Stadsbeiaardier Frans Haagen geeft een Midzomeravondconcert. Het concert vindt plaats op zaterdagavond 21 juni van 21.00 uur tot 22.00 uur. Het ontvangst is de tuin van Mevrouw Verkade aan de Gasthuisstraat 3 in Doesburg.

 

Het thema van het concert is ‘Contrasten’. De rustgevende muziek van de 3e Cellosuite van J.S. Bach met daarna een op die sonate geïnspireerd muziekstuk van Geert d’Hollander, een bekend Belgisch componist die veel beiaardmuziek geschreven heeft. Dit laatste werk heeft een totaal andere dimensie dan de Suite van Bach. Verder wordt de Sonate van Doles ten gehore gebracht met daarna een werk van Steven Rush, die inspiratie vond in het werk van Doles. De vier muziekstukken hebben contrasterende sferen, vandaar de titel van de avond: Contrasten.

 

In de tuin van mevrouw Verkade achter het eeuwenoude pand (bereikbaar door de poort tussen nr. 1 en nr. 3 van de Gasthuisstraat), kan men genieten van dit mooie concert terwijl het langzaam donker wordt en de laatste vogels nog om de torenspits vliegen.

 

Na afloop van het concert wordt even gewacht tot stadsbeiaardier Frans Haagen alle trappen van de Martinitoren is afgedaald, zodat hij persoonlijk het applaus in ontvangst kan nemen. Er is dan de gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje. Dit wordt aangeboden door de Stichting Doesburgs Carillon. Ze hopen op een grote groep bezoekers van dit bijzondere concert.

 

Frans Haagen studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Bernard Winsemius en Arie Abbenes en behaalde daar het diploma Uitvoerend Musicus. Hij is stadsbeiaardier van Kampen, Almelo en Rijssen. Momenteel is hij werkzaam als hoofdvakdocent beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort, onderdeel van de faculteit Muziek van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Tevens heeft hij de leiding over de Nederlandse Beiaardschool.

 

Als concerterend beiaardier is hij veelvuldig te beluisteren. Naast concerten in Nederland speelde hij de afgelopen jaren ook regelmatig op diverse festivals wereldwijd. Zo speelde hij o.m. in Duitsland, Polen, Noorwegen, België, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Amerika en Zuid Korea. Frans Haagen is een veelzijdig musicus. Hij studeerde tevens orgel (waarvoor hij summa cum laude afstudeerde voor het diploma Uitvoerend Musicus), ook kerkmuziek en koordirectie, schoolmuziek en piano.

 

Programma

* Johan Sebastiaan Bach                         – 3e Cellosuite

* Geert d’Hollander                                   – geïnspireerd op de 3e Cellosuite

* Johan Friedrich Doles                           – Sonate

* Steven Rush                                             – geïnspireerd op de Sonate van Doles