SP Doesburg zegt vertrouwen in coalitiegenoot D66 op

De chaos in de Doesburgse politiek is compleet. De SP laat weten per direct het vertrouwen op te zeggen in de samenwerking met D66. Gemaakte afspraken, waaronder die over het elkaar collegiaal informeren bij belangrijke punten, worden volgens de SP door de D66-fractie steeds opnieuw niet nagekomen. Gevolg van de crisis is dat wethouder Willem Bouman (SP) zijn functie neerlegt.

 

Volgens de SP heeft de D66-fractie afspraken niet nagekomen tijdens de commissievergadering van 18 april. Volgens SP draagt D66 de coalitie niet.

 

‘De opstelling van de meerderheid van de raad van Doesburg is zeer negatief richting het huidige college. In plaats van het vele werk van het college en de ambtelijke organisatie op de inhoud te beoordelen kiest men steeds weer voor gedoe over processen en procedures. Elk moment dat men daar aanleiding toe ziet, vinden deze partijen dat zij middels een soort van overvaltactiek het college moeten beschadigen’, aldus Gerrit Hammink van de SP.

 

Het is voor de SP op deze manier niet mogelijk om op verantwoorde wijze deel te blijven nemen aan het college. Hammink: ‘De SP draagt in Doesburg nu elf jaar collegeverantwoordelijkheid en wil blijven bijdragen aan goed bestuur. Onder de huidige omstandigheden wordt dat onze partij onmogelijk gemaakt. De SP ziet zich daarom genoodzaakt om haar wethouder nu terug te trekken uit het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Doesburg’.

10 reacties

 1. Richard Kok

  Politici in Doesburg bedrijven politiek op een manier alsof ze in Den Haag zitten. In werkelijkheid zijn het ijverige amateurs met grote ego’s. Slachtoffer van dit gekrakeel zijn de inwoners, die het vertrouwen in hun volksvertegenwoordigers kwijt raken. Ik kan niet anders zeggen dan ‘weg met die dubbele agenda’s en negativiteit. Zoek niet naar verschillen maar zoek naar wat jullie bindt, met het belang van de inwoners voorop’. Ik moet weer overtuigd worden.

 2. Peter Hilbrands

  Richard, moet jij je niet neutraal uiten?

 3. Richard Kok

  Ik ben volstrekt neutraal in de berichtgeving Peter, en geef een mening zonder partijvoorkeuren kenbaar te maken. De passage over het gekrakeel geldt overigens voor meer partijen en meerdere momenten. Hier heb ik me al eens eerder over uitgelaten. Dat is ook de functie van een hoofdredacteur van een lokale nieuwssite.

 4. Rob Gossink (CDA Doesburg)

  Ik voel me toch wel geroepen om te reageren.

  Er wordt wel, ten onrechte, erg veel nadruk gelegd op het gebrek aan vertrouwen in coalitiegenoot D66. Het echte hekele punt wordt niet genoemd. Wat is nu het echte verhaal achter de intentieverklaring over samenwerking met de regio Arnhem uit juni 2012? Is de gemeenteraad door het college (portefeuillehouder Bouman)hier inderdaad echt niet bij betrokken en over geïnformeerd? Door nu Bouman zijn wethoudersfunctie neer te “laten leggen op verzoek van zijn fractie “, lijkt nu te bevestigen dat het hele verhaal rondom de bewuste intentieverklaring over samenwerking met de regio Arnhem, inderdaad niet kosjer is. Wil Verlaan heeft als raadslid gewoon gedaan wat ze moest doen: haar controlerende taak als volksvertegenwoordiger uitvoeren!

  Het heeft dus niks te maken met dubbele agenda’s en negativiteit maar een zuiver democratisch proces: de raad stelt kaders, beslist en controleert het college en het college bereidt beleid voor en voert uit. In dit geval lijkt het erop dat het college eigenhandig heeft beslist zonder mandaat van de gemeenteraad. Er dat is een doodzonde in de politiek.

  En wat betreft het belang van Doesburg. Dat staat voorop! Ook in dit proces over de regionale samenwerking voor de komende rijkstaken naar de gemeente. Beslist moet worden over de directe toekomst van Doesburg voor de eerstkomende 50 jaar ( op zijn minst) waarbij de zelfstandigheid van Doesburg voorop staat. Het is niet meer dan logisch dat de democratisch gekozen volksvertegenwoordiging, de gemeenteraad hierover gaat en niet het college.

  Over de werkelijke gang van zaken moeten we nog steeds geïnformeerd worden. Het feit dat voormalig wethouder Bouman voortijdig vertrekt zegt wellicht alles (of niks). De gemeenteraad, en in dit geval VVD, PvdA, GL, D66 en CDA, heeft gewoon gedaan waarvoor we een benoemd zijn: het college controleren!

  Tot zover.

 5. De Stadspartij Doesburg is verrast maar heeft begrip voor de verklaring van de SP om haar wethouder uit het college van B&W en de coalitie terug te trekken en het vertrouwen in D66 op te zeggen.

  De Stadspartij Doesburg zal zich beraden op de ontstane situatie en zich bezinnen op de vervolgstappen in het belang van de gemeente Doesburg.

 6. Peter Hilbrands

  Halli Richard, neutraal is misschien niet handig gekozen.. maar om nu de Raad als amateurs af te schilderen is wel erg makkellijk. De afgelopen jaren neemt het College regelmatig een loopje met de Raad en de Raad heeft het nakijken en staat mey de mond vol tanden. Dat Bouman nu opstapt is een zegen! Ewellicht een einde aan een te rode invloed in Doesburg. Laten we gaan voor een goede balans in Doesburg.

 7. Peter Hilbrands

  Sorry voor de typfouten… virtueel toetsenbord

 8. henk beijen ( de stadspartij doesburg)

  Hij die altijd voorop loopt, kan alleen zichzelf voorbij lopen.

 9. Frans van der Krul

  Als spreken zilver is en zwijgen goud, dan is het bespreekbaar maken van wat verzwegen wordt briljant.

 10. Richard Kok

  Henk Beijen, wie bedoel je me jouw opmerking? Wethouder Bouman?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑