De Doesburgse ondernemer André Bikker, eigenaar van De Schilderschool, komt met zijn graVuren naar Het Arsenaal. Vanaf vrijdag 23 december tot en met 2 januari zijn de graVuren te zien in de sociëteit van Het Arsenaal.

De laatste vrijdag van het jaar (30 december) geeft de vuurmeester André Bikker de hele dag een vuurshow. Met diverse branders zal hij voor stichting Table Mountain engelen en kinderen graVuren.

Bij droog en rustig weer zal er in de tuin ook een buiten expositie zijn van de graVuren. Deze 50/50 art is via een verloting te winnen.

Willem Zijlstra
Het werk in de sociëteit zal twee thema’s kennen: Kerst en Oud en Nieuw gesymboliseerd in engelen en de jacht. Alle werken zijn te koop en direct beschikbaar.

In 2014 werd André Bikker tijdens een supervisietraject bij beeldend kunstenaar en docent in Bussum, Willem Zijlstra, uitgedaagd om alles wat hij beheerste aan schilderkwaliteiten los te laten en op zoek te gaan naar nieuwe beeldtaal. Voor de eigenaar van De Schilderschool en naast het wekelijks les geven een zware opgave.

Brandschilderen met vuur
Na een zoektocht van twee jaar en het eindeloos testen van allerlei technieken om met vuur te schilderen ontdekte hij in de zomer van 2016 een nieuwe techniek: het brandschilderen met vuur.

Het maken van een graVuur is moeilijk te vergelijken met bestaande schildermethodes. Het lijkt geschilderd te zijn in een sepiatoon, maar er komt geen verf aan te pas. De hitte van de gasbrander verkleurt het hout. Bij deze techniek is correctie niet mogelijk. Er is continu de dreiging dat het werk letterlijk wordt afgebrand.

Een graVuur van André Bikker is te herkennen aan de gebrandschilderde initialen en de handtekening op de achterzijde van het paneel. Daarnaast is het werk gemaakt op gerecycled hout, bekisting van de Doesburgse handelsmaatschappij AKBO. Ook is er maar één van elke graVuur. Deze wordt gemaakt in opdracht of is onderdeel van de autonome collectie.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk Doesburg,  Stadshotel Doesburg , Edelsmederij Tobias en Brasserie Het Zesde Zintuig.