christmas Carols in Groot-Brittannië dikwijls buiten op straat in de Kerstnacht ten gehore gebracht. Na een periode van in de vergetelheid raken, herleefde de aandacht weer in de loop van de negentiende eeuw. De oude structuur kreeg een nieuwe invulling: het Festival of Lessons and Carols werd op veel plaatsen, ook buiten het Angelsaksische taalgebied populair.

Sinds die tijd zijn deze diensten zeer bekend en geliefd, zoals ook in de Doesburgse Martinikerk, waar de Anglicaanse liturgie en Engelse koormuziek al gedurende meer dan 20 jaar een niet meer weg te denken plaats heeft ingenomen. Op 10 december wordt er een versie voor in de adventstijd gebruikt.

Dit samenzang is gratis te bezoeken en het optreden duurt ongeveer een uur.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies en MKB Tele.com.