CDA Doesburg: ‘Openbaar toilet kan bij de Commanderije’

CDA Doesburg denkt aan het plaatsen van een openbaar toilet bij de Commanderije in het centrum van de stad. De partij noemt deze locatie nu blijkt dat de aanbesteding van de Turfhaven voor wat betreft de GTW-loods tot niets heeft geleid. Aanvankelijk werd gesproken over een openbaar toilet in de Turfhaven.

 

‘Nog los van de betere geschikte locatie zal met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op die plek eerder een openbare toiletvoorziening gerealiseerd kunnen worden dan op de locatie Turfhaven. Bovendien kan de gemeente in deze fase ook nog afspraken maken met de huidige eigenaren en wellicht de Duitse orde voor de financiering van deze voorziening’, motiveert CDA over de Commanderije als locatie voor een openbaar toilet.

 

Voor wat betreft de financiering ziet het CDA ook nog mogelijkheden binnen het nog vast te stellen economisch beleidsplan. CDA: ‘Hierbij vormt het toeristische aspect een belangrijk uitgangspunt. In het economisch beleidsplan stelt het college zelf dat incidenteel aan de raad middelen gevraagd kunnen worden voor de financiering van onderdelen van het plan. Met andere woorden, als we als raad dus vaststellen dat de realisering van een toilet voorziening noodzakelijk is voor de verdere economische ontwikkeling van Doesburg op het gebied van toerisme, moeten we ook bereid zijn hierin te investere’.

 

Gekoppeld aan het economisch beleidsplan moet het volgens CDA mogelijk zijn om een openbare toiletvoorziening te realiseren. Het is volgens de partij een kwestie van durven te investeren en tonen van politieke wil.

 

In april heeft de Stichting Gehandicapten Raad Doesburg en omstreken (SGRD) bij het gemeentebestuur opnieuw een verzoek ingediend voor een openbare toiletvoorziening in Doesburg. Het gaat om een voorziening die ook toegankelijk en bruikbaar is voor personen met een lichamelijke beperking. Dit is niet voor het eerst dat bij de gemeente wordt aangedrongen op het realiseren van deze voorziening.

 

13 reacties

 1. Wil Verlaan

  Dat is een goede oplossing die het CDA hier aandraagt. In de commissievergadering heeft D66 aangegeven dat op kantoortijden ook het aangepaste toilet in het stadhuis beschikbaar moet zijn. Overigens heeft de aanbesteding voor de Turfhaven wel een vervolg gekregen: er wordt met een aantal partijen overlegd of samenwerking mogelijk is. Het blijft voor D66 van belang dat daar ook een toegankelijk toiletgebouw komt voor campers en pleziervaart. Ook mensen met een beperking leggen graag aan in Doesburg!

 2. Rob Gossink (CDA Doesburg)

  wethouder Bollen heeft bij de commissie MO van deze maand toegezegd de aangeboden mogelijkheden (er zijn er meer) nader te onderzoeken. Er lijkt zich een duidelijke politieke wil af te tekenen om een openbaar toilet in de binnenstad te realiseren! We geven de wethouder nog de tijd om dit nader uit te zoeken op de haalbaarheid.

 3. Bert Stulp

  Het is inderdaad belangrijk dat Doesburg over een rolstoeltoegankelijk openbaar toilet gaat beschikken, zowel voor de eigen bevolking als voor de bezoekers van de stad. Deze voorziening moet bij voorkeur in het centrum komen te staan
  Een openbaar toilet moet echter altijd en voor iedereen beschikbaar zijn.
  Plaatsen we het toilet bij de Commanderije dan is dat allemaal niet zeker.
  Een locatie waar GroenLinks en trouwens ook de wijkraad binnenstad aan denkt, is op de hoek van de Kloostertuin en de Kloostersteeg, daar waar nu de bouwketen staan voor de verbouwing van Albert Heijn.
  Ik heb zelfs begrepen dat de wijkraad al pogingen heeft gedaan om private gelden op te halen voor dit toilet.
  Een toilet is het beste te realiseren bij een samenwerking van publiek en privaatgeld.

 4. Appie van der Beek

  Mooie verhalen van het CDA, maar ben nog steeds benieuwd hoe men dit wil financieren. Ik heb al eens in 2006 namens de Stadspartij onderzocht wat er mogelijk was en goedkoop was het niet omdat de kosten elk jaar weer terugkomen. Tijdens ons voorstel in de raad werd door alle partijen, ja lees alle partijen ons voorstel afgewezen ivm de te hoge kosten. Toen de ontwikkelingen bij de Turfhaven ter spraken kwamen hebben we dan ook voorgesteld om in ieder geval daar bij de toilet en douchevoorzieningen minimaal een openbaar invalidentoilet in op te nemen. Ik snap dat dit een behoorlijk eindje van de binnenstad is maar als men er een voorstelt in de Kloostertuin dan is het verschil nog maar zo’n 200 meter. Natuurlijk hoop ik dat er ergens een toilet komt maar blijft de vraag hoe het CDA dit nu wel wil bekostigen.

 5. Rob Gossink (CDA Doesburg)

  Appie, ik neem maar aan dat je namens de Stadspartij spreekt maar als je het stuk goed leest zie je het antwoord. Als het goed is gaan we deze maand (eindelijk!) een economisch beleidsplan vaststellen. In het plan wordt nadrukkelijk door het college voorgesteld dat incidenteel aan de raad middelen gevraagd kunnen worden voor de financiering van onderdelen van het plan. Met andere woorden, als we als raad dus vaststellen dat de realisering van een toilet voorziening noodzakelijk is voor de verdere economische ontwikkeling van Doesburg op het gebied van toerisme, moeten we ook bereid zijn hierin te investeren. We leven nu in een nieuwe werkelijkheid en blijven niet hangen in 2006. Ik ga ervan uit dat de Stadspartij dat ook niet doet en ook bereid is te investeren in de toekomst van Doesburg. Daar moeten we dan ook geld voor vrij maken. Denk aan wat een openbare toiletvoorziening uiteindelijk voor de Doesburgse economie kan opleveren in plaats voor wat het gaat kosten.

 6. Appie van der Beek

  Mooie woorden Rob, maar ik heb nog steeds geen antwoord. Roepen hoe het zou kunnen is mooi. En als er dan eventueel geen geld voor vrij gemaakt kan worden ivm de komende bezuinigingen die ook het CDA ziet aankomen is het heel gemakkelijk scoren. Geef nu eens bedragen en meer niet.

 7. Frans van der Krul

  Dame en heren,
  Ik lees het wel weer: veel gekibbel over waar het toilet moet komen en de financiering hiervan, zal dit weer eindigen in: Geen invalidentoilet/openbaar toilet in Doesburg,.
  Gaarne daadkracht!

 8. Wil Verlaan

  Ja Frans, inderdaad onnodig gedoe. Ik kreeg even een beeld van hondjes die tegen lantarenpalen plassen……. Vroeg me ook af waarom raadsleden via de media communiceren als er donderdag een raadsvergadering is
  (ja ja hand in eigen boezem). Maar alle gekheid op een stokje, er is raadsbrede steun voor een openbaar aangepast toilet. Met 15 slimme mensen bij elkaar en een kloek college (en natuurlijk een prima ambtenarenapparaat) zullen we echt wel in staat zijn een financieel haalbare oplossing te bedenken. Bovendien, als dit jaar het VN verdrag voor de rechten van mensen met een handicap wordt geratificeerd zijn we als overheid gewoon verplicht toegankelijke toiletgang te bieden. Hoeven er dus gelukkig geen electorale piketpaaltjes meer geslagen te worden.

 9. Rob Gossink

  Bij mijn weten is Appie van der Beek geen raadslid. En Wil vat het mooi samen: 15 slimme mensen bij elkaar, een dapper raadsbesluit en het kan in Doesburg! Maar zoals gezegd de wethouder gaat de mogelijkheden bestuderen en dat wachten we nog even af.

 10. Appie van der Beek

  Wil het zal toch wat zijn dat er door raadsleden niet meer via de media gecommuniceerd mag worden.
  En trouwens alle hondjes kunnen tegen lantarenpalen urineren.
  Ben zeker voor een openbaar toilet maar was benieuwd naar de kosten niet meer en niet minder. En Frans er wordt niet gekibbeld maar een vraag gesteld.

 11. Appie van der Beek

  Ik bedoel dus ; niet alle hondjes kunnen tegen lantarenpalen urineren een teefje doet het ergens anders

 12. Frans van der Krul

  Gezien de voorlopige gang van zaken in de politiek(laatste raadsvergadering) veel krakeel en weinig daadkracht, veel beloven en weinig geven doet ons geen toilet geven.(15 slimme raadsleden?)
  Het stemvee dient tevreden worden gehouden met de komende verkiezingen in aantocht.
  En er is wederom een groot verschil in woorden en daden.

 13. Richard Kok

  Een lezer tipte mij en vroeg zich in een e-mail aan mij af waarom er geen openbaar toilet kan komen in het vernieuwde Arsenaal, nu het Arsenaal klaargestoomd wordt voor exploitatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑