Stidomu presenteert op zondag 2 november in de Doesburgse Gasthuiskerk het Amersfoortse St. Joris kamerkoor met muziek uit de Nieuwe Wereld, waaronder a-capella werken van Copland, Barber, Bernstein en andere 20e- en 21e-eeuwse Amerikaanse componisten. Het concert begint om 15.30 uur en duurt ongeveer een uur.

 

Centraal staan koorwerken van Aaron Copland (1900-1990) en Samuel Barber (1910-1981), componisten die in de grote depressie zogenoemde middle brow muziek schreven, een muziekstijl die minder moeilijk te begrijpen is als de muziek van de Europese modernisten, zonder dat ze vervalt in trivialiteiten. Van Copland wordt het stuk Four Motets uitgevoerd; van Barber staat het Agnus Dei op het programma. Deze werken worden afgewisseld met kortere koorwerken van andere Amerikaanse componisten.

 

Het St. Joris Kamerkoor werd in 1985 opgericht als Gerfkamerkoor Amersfoort met als doel oude kerkmuziek uit te voeren een stond toen onder leiding van Marion van Zonneveld. Sinds 1995 heeft van Bas van Ramselaar de leiding, heet het koor St. Joris Kamerkoor en voert het ook kerkmuziek uit latere eeuwen uit. Van Ramselaar heeft een grote staat van dienst als concertzanger en trad op met de Berliner Symphoniker, het Concertgebouworkest, het London Symphony Orchestra en het Orkest van de Nederlandse Bachvereniging. Hij is onder meer dirigent van Toonkunst Amersfoort en werkt als zangpedagoog, co-repetitor en docent stem- en koorvorming.

 

Toegang  12,50 euro, voor 65-plus 11,50 euro en voor donateurs van StiDoMu 10,50 euro en kinderen tot 12 jaar gratis.

St Jan kamerkoor