CDA Doesburg beticht college van achterhouden informatie

CDA Doesburg is niet te spreken over het college van B&W van Doesburg. Volgens de oppositiepartij heeft het college afspraken gemaakt over samenwerking met andere regio’s over begeleiding, jeugdzorg en de nieuwe Participatiewet, zonder de gemeenteraad hierover te informeren. Ook andere partijen zouden verbaasd zijn dat er al een intentieverklaring is getekend.

 

Afgelopen donderdag zou er volgens CDA Doesburg een brainstormsessie zijn over de keuze met welke regio Doesburg de samenwerking moet zoeken om de nieuwe gemeentetaken op het gebied van begeleiding, jeugdzorg en de nieuwe Participatiewet goed uit te kunnen voeren.

 

Bij aanvang van de commissievergadering bleek dat er door het college al een keuze is gemaakt door een Intentieverklaring, genaamd “Samenwerking Werk en reintegratie Regio Arnhem“, te hebben getekend. Deze intentieverklaring blijkt al in juni 2012 te zijn ondertekend, zonder medeweten van de gemeenteraad, stelt CDA in een persbericht.

 

‘Ons was een open discussieavond beloofd. Feitelijk zouden wij deze avond gaan praten over de toekomst van Doesburg voor de komende decennia. Een en ander vindt plaats in opdracht van minister Plasterk en geldt voor alle gemeenten. Een vijftal partijen uit de gemeenteraad (CDA, VVD, PvdA, GL en D’66) constateerden enkele dagen geleden dat het college van Doesburg in juni 2012  al een intentieverklaring heeft ondertekend, waarbij de keuze voor de regio Arnhem feitelijk al was gemaakt’, aldus CDA Doesburg.

 

CDA stelt dat de aanwezige raads- en fractieleden uit Doesburg verbaasd waren over het ondertekenen van de intentieverklaring. CDA: ‘De intentieverklaring zelf is niet in de raad of commissie aan de orde geweest. De intentieverklaring is, voor zover wij kunnen beoordelen, ook niet aan de BSMR voorgelegd ter advisering’.

 

Het lijkt er volgens CDA op dat de gemeenteraad van Doesburg op geen enkele wijze in kennis is gesteld en de raad in het geheel niet is betrokken bij de totstandkoming van de overeenkomst. Wat het CDA betreft lijkt het er op dat er donderdagavond een discussie gevoerd zou moeten gaan worden, terwijl het college zich volgens de oppositiepartij al gecommitteerd heeft aan de regio Arnhem.

 

‘Het zal duidelijk zijn dat de CDA-fractie de bovenstaande gang van zaken sterk afkeurt en niet kan accepteren’, aldus CDA. Op  donderdag 25 april staat de kwestie opnieuw op de agenda voor verder bespreking.

 

1 reactie

 1. Kees van Immerzeel

  Een betere beschrijving van de gang van zaken is de volgende:

  28 maart 2013 heeft de raad unaniem een motie aangenomen van de oppositiepartijen. In die motie wordt het college opgedragen “te onderzoeken hoe de gemeente in het kader van de drie decentralisaties, éénduidig kan gaan samenwerken met andere gemeenten”.

  Het resultaat van dit onderzoek stond op de agenda van afgelopen donderdag 18 april. De bedoeling was om onder leiding van een onafhankelijke voorzitter een open discussie te voeren.

  Zover is het niet gekomen.

  Kort vóór de bijeenkomst is namelijk duidelijk geworden dat door het college vorig jaar juni al een intentieverklaring is getekend met 11 gemeenten in de regio Arhem. Het college heeft ervoor gekozen deze verklaring niet uit eigen beweging met de raad te bespreken. Dat is kwalijk want de verklaring is van groot belang voor de toekomst van Doesburg.

  Een aantal partijen (D66, VVD, CDA, PvdA en GroenLinks) voelden zich door de gang van zaken onvoldoende voorgelicht door het college. Dat is verwoord in een gezamelijke verklaring van de genoemde partijen. Vóór de vergadering is deze verklaring voorgelezen door de fractievoorzitter van GroenLinks.

  Toen bleek dat het college niet bij machte was de intentieverklaring ter plekke toe te lichten, zat er niks anders op dan de vergadering op te schorten tot volgende week.

  Bij het opstellen van de in de commissievergadering voorgelezen verklaring is constructief samengewerkt met de oppositiepartijen, voor de gelegenheid aangevuld met D66.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑