Zondag 13 november vindt in de Grote of Martinikerk van Doesburg een concert plaats voor sopraan en orgel. De liederen van Gustav Mahler en Richard Strauss met begeleiding door symfonisch orkest vormen een hoogtepunt in de muziek uit het begin van de twinigste eeuw.

In dit jaar, het jaar van het eeuwfeest van het Walcker-orgel in de Grote of Martinikerk, schreef Stads- en Kerkorganist van Doesburg, Wilbert Berendsen, speciaal voor deze gelegenheid orgeltranscripties van de orkestpartijen, op maat gesneden voor de rijke orkestrale mogelijkheden van dit orgel, dat uit deze zelfde periode stamt. Het kan de vele kleuren en dynamische schakeringen prachtig laten klinken.

Sopraan Irma ten Brinke brengt liederen ten gehore van Mahler (Rückert-Lieder), Grieg (Peer Gynt Suite) en Strauss (Orchestlieder). Naast deze symfonische liederen klinkt nog een tweetal orkestwerken in een bewerking voor orgel, waaronder een spectaculaire transcriptie van Tjaikovski’s Scherzo.  

De sopraan Irma ten Brinke studeerde na haar doctoraalexamen  Muziekwetenschap zang in Utrecht en Rotterdam. Ze volgde lessen bij onder andere Maria Acda, Meinard Kraak, Peggy Bouveret (Conservatoire National Supérieur, Parijs) en Alberto ter Doest, die haar opleidde in Estill Voice Training.

Ze behaalde hierin, als één van de weinigen in Europa, haar master- en masterteacher-degree. Tegenwoordig wordt ze gecoacht door de Roemeense tenor Constantin Nica.

Wilbert Berendsen is Stadsorganist van Doesburg en cantor-organist van de Martinikerk. Hij behaalde in 1997 zijn UM-diploma aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans van Nieuwkoop. Ook studeerde hij Kerkmuziek en volgde een applicatieopleiding Koordirectie. Hij nam deel aan verscheidene masterclasses in Europa.

In 2007 was hij finalist in het Nationaal Improvisatieconcours te Amsterdam. Van zijn spel is een zeer succesvolle CD verschenen, opgenomen op het Walcker-orgel. Thans studeert hij beiaard bij Frans Haagen.

Het concert op zondag 13 november begint om 15.30 uur. De toegang bedraagt 15 euro, voor 65plus 13 euro en voor donateurs van StiDoMu 12 euro. Kaarten kunnen worden besteld via www.stidomu.nl of aan de kassa in de kerk op 13 november. De kerk is open vanaf 15.00 uur.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk Doesburg,  Stadshotel Doesburg , Edelsmederij Tobias en Brasserie Het Zesde Zintuig.