Op donderdag 20 juli start de 46e editie van de zomeravond orgelbespelingen van StiDoMu in de Grote of Martinikerk te Doesburg. De serie bestaat uit een reeks van acht wekelijkse bespelingen.

Toporganisten voeren een gevarieerd programma uit waarin het grote Walcker-orgel een hoofdrol speelt, maar waarin ook het Freytag kabinet-orgel en het Flentrop-orgel zullen klinken.

De serie wordt op 14 september op een bijzondere manier afgesloten met een concert voor orgel en beiaard. Stadsorganist Wilbert Berendsen bespeelt het Walcker-orgel en Frans Haagen, stadsbeiaardier van Doesburg, bespeelt een mobiel carillon dat voor die gelegenheid de Martinikerk in wordt gerold. Dit concert vindt plaats in samenwerking met de Stichting Doesburgs Carillon die dit jaar 20 jaar bestaat.

En natuurlijk ontbreekt de orgelimprovisatie bij een historische, stomme film ook dit jaar niet. Gijs van Schoonhoven kleurt met zijn indringend spel op het grote Walcker-orgel het verhaal in van de Amerikaanse dramafilm ‘Lucky Star’ uit 1929. Dit evenement vindt plaats op 7 september a.s.

De orgelserie start met een concert op 20 juli met een concert door Berry van Berkum. Hij vervangt die avond Wilbert Berendsen, die door een knieblessure verhinderd is.

Berry studeerde orgel, improvisatie en piano aan het conservatorium te Arnhem. Hij behaalde meerdere malen prijzen op internationale orgelconcoursen (o.a.bij het Dollard Festival D ). Als improvisator is hij actief op het gebied van jazz en speelt hij regelmatig bij zwijgende films.

Na jaren gespeeld te hebben met jazzsaxofonist Gijs Hendriks, Nippy Noya en vele anderen maakt hij nu deel uit van het in 2013 opgerichte HOT (Het Orgel Trio, www.hetorgeltrio.nl ).

Zij speelden op verschillende internationale festivals en richten zich op improvisatie m.b.v. eigen composities die verwant zijn aan muziek van Charlie Parker, Charles Mingus, Duke Ellington en gregoriaanse thema’s. In 2011 is hij benoemd als organist van de Nicolaïkerk te Utrecht en als artistiek adviseur van de Stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk. Tevens is hij sinds 2000 werkzaam als componist.

Het concert op 20 juli begint om 20.00 uur en de toegang bedraagt 10 euro. Donateurs van StiDoMu betalen 8 euro en jeugd tot 18 jaar mag gratis naar binnen. Voor en na het concert is er gelegenheid voor een kopje koffie, thee of een glas wijn.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde Zintuig en Partyboerderij De IJsselhoeve en Binkies.