SP: Geef thuiszorgaanbieders nu zekerheid over 2014

Doesburg moet op korte termijn aan haar thuiszorgaanbieders de zekerheid geven over de levering van hulp bij het huishouden in 2014. Dit stelt de raadsfractie van de SP voor in een brief aan het college. Aanleiding voor het voorstel zijn de aangekondigde 1.100 ontslagen bij de Achterhoekse zorgaanbieder Sensire. De SP wil een dergelijke ontwikkeling voor Doesburg voorkomen en vraagt het college om op korte termijn een besluit te nemen over contractverlenging.

 

SP-fractievoorzitter Petra Senhorst stelt dat de thuiszorg in Doesburg nu nog goed is geregeld. ‘De huidige aanbieders waaronder STMG, Groot Gelre en Attent zijn geselecteerd op kwaliteit en de gemeente betaalt een fatsoenlijk tarief voor de verleende hulp. Ook in Doesburg lopen de thuiszorgcontracten af op 31 december, maar er kan zonder probleem met een jaar verlengd worden, zonodig zelfs met nog een jaar. Dat is zo vastgelegd. De medewerkers en de cliënten mogen niet de dupe worden van de voortdurende onduidelijkheid in Den Haag’, aldus Senhorst.

 

In het recent gesloten landelijke zorgakkoord werd een korting van 40 procent op de gemeentelijke budgetten voor de thuishulp overeengekomen. Dit zal nog moeten worden omgezet in definitieve besluitvorming door de Tweede Kamer, die naar verwachting ergens in het najaar plaatsvindt. Op 8 juni is er in Amsterdam nog een manifestatie over de thuiszorg. De gemeenten bereiden zich ondertussen voor op veranderingen, maar weten nog niet hoeveel geld er precies beschikbaar zal zijn vanaf 2014.

 

Petra Senhorst: ‘Als de lokale contracten verlengd worden, dan kan de gemeente vervolgens samen met de aanbieders gaan overleggen over het zo goed mogelijk opvangen van komende bezuinigingen. De onrust onder de thuiszorgmedewerkers en hun cliënten is groot, veel mensen houden hun hart vast. We moeten ons als gemeente blijven hard maken voor fatsoenlijke thuiszorg. Van mensen met beperkingen wordt verwacht dat ze langer thuis blijven wonen. Goede thuiszorg maakt dat mogelijk en helpt voorkomen dat mensen in een vroeg stadium een beroep moeten doen op duurdere zorgvoorzieningen’.

2 reacties

  1. Wil Verlaan

    Ik deel de zorg van Petra Senhorst. Het is natuurlijk bij de wilde spinnen af dat we tot ver in het najaar moeten wachten op zekerheid uit Den Haag over de thuiszorgkosten in 2014. Gelukkig hebben zowel de vorige coalitie als de huidige in het collegeprogramma hoge prioriteit gegeven aan een kwalitatief goede thuiszorg. Om de onrust weg te nemen is het belangrijk zo snel mogelijk besluiten te nemen om situaties als bij Sensire te voorkomen. D66 zal daar zeker aan meewerken en zal bevorderen dat hier raadsbreed de schouders onder gezet wordt.

  2. Rob Gossink (CDA Doesburg)

    Op onze Facebook pagina hebben we afgelopen vrijdag ook aandacht gevraagd voor de onzekerheid bij de organisaties en vooral ook de medewerkers die ook in Doesburg thuiszorg leveren.De aangekondigde ontslaggolf bij Sensire (geen gecontracteerde partij bij de gemeente Doesburg) leeft bij veel thuiszorgaanbieders. Het scheppen van duidelijkheid is op dit moment noodzakelijk hoewel je natuurlijk als gemeente natuurlijk ook niet in paniek moet raken. Formeel heeft Doesburg nog een optie voor 2014 voor de gecontracteerde aanbieders. Het lijkt ons essentieel om in iedergeval op de kortst mogelijke termijn meer zekerheid te scheppen ook al is men in “Den Haag” nog niet zover. Informeel hebben wij wethouder Bollen gevraagd dit dossier zo spoedig mogelijk ter hand te nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑