SP Doesburg: ‘Eerst in gesprek met ondernemers’

De SP Doesburg wil een open en eerlijke discussie over de toekomst van de detailhandel in Doesburg. Mogen concurrerende winkels zich voortaan ook vestigen buiten de singels, of blijft de gemeente het kernwinkelgebied beschermen en inzetten op versterking van binnenuit? Het debat hierover vindt nu alleen plaats in de gemeenteraad, stelt de SP, en dat is naar mening van de SP veel te smal. De politiek moet nu eerst het gesprek aangaan met de ondernemers in onze binnenstad. Bovendien heeft de rest van Doesburg er ook een mening over, die moet volgens de partij eveneens gehoord worden. De SP verzoekt bij monde van raadslid Anita Nieuwenhuis het college daartoe de initiatieven te nemen.


In 2009 besloot het gemeentebestuur om de leegstand in het kernwinkelgebied te gaan aanpakken en in te zetten op vestiging van nieuwe winkels in de binnenstad. Met name de modebranche werd als kansrijk beoordeeld, en dat is in de praktijk ook gebleken, er zijn sindsdien enkele kledingzaken bijgekomen, stelt de SP.


Ook landelijke ketens als Hema en Scapino kwamen naar Doesburg. SP: ‘De leegstand liep terug van 20 naar 10 procent, maar het kernwinkelgebied blijft kwetsbaar, zegt onder andere de Kamer van Koophandel. Dit alles zou pleiten voor voortzetting van het gevoerde beleid’.


SP’er Nieuwenhuis: ‘Nu hebben Action en Only for Men ook interesse getoond voor Doesburg. Het college praat met Action over vestiging in de huidige bibliotheek, juist ook omdat het een publiekstrekker is die de binnenstad zal kunnen helpen versterken. Het gebouw aan de Zandbergstraat kan worden uitgebreid om de vierkante meters te halen die men nodig acht. Voor de SP is dat bespreekbaar, mits er voor de bibliotheek een goede oplossing komt. En Only for Men is ook welkom, maar dan wel gewoon in het kernwinkelgebied. Die winkel is namelijk niet dermate exclusief dat dit vestiging buiten de binnenstad rechtvaardigt’.


De trend naar de grotere vloeroppervlakken zet zich voort en Doesburg moet daar naar de mening van de SP verstandig op inspelen. Dat kan volgens de SP door in de binnenstad verkoopruimtes samen te voegen, uit te breiden en waar nodig via bestemmingswijziging of nieuwbouw nieuwe ruimtes toe te voegen.


De mogelijkheden zijn er, stelt SP. Op die manier blijven we actief inspelen op nieuwe ontwikkelingen, houden we de concurrentie eerlijk en werken we verder aan een economisch sterke binnenstad waar we met z’n allen graag vertoeven.

7 reacties

 1. Frans Schilderman

  Goed idee.

  Frans

 2. Frans van der Krul

  Eindelijk gaan we de goede richting uit.
  Politiek lijkt om te gaan?

  Door met de ondernemers en de inwoners te gaan praten en niet voor hen te beslissen wat goed en niet goed is, samen sterk staan voor een zo breed mogelijk aanbod ook buiten het kernwinkelgebied.

  Dit alles zal ook bijdrage in de toename van werkgelegenheid in de stad wat hard nodig is.

 3. Yvonne Irving PvdA

  Juni vorig jaar is het nieuwe bestemmingsplan binnenstad vastgesteld. PvdA en Stadspartij stemden tegen.Waar was de SP toen? Er is toen uitgebreid over gesproken door de raadsleden (die vertegenwoordigen via hun achterban Doesburg) en de andere partijen stemde uiteindelijk voor dit nieuwe bestemmingsplan.Nu is er 2x een winkel geweigerd zich in de loods te vestigen terwijl er veel geluiden onder burgers en ondernemers opgaan dat dit niet zo verstandig is .Nu komt de SP met het idée om de ondernemers te horen!Dat had toch al lang gebeurd moeten zijn. Mosterd na de maaltijd dus.
  De PvdA is van menig dat dit bestemmingsplan zo snel mogelijk moet worden aangepast. En het bestemmingsplan op de loods zo snel mogelijk moet worden gewijzigd.

 4. Hanny

  @Yvonne: Ik hoop toch wel DOESBURGSE mosterd??????

  Luisteren naar de achterban door de politiek is een utopie.

 5. Rob Gossink (CDA Doesburg)

  Vooralsnog is er sprake van een charme-offensief van de SP. Ook de SP snapt heel goed dat hun standpunt t.o.v. Action en Only for Men (in mindere mate) niet uit te leggen is aan hun achterban. Het lijkt erop alsof er een handreiking gedaan wordt waarbij een koerswijziging ten opzichte van de vestiging van winkels buiten het kernwinkelgebied op termijn mogelijk is. Er worden nogal wat ” mitsen ” en “maren ” door de SP toegevoegd. Dit levert echter een onacceptabele vertraging op voor het besluitvormingsproces rondom het verlenen van een ontheffing voor de vestiging van Only for Men. Hier kan Only for Men echt niet op wachten, als het al niet te laat is.
  De politiek, ook het CDA, is met de ( toentertijd) Action en nu Only for Men ingehaald door de realiteit. Dachten we toen dat we met de vaststelling van het huidige bestemmingsplan het kernwinkelgebied zouden beschermen, nu blijken er dus grootschalige ondernemers te zijn die zich in Doesburg willen vestigen die qua omvang niet in te passen zijn in het kernwinkelgebied. Het huidige bestemmingsplan mag dan niet een beletsel zijn. Juist daarom moet de politiek nu anticiperen en over grenzen heen durven te stappen.

 6. Hanny

  Heel goed gezegd Rob dat stap maar over grenzen heen. Maar…. ga dan ook weer in gesprek met Action. Ik denk dat voor de Doesburgers deze winkel aantrekkelijker is dan only for men. Only for men is dan ook maar voor 1/3 van de Doesburgse bevolking.
  Voor het gemak maar even in drieen gedeeld: 33% dames, 33% kinderen en 33% mannen. Hoeveel zouden er van die 33% mannen overblijven die gaan shoppen bij die men’s shop???????
  Ik denk dat er meer dan 50% van de Doesburgse bevolking wel bij Action graag wil shoppen.

 7. Bart

  @ Yvonne Deze keer geheel eens met je.
  Middenstanders moet al een plan klaar hebben liggen inzake dit soort stappen.
  De gemeente behoort al te weten wat men wil…..niet wil.

  Dat is het rare dat de sp daar nu mee komt, dat is inderdaad het wiel achter de wagen maken, mosterd na de maaltijd, en ga zo maar door.

  @ Hanny, Frans, waneer word dat kratje leeg gemaakt en babbelen we verder over ONZE ACTION(S)…..? :):):)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑