Sportclub Doesburg gaat voetbalschoenen inzamelen voor mensen op de Molukken. In samenwerking met Network Sport & Maluke (NSM) en in het kader van de honderdste verjaardag van SC Doesburg wordt deze actie gehouden. Vanaf dinsdag 13 mei kunnen een maand lang voetbalschoenen worden ingeleverd op het Sportpark aan de Oranjesingel waar een container zal staan.

 

Op 13 mei 2014 bestaat Sportclub Doesburg 100 jaar. Dit wordt groots gevierd met een receptie, feestavond en tal van andere festiviteiten, maar Sportclub Doesburg wil ook graag stilstaan bij kinderen die het minder goed hebben. Zo is het op de Molukken lang niet altijd gewoon dat voetballers beschikken over voetbalschoenen.

 

Gezien de banden van Sportclub Doesburg met de Molukken – Sportclub Doesburg is vanaf 1993 gefuseerd met Sporting Ambon waarin veel Molukse spelers uitkwamen – wil Sportclub Doesburg graag iets betekenen voor de gemeenschap op de Molukken. In samenwerking met Network Sport & Maluku en de KNVB is hier de actie Kick(s)en 4 Maluku in het leven geroepen met als motto ‘Elke jonge(re) voetballer op de Molukken verdient kicksen/voetbalschoenen’.

 

Network Sport & Maluku (NSM) is een samenwerkingsverband van verschillende sport- en ontwikkelingsorganisaties, die diverse sportactiviteiten ontplooien in Nederland en op de Molukken. Sport als middel dient hierbij als het vertrekpunt. Vanuit deze optiek draagt sport uiteindelijk bij aan ontwikkeling op het gebied van gezondheid, onderwijs, participatie en emancipatie. De toegevoegde waarde hiervan ligt in de effecten voor de ontwikkeling van lokale gemeenschappen op de Molukken: kinderen zijn gezonder en fitter, doen het op school beter en spelen meer met andere kinderen.

 

Op 08 december 2014 viert de KNVB zijn 125-jarig bestaan. Onder het motto ‘Elke jonge voetballer verdient een goede coach. Een WorldCoach’ is de KNVB sinds 1997 actief in het opleiden van voetbalcoaches in ontwikkelingslanden. Met het programma WorldCoaches zet de KNVB de kracht van voetbal in voor de ontwikkeling van lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden, waaronder in de provincie Molukken in Indonesië. Zo leert een WorldCoach kinderen (beter) voetballen en geeft voorlichting over belangrijke zaken, zoals de preventie van hiv/aids en criminaliteit.

 

In de maand mei zal Sportclub Doesburg een inzamelingsactie in de regio Doesburg van start laten gaan om voetbalschoenen voor de Molukken te verzamelen. Hierbij worden de jeugdleden gevraagd of ze voetbalschoenen die te klein zijn of niet meer gebruikt worden een tweede leven willen geven door ze te schenken aan Kick(s)en 4 Maluku. Tevens worden collega-clubs uit de regio aangeschreven of ze binnen hun club aandacht willen schenken aan deze actie en hieraan willen deelnemen.

 

Het officiële startsein voor deze actie zal worden gegeven op de verjaardag van Sportclub Doesburg op dinsdag 13 mei. Dit zal gebeuren door het oplaten van rood en blauw gekleurde ballonnen door de jeugd van Sportclub Doesburg. Voor de ballon die het verst komt, is een kleine attentie. De ballonnen en kaartjes zijn gesponsord door Only for Men. Tevens zal er op dinsdag 13 mei nog een kleine traktatie zijn want ´Wie jarig is trakteert´.

 

Vanaf dinsdag 13 mei kunnen voetbalschoenen worden ingeleverd op het Sportpark aan de Oranjesingel waar een container zal staan. De actie sluit op vrijdag 13 juni. Onder de noemer ‘Kick(s)en 4 Maluku’ organiseren Sportclub Doesburg, NSM en de KNVB op 14 juni 2014 een groots voetbalfestijn in het Sportpark aan de Oranjesingel van Sportclub Doesburg. Dit evenement bestaat uit drie hoofdbestanddelen:

  • Een Moluks Veteranentoernooi met deelname van FC Amboina, SV Real Lunet, FC Tunas Hoogeveen en Sportclub Doesburg/Sporting Ambon;
  • Een clinic voor de pupillen van SC Doesburg als onderdeel van het Ubbink Jeugdkamp, verzorgd door KNVB en NSM/Maluku Mudah;
  • Een wedstrijd tussen het standaardteam van Sportclub Doesburg en een Moluks Team.

Tijdens dit voetbalfestijn op 14 juni zal Sportclub Doesburg de ingezamelde schoenen aan Network Sport & Maluku overhandigen.