Snappenburg de Vries-prijs voor Koepoortstraat 28

Het monumentale pand in de Koepoortstraat nummer 28 is uitgeroepen tot winnaar van de Snappenburg de Vries-prijs 2014. De Snappenburg de Vriesprijs bestaat uit een kleine bronzen plaquette. Naast de bijbehorende oorkonde ontvangt de eigenaar van het pand een gravure van Oud-Doesburg.

 

 

De Snappenburg de Vriesprijs is dit jaar voor de 20e keer aan de orde. Een redelijk aantal panden in de binnenstad zijn genoemd voor deze prijs. Voor de prijs gelden de volgende criteria: de ingreep heeft opoffering, tijd en geld gekost; de omvang van de verbetering of toevoeging doet niet ter zake; de werkzaamheden moeten onverplicht verricht zijn; het resultaat moet zichtbaar zijn vanaf de straat of publiek toegankelijk, moet verrassend zijn en bijdragen tot verrijking van de stad Doesburg.

 

 

Het is de jury opgevallen dat veel eigenaren zich hebben ingespannen voor het behoud van zijn of haar pand. Heel vaak ging het daarbij om een onderhouds(schilder)beurt van de gevel(s). De jury is hier blij mee. Het gaat daarbij niet alleen om chique panden in onze stad, maar ook om eenvoudige woonhuizen. In totaal zijn er 5 panden genomineerd.

 

 

De keuze van de jury is gevallen op Koepoortstraat 28. Het gaat om een rechthoekig woonhuis met 2 kelders waarboven 2 woonlagen en een zolder, afgedekt met een zadeldak. Het huis is gebouwd in de 15e en 16e eeuw terwijl de rijk geornamenteerde voorgevel pas 111 jaar geleden gebouwd is. De aanleiding voor de prijs wordt gevormd door de restauratie van verschillende exterieur-onderdelen. Deze verkeerden in een slechte toestand en zijn op een passende wijze hersteld.

 

 

1 reactie

  1. Corrien Olijdam

    Ten eerste welgemeende felicitaties voor de eigenaar van dit pand!
    Persoonlijk vind ik de “historische” opbouw van de huizen/appartementen van de bekende supermarkt aan de Ooipoortstraat een geweldige opknapper voor Doesburg. Deze verbouwing had ik zeker de prijs gegund,na 1 jaar bouwactiviteiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑