De politiek is inmiddels geïnformeerd en donderdag 23 februari krijgt de Commissaris van de Koning een update over een jong plan: de groene long. Over twee jaar moet Doesburg niet alleen toeristische aantrekkelijk zijn vanwege haar historische gebouwen, maar ook vanwege een unieke tuin in de binnenstad. Het plan loopt parallel aan de verbouwing van de Commanderij.

Historicus Santino Melssen vertelt vanuit de huidige locatie van het Lalique Museum aan de Gasthuisstraat enthousiast over de jongste ontwikkelingen in de binnenstad. Naast een bouwupdate van de Commanderij laat hij weten dat er een plan is voor een groene long.

Een plan waar hij zich volledig in kan vinden. De 56-jarige historicus, die in 1999 vanuit de regio Nijmegen naar Doesburg kwam, ziet mogelijkheden om de stad ook op een andere manier op de kaart te zetten. Doesburg als tuinstad. Zeker in combinatie met de verbinding met het openstellen van de Hoge Linie geeft dit volgens hem een enorme push aan het toerisme.

Het maakt Doesburg namelijk uniek, zo’n historisch centrum met een groene long. De kwaliteitstuin moet de Commanderij verbinden met de Heerenstraat én een broedplaats worden voor kleurrijke vlinders en rustgevende libellen.

Hoe gaat het met het Lalique Museum?
Goed. In 2015 mochten we 7.800 bezoekers ontvangen en afgelopen jaar is dit aantal bijna verdubbeld naar 14.000. Deze enorme groei is mede te danken aan het aansluiten bij de museumkaart halverwege het jaar. Verder groeien we in collecties. Voorheen was er alleen een gallery met glaskunst van René Lalique. De gallery verkoopt kunstobjecten en die het museum vervolgens weer leent. Het museum heeft nu ruim 2.000 bruikleencontracten. Daardoor kunnen we beter wisselen van collecties en dat stimuleert herhalingsbezoek.

Hoe ziet de ontwikkeling van het bezoekersaantal er in de toekomst uit?
We gaan naar minimaal 50.000 bezoekers per jaar als we straks in de Commanderij zitten. Dan gaat er een bezoekersstroom op gang komen. We krijgen een speciale juwelenkamer en als we juwelen van Lalique kunnen tonen, komen er meer internationale bezoekers. Lalique is over de hele wereld bekend, behalve in Nederland en Afrika.

Hoe gaat het met de verbouwing van de Commanderij?
We zitten op de helft van de restauratie. Nu zijn we bezig vermogende particulieren te enthousiasmeren om museumkamers te adopteren. Partijen die hoog in de Quote 500 staan. Binnen nu en twee jaar willen we over zijn naar de nieuwe accommodatie. Als we de financiële middelen hebben, dan kan het snel gaan.

Het jongste idee is een groene long realiseren in Doesburg. Hoe ziet die groene long eruit?
Idealiter wil de stichting rondom het gebouw een groene omgeving zien. Doesburg heeft heel veel Rijksmonumenten, maar is geen groene stad. Op de linie kan de toerist in de toekomst wandelen en kun je de verbinding leggen met de groene long in de stad. Daarmee kan Doesburg ‘groene toeristen’ verleiden naar de stad te komen. Misschien wel onder de noemer Doesburg Tuinstad. Deze nieuwe toeristenstroom geeft een economische spin-off naar horeca en winkels.

De groene long is een tuin die de Commanderij verbindt met de Heerenstraat. Zo’n gebied in een historische binnenstad is uniek voor Nederland. René Lalique hield van vlinders en libellen. Een botanicus geeft het advies voor de juiste planten, zodat deze insecten zich hier straks gaan huisvesten. Met de botanicus en de tuinarchitect heeft de stichting al contact gelegd.

Wat moet er allemaal gebeuren om deze groene long te realiseren?
De realisatie zou in de vorm van een stichting moeten zijn, die de kwaliteitsinvulling van dit plan waarborgt. Partijen van de politiek zijn al geïnformeerd en de zaak lijkt te ontkiemen. De stichting kan vanuit de overheid, bijvoorbeeld provincie of gemeente, financieel worden gesteund. Maar denk ook eens aan partijen als de Postcode Loterij. Er is een groeiend draagvlak voor het groene long-plan.

Hoe ziet de planning eruit?
Dat wordt een parallelspoor met de restauratie van de Commanderij. De ruimte voor de tuin is nu versteend gebied. Deze gronden staan te koop en zijn in handen van verschillende eigenaren.

Wat vind je van het huidige promotiebeleid om toeristen naar Doesburg te halen?
Het voorstel voor de cultuurnota, dat nog wel langs de Gemeenteraad moet, bevat drie pijlers: de historische binnenstad, de linies en het Lalique Museum. Dat is een goede keuze. Als bezoekers op basis van deze pijlers eenmaal in de stad zijn, gaan ze vanzelf naar andere zaken. Ze gaan naar Bovenhuys meubels kijken, lunchen bij De Waag, slapen in het hotel of kopen een tas bij Ter Steeg. Dat biedt perspectief en zorgt voor economisch gewin.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias en Brasserie Het Zesde Zintuig.