SP denkt aan overstap naar huisartsenpost Doetinchem

Doesburgse huisartsen zouden moeten overwegen om over te stappen naar de huisartsenpost in Doetinchem. Nu werken ze nog samen in de huisartsenpost bij Ziekenhuis Zevenaar, maar de Spoedeisende Hulp zal daar per 1 april 2012 volledig verdwijnen. De SP wil nu langs andere weg zien te garanderen dat er optimale ziekenhuiszorg als achtervang aanwezig blijft voor de Doesburgers die buiten kantooruren dringend naar de dokter moeten.


Het College van Bestuur van Rijnstate, waar Ziekenhuis Zevenaar onder valt, heeft besloten de Spoedeisende Hulp te schrappen in verband met een gebrek aan artsen en ook vanwege bezuinigingen uit Den Haag. De SP in Doesburg is bezorgd over deze ontwikkeling en ziet de ziekenhuiszorg in de regio verder achteruit gaan. De partij wil dat de inwoners van Doesburg geen last krijgen van de nieuwste ontwikkeling.


Daarom vraagt raadslid Atalay Sahin nu aan het college van B en W om met de Doesburgse huisartsen te bekijken of ze zich niet kunnen aansluiten bij de huisartsenpost Oude IJssel, die in het Slingelandziekenhuis in Doetinchem zit.


‘Zo kan optimale zorg, 24 uur per dag, voor onze inwoners worden gegarandeerd, ook straks. Als iemand er heel erg slecht aan toe is, dan moet deze persoon meteen door kunnen naar de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis’, aldus Sahin.


Veel inwoners van Doesburg zouden volgens Sahin het liefst een huisartsenpost in de stad zelf gerealiseerd zien. ‘De huisartsen werken nu samen met tientallen collega’s uit de hele Liemers. Het zal waarschijnlijk niet makkelijk zijn om het werk weer in een kleinere groep te organiseren. Maar als aansluiting bij Doetinchem niet kan, dan willen wij dat er serieus naar wordt gekeken of een eigen Doesburgse huisartsenpost mogelijk is. De Linie zou een uitstekende plek zijn’.


Zie ook:
Spoedeisende Hulp Zevenaar gaat dicht

17 reacties

 1. Frans van der Krul

  Ben een van de vele inwoners die graag de huisartsenpost in Doesburg zou willen hebben.
  Snel bereikbaar, dus korte reistijd bij calamiteiten.
  Veel huisartsen werken in Doesburg al samen in Hagro, dus dit zou moeten kunnen.Mits deze willen werken in ploegendienst, zodat er in de avond/nacht en in het weekend hier een beroep op kan worden gedaan.
  Mijn voorkeur zal dus uitgaan naar Doesburg.

 2. Esther

  Ik begrijp het niet helemaal. De SP wil de huisartsenpost naar Doetinchem voor de nodige spoedeisende zorg indien nodig, maar als dat niet kan dan moet de mogelijkheid voor Doesburg onderzocht worden. Ik weet niet, maar volgens mij heeft Doesburg sinds de 2e wereldoorlog al geen ziekenhuis meer! Doetinchem is niet handig. En als het zo spoed is dat iemands leven in gevaar is, dan bel ik 112, en ga ik niet met iemand in levensnood naar een huisartsenpost rijden.

 3. Marjolijn

  Nee Esther, je hebt gelijk dat Doesburg geen ziekenhuis meer heeft maar als je na 17 uur met een niet levensgevaarlijke klacht helemaal naar Doetinchem moet en dat eventueel met het openbaar vervoer, daar word je toch niet vrolijk van.
  Mijn voorkeur gaat dan ook naar Doesburg uit.

 4. Yvonne Irving PvdA

  Ik ben doktersassistente en actief in de Doesburgse politiek.
  Een huisartsenpost in Doesburg is niet mogelijk het aantal huisartsen is gewoon te klein het zou betekenen dat elke huisarts minimaal 1x per week nachtdienst heeft en 1x per maand een weekenddienst. Na zo’n dienst kun je de volgende dag niet fris in je praktijk verschijnen dus moet daar je afwezigheid ook weer worden opgevangen! De huisartsenpost zoals die nu is is juist opgerricht (landelijk) om de huisartsen meer lucht te geven. En ik denk dat het een goedde zaak is om de huisarts fris te houden. Nu wordt de last van nacht en weekenddienst door veel huisartsen gedeeld en dat moeten we ook zo laten.
  Kiezen voor Doetinchem i.p.v. Zevenaar heeft ook de voorkeur van de PvdA! Zeker nu de spoedeisende hulp wegvalt in Zevenaar. het is wel zo logisch dat een patient die in de huisartsenpost als 1e gezien wordt maar ziekenhuishulp nodig heeft dit dan ook direct kan krijgen. Dat was ook de insteek dat huisartsenposten bij ziekenhuizen werden gevestigd.

 5. Frans van der Krul

  Ik weet dat het niet fijn is om in onregelmatige diensten te werken, maar zoals je weet zijn er veel mensen die dat doen.Waar je aan voorbij gaat is da in de omliggende landen meer huisartsen zijn.In Nederland ca 1 huisarts per 2000 en in bv België 1 huisarts per 800 mensen,dit betekend dat men veel meer aandacht aan de cliënten kan besteden, men vindt het natuurlijk ook niet leuk om 24 uur 7 dagen in de week te moeten werken, vandaar dat vele huisartsen in de grens streek liever in Nederland werken.
  Ik zou dus zeggen meer huisartsen erbij en dan kan het zeker lukken.

 6. Hanny

  Laten we maar naar Doetinchem gaan.
  Met het openbaar vervoer ’s avonds of ’s nachts is ook niet goed mogelijk naar Zevenaar.
  Moet je door naar het ziekenhuis kun je helemaal doorrijden naar Rijnstate, wordt je ook niet vrolijk van.
  Liever dan naar Doetinchem dan heb je in elk geval dezelfde afstand vanaf Doesburg en het ziekenhuis daar is wel open.
  Vind door het gedoe fusie van Zevenaar en Rijnstate ook al niet geweldig. Elke keer heb je een andere arts. Bij opname weten op de afdeling zelfs de verpleegkundigen de naam van de afdelingsarts niet meer zo vaak wisselt het.

 7. Bart

  Als je nu geen auto hebt, ziek word en je moet naar een huisartsenpost……………..hoe dan vanaf Doesburg naar Doetinchem? Tevens ben je ziek, en dan?

  @Yvonne? Ik snap je zienswijze maar er word voorbij gegaan aan het feit dat in deze tijd niet ieder en een auto heeft, op dat moment ziek is en een dokter nodig heeft en misschien alleenstaand is.
  Ik denk dat er snachts in elke plaats een huisarts beschikbaar moet zijn, desnoods als slaapwacht . Laat de gemeentelijke politiek eens nadenken om deze arts bij te staan in kosten zodat Doesburg toch een eigen arts snachts heeft die ook kan uitrukken naar mensen toe want uit eigen ervaring weet ik het dat het verdomd moeilijk is om een arts via de post thuis te krijgen dan moet je wel heel erg ziek en overtuigend zijn. Dat is namelijk het nadeel van hulp op afstand.

 8. Hanny

  @ Bart: Je moet nu toch ook naar Zevenaar naar de huisartsenpost en als je ziek bent gaat dat ook niet met de bus. Als je dan doorgestuurd wordt naar het ziekenhuis moet je nog door naar Arnhem naar Rijnstate.

  Ben het met je eens dat het fijn zou zijn een arts in Doesburg te hebben buiten kantoor uren. Maar denk dat dat niet meer kan.
  Laten we dan van alle slechte opties de beste kiezen en dan voor Doetinchem. Wij wonen op de grens van beide huisartsenposten dus dat moet kunnen.

  Het is inderdaad soms een probleem de huisartsenpost te laten komen. Ik denk dat dat ligt aan welke assistente er zit.
  De ene keer komen ze vlot en de andere keer doet die assistente heel moeilijk.

 9. Bart

  @ Hanny?

  Klopt maar laten we nu eerlijk zijn het is toch van de gekke dat je als Doesburger zo geisoleerd bent van de “buitenwereld” waar je wel heen moet voor hulp?
  Openbaar vervoer is er niet , ja richting Doetinchem maar richting zevenaar al geheel niet.
  Je zal maar oud en ziek zijn (of jong en ziek) en geen auto hebben maar dan nog ik ben van mening als je (dood) ziek in bed ligt moet je dan gedwongen naar de arts toe?

  Inzake de assistente, met alle respect als je belt neem ik aan dat je niet belt voor een paracetamol dus mag het wel serieus genomen worden alhoewel ik ook weet en me besef dat er mensen zijn die om een scheet bellen.

  Verder vind ik deze discussie een discussie ook voor de artsen die Doesburg rijk is en zou graag hun voice horen!

  Daar waar je als slaapwacht alleen een zorgcentrum snacht moet beheren kan een arts ook een avond en of nachtje extra draaien om de eigen bevolking te helpen.
  We hebben een mooie dokterspost aan de linie en daar kan makkelijk een bed staan voor de slaapwacht!

  Ik vraag me af wat de arts zelf doet als hij….zij doodziek is en bellen moet of zou hij ….zij zijn of haar eigen ziekte regiseren?

 10. Remco

  Doetinchem is toch geen probleem?
  wij woonden hiervoor in Barchem en vanaf daar moest je afhankelijk van je huisarts en wanneer je hulp nodig had naar Zutphen (20km), Borculo (5km) of Winterswijk (30km).
  Zo slecht is het dus niet gesteld met Doesburg wat dat aangaat. Als het te ernstig is om naar de post toe te gaan maar niet ernstig genoeg om 112 te bellen dan kan de huisarts toch ook thuis komen?

 11. Bart

  @ Remco

  Welke huisarts moet er dan komen? Via de huisartsenpost moet je namelijk redelijk doodziek zijn en dan nog.

 12. Esther

  Ik blijf liever bij de huisartsenpost in Zevenaar. Ik ben er binnen 10 minuten, kan de auto gratis parkeren, en als ik dan naar het ziekenhuis zou moeten dan maar het Rijnstate. Waarom kunnen wij als burger niet zelf kiezen naar welke huisartsenpost we gaan! Zal wel weer met gunning en geld te maken hebben… Ennuh mensen vergeet niet dat als je in D’chem naar het ziekenhuis moet,(met het OV) je in ieder geval 1 keer moet overstappen.

 13. Hanny

  @ Esther, ja overstappen moet wel voor Doetinchem. Maar….. de huisartsenpost is ook voor ’s avonds laat en ’s nachts. Hoe kom je er dan? Ik denk dat als je naar de huisartsenpost moet dit toch niet met het openbaar vervoer kan. Dan kun je ook niet naar Zevenaar. Enne… als je met de bus naar Zevenaar gaat hoe kom je dan in Rijnstate? Lijkt me ook een geweldige reis met de bus als je ziek bent.

 14. leo

  Beste mensen laten we toch blij zijn als er straks een mogelijkheid in Doetinchem is.
  Een post in Doesburg is natuurlijk een veel te zware belasting voor onze huisartsen die ook een gezin en een privé leven hebben!

  Met wat creativiteit kom je echt wel bij de huisartsenpost of die nu in Zevenaar of waar dan ook is gevestigd.
  Hulp van buren vrienden of familie is altijd te regelen als de nood aan de man is.
  Hier wordt langzamerhand een beeld geschapen als zouden de Doesburgers geisoleerd zijn van de buiten wereld.
  Dit gaat veel te ver en staat ver van de realiteit af.

 15. Frans van der Krul

  Met alle bezuinigingen opkomst zal de Hagro ook onderdruk komen te staan, staat hier ook krimp te wachten?Minder personeel, gevolg meer doorverwijzingen naar……Slingerland?

 16. Remco

  @bart
  Ik heb de huisartsenpost toch wel eens aan mijn bed gehad terwijl ik niet doodziek was, alleen te veel pijn om weg te gaan.
  Als je niet in staat bent om te rijden dan komt er echt wel een huisarts langs.

 17. Bart

  @ Leo: Ik denk dat je het overschat dat er altijd wel iemand is die mee gaat , kan en of wil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑