Edelsmederij Tobias in de Kerkstraat in Doesburg heeft, geïnspireerd door het maanlandschap met haar imposante kraters, een sieraad vervaardigd van kosmische proporties. De nieuwste creatie uit het atelier heet Maankraters.

 

‘De maan heeft me altijd gefascineerd,’ vertelt Tobias, ‘we laten ons inspireren door spectaculaire natuur hier ver vandaan, maar ook door kleine dingen om ons heen. Dat geluk proberen we in onze sieraden te vangen en we hopen dat je dat kunt zien.’

 

‘Elke avond wanneer de duisternis invalt, verschijnt de maan als het stralende middelpunt in de donkere hemel. Van een onvoorstelbare afstand kun je de kraters onderscheiden, een natuurfenomeen dat nog altijd is omgeven door mysteries. Maar in goud is het nog mooier,’ Tobias knipoogt.

 

Tobias giet goud in een plaatje en na het stollen walst hij het edelmetaal plat. ‘Daarna zaag ik de vorm er voorzichtig uit. Voor dit sieraad zijn dat cirkeltjes en deze sla ik bol. Dit is precisiewerk,’ vertelt hij. ‘Voor het perfectioneren en het verkrijgen van een mooie textuur vijl ik de kommetjes. De laatste stap is het verbinden van de verschillende ‘maankratertjes’ door deze met goud te solderen.’

 

Hanger Maankraters, vervaardigd in 14 karaat goud (€380) en zilver (€89), exclusief het collier. Bijpassende oorbellen en ringen zijn ook verkrijgbaar.