Duo Sax Y On treedt op bij Podium Acanthus te Doesburg. Het concert vindt plaats op dinsdagavond 18 maart en het begint om 20.00 uur.

 

Sax Y On is een nieuw duo dat eind 2012 is ontstaan door de twee jonge musici Ellen Zijm en Marijke Schröer. Samen besloten zij de ongekende mogelijkheden op te zoeken van de unieke en erg buitengewone combinatie van de instrumenten saxofoon en accordeon. Deze zoektocht zullen zij voorlopig voort blijven zetten. Het leverde hen in elk geval al veelbijzonder en origineel repertoire op. Naast originele werken speelt het duo ook veeltranscripties, veelal van eigen hand.

 

In hun programma zijn verschillende eeuwen muziekgeschiedenis vertegenwoordigd en natuurlijk ontbreken ook de gepassioneerde tango’s en rumba’s niet.Begin 2013 componeerde Bernard van Beurden een nieuw stuk voor accordeon en saxofoon genaamd ‘Who Knows…… Wer Weisz’, dat werd opgedragen aan Ellen en Marijke.

 

Een paar korte opmerkingen bij het gevarieerde programma van 18 maart a.s.:

– José Maria Sánchez-Verdú is een hedendaagse Spaanse componist. Zijn compositie is speciaal voor deze combinatie instrumenten gecomponeerd. Dhamar is een ritme uit de Indiase muziek.

– Het meeslepende werk ‘Scaramouche’ van Darius Milhaud werd oorspronkelijk voor twee piano’s geschreven. Door de populariteit ervan werden vele arrangementen geschreven, waaronder die voor saxofoon en piano. Laatste deel van Scaramouche is een heerlijke samba.

– De Schilderijententoonstelling van Modest Mussorgsky is ook een wereldberoemd muziekstuk. Het deel ‘Het oude kasteel’ is een impressie van een oud kasteel, verborgen in de bossen.

– De Tsjech Leos Janáček schreef een aantal karakterstukken die later gebundeld werden met de titel ‘On an Overgrown Path’. De eerste vijf delen ervan waren oorspronkelijk voor harmonium gecomponeerd, maar Janáček bewerkte ze zelf voor piano solo en vandaar uit ontstond het arrangement voor saxofoon en accordeon.

– Ad Wammes componeerde o.a. geëngageerde werken. ‘Argument’ is het eerste deel van ‘Faith’. Het  is als het ware zijn persoonlijke oproep voor tolerantie tussen verschillende godsdienstige groeperingen (oorspronkelijk voor saxofoon en orgel). Verder schreef Ad Wammes veelvuldig muziek bij diverse televisieprogramma’s voor kinderen.

 

Programma van SAXYON; Marijke Schröer – saxofoon en Ellen Zijm – accordeon

* José M. Sánchez-Verdú                                                – Dhamar I en II

* Anonymous                                                                     – Voice of Turkey (arr. Bernard van Beurden)

* Bernard van Beurden                                                    – Who Knows… Wer Weisz:  For Marijke en Ellen

* Darius Milhaud                                                               – Scaramouche

* Modest Mussorgsky                                                       – uit Pictures at an Exhibition: Het oude kasteel

* Astor Piazzolla                                                                – uit Histoire du Tango: Night-Club 1960

* Leos Janáček                                                                   – Naše večery/ Our Evenings

* Ad Wammes                                                                    – Faith: Part 1: Argument

* Maurice Whitney                                                           – Rumba

 

Toegang: 15,00 euro per persoon. (CJP en jeugd tot en met 15 jaar 7,50 euro) inclusief consumpties in de pauze en na afloop van het concert. Reserveringen bij:  Podium Acanthus; Koepoortstraat 20; 6981 AS Doesburg. Tel. 0313-484176

photo-148