De gemeente Doesburg gaat serieus de strijd aan tegen hondenpoep. Hondenbezitters zijn verplicht om een opruimmiddel voor hondenpoep bij zich te hebben wanneer ze hun huisdier uitlaten. Zo niet, dan volgt er een boete. Ook wordt het niet opruimen van hondenpoep beboet. Om het strengere hondenbeleid door te kunnen voeren, heeft de gemeente de Algemeen Plaatselijke Verordening aangepast. In artikel 2:58 van de APV is nu opgenomen dat de eigenaar of houder van een hond verplicht is hondenpoep onmiddellijk te verwijderen.
Ook is de hondenbezitter verplicht om altijd een doeltreffend hondenpoep opruimmiddel bij zich te hebben. Denk hierbij aan hondenpoepzakjes of een schepje. In de maand oktober besteden handhavers van de gemeente extra aandacht aan overlast door hondenpoep.
De eerste waarschuwing is gratis, daarna volgt een boete, zo laat de gemeente weten. Bij het niet in bezit hebben van een opruimmiddel bedraagt de boete 85 euro. Wanneer hondenpoep niet wordt opgeruimd, krijgt de hondenbezitter een boete van 120 euro. Vanaf november waarschuwen de handhavers niet meer en wordt er direct overgegaan op het geven van een boete.
Het strengere hondenbeleid is onder meer ingevoerd naar wensen van verschillende wijkraden. Via de wijkagenda’s van de wijkraden komt het probleem hondenpoep vaak naar voren als aandachtspunt.
De gemeente heeft de Algemeen Plaatselijke Verordening aangepast. In artikel 2:58 van de APV is nu opgenomen dat de eigenaar of houder van een hond verplicht is hondenpoep onmiddellijk te verwijderen.
Mijn vraag: zijn er voldoende ambtenaren om te handhaven?
Dat is belangrijk voor het vertrouwen van mensen in de gemeente!
Zie – eerlijk gezegd – geen enkel verband tussen a) voldoende ambtenaren die zouden moeten “handhaven” ter verhoging van het vertrouwen der burgers en b) de plicht voor honden-bezitters om honden-poep ter plekke onmiddellijk in daarvoor speciaal gemaakte plastic zakjes te deponeren.
Prima, maar geldt dit dan ook voor de katten?
Daar hebben wij enorm veel last van.
Maar daar zal dan wel weer een antwoord op komen dat dat niet kan.
De overlast van katten loopt ook de spuigaten uit, hier in de buurt is het vergeven van die beesten met alle overlast van dien.
Krijgen we voor het opruimen van de hondenpoep dan ook de betaalde of nog te betalen hondenbelasting terug?
Wat gebeurt daar dan mee?
In welke pot (gat) verdwijnt “ons” geld?
Deze belasting was ooit bedoeld voor werkhonden maar die zijn er niet meer, dus dan dat ook afschaffen.
Ik denk dat we daar dan ook maar eens de wijkraden voor moeten inschakelen.
Robert,
Anders wordt het weer één van de papieren maatregelen, men wil graag “zien” dat er wordt gehandhaafd.Er zou eigenlijk een handhaving beleid moeten zijn met daarin de prioriteiten van de handhaving.
Ik vind het persoonlijk wat ver gaan.Maar goed, so be it. Misschien kunnen we als hondenbezitters nu dan ook wat aan de hondenbelasting gaan doen? Vind dat namelijk niet meer als normaal als die dan ook komt te vervallen.
Sandra: ben het helemaal met je eens en ik denk met ons ALLE hondenbezitters.
Maar…… dat zal wel niet gaan want dan komt de gemeente weer geld tekort.
Niemand heeft een idee waar dat geld dat alle hondenbezitters betalen blijft.
Hanny,
Niemand heeft een idee waar dat geld dat alle hondenbezitters betalen blijft?
Hondenbelasting gaat naar de pot algemene middelen en is dus voornamelijk bedoeld om de gemeentekas te spekken. Dat maakt de acceptatie er niet echt beter op lijkt me.
@Frans, dat bedoelde ik ook. Het gaat de grote pot in en de hondenbezitter betaald gewoon extra belasting maar krijgt er niets voor terug.
Zoals ik al eerder meldde: laten ze dan ook eens iets doen aan al die loslopende katten, die geven erg veel overlast. Als ze hondenbelasting-gelden daar eens voor zouden gebruiken zou ik er tevreden mee zijn. Wij worden aan alle kanten aan banden gelegd met regels en hoge boetes terwijl die katten maar raak graven en poepen in onze tuinen.
@sandra dus als ik het goed begrijp wil je niet betalen voor de overlast die mensen met honden maken door de poep(overlast) op te ruimen, je betaald voor hondenbelasting in dit geval als mensen het niet opruimen en dat vind ik normaal want anders gaat de gemeente mensen ZONDER hond belasting laten betalen en dan zijn we ver van huis denk ik.
dus mensen betalen honden belasting en daar wordt nu eindelijk wat voor gedaan en niet zoals eerder dat men betaalde en je zag niets wat er met dat geld werd gedaan……
@Willy van Doorn: Het is een kleine misvatting dat de gemeente de hondenpoep opruimt en dat we daarvoor moeten betalen. Er is jaren geleden een zogenaamde poepzuiger aangeschaft voor, ik dacht, 20.000 euro. Na een jaar werkeloos te hebben gestaan is deze omgebouwd voor andere doeleinden. De gemeente maakt geen kosten, het geld van de hondenbelasting verdwijnt in de grote pot.
Dat maakt ook dat veel hondenbezitters zoiets hebben van ik betaal wel maar krijg er niks voor terug dus ruim ik het niet op. Het initiatief van opruimen vindt ik niet slecht, ik doe dat al veel langer, maar je moet nog steeds voor een hond betalen en dat stuit veel mensen tegen de borst.
@Hanny ik bedoel dat er nu misschien geïnvesteerd wordt voor een controleur en dat die betaald wordt door de honden belasting zodat mensen die hondenbelasting betalen niet telkens weer met het zelfde excuus komen dat men betaald voor niets, en het is maar een kleine moeite om het op te ruimen en ik geloof als ik het goed heb dat je zakjes kon krijgen bij de gemeente ooit, en wat betreft de stofzuiger daar weet ik van maar daar is doesburg heel goed in veel aanschaffen en niet gebruiken.
@Willy: Ik denk dat het geld niet in een controleur wordt geïnvesteerd, voor zover ik het heb begrepen doen de milieu ambtenaren dit er “gewoon” bij.
De zakjes zijn nog steeds verkrijgbaar op het stadhuis.
in het kort gezegd, je weet als je een hond aanschaft dat daar dingen bij komen, dierenarts, uitlaten in de regen, haren in huis, vlooien en ook hondenbelastingen en of dat nu redelijk is of niet, ik vind veel dingen in nederland niet redelijk wat ik moet betalen , maar je weet dat van te voren dus als je het niet wilt schaf geen hond aan of niet zeuren, en bedenk wel ik ben opgevoed met dieren om mij heen en heb zelf ook een hond gehad(overleden)maar je weet wat je aanschaft en je weet dat er kosten aan zijn.
P.S. als die zakjes er nog zijn en “gratis”dan zit dat misschien wel in de honderbelasting dus men betaald dan niet voor niets een bedrag 😉
Er wordt hondenbelasting geheven, eenvoudigweg omdat dit in de wet is vastgelegd en kattenbelasting is daarintegen niet vastgelegd.
Piet Vree,
De stelling ligt toch iets meer genuanceerd:
Hondenbelasting kan worden geheven door gemeenten op basis van Art. 226 van de Gemeentewet.
Van belang in lid 1 is het woord “kan”, waarmee wordt aangegeven dat een gemeente niet verplicht is hondenbelasting te heffen; en vele gemeenten doen dit dan ook niet.
Beste Allemaal,
Als hondenbezitter ben ik het eens dat je de rotzooi van je hond moet opruimen. Maar de laten we de overlast van kattenstront even niet uitsluiten. Plus daarbij komt het feit ook nog dat onze wethouder en zijn vrouw ook op zondag zijn honden los laat lopen in een niet losloopgebied en vervolgens antwoord iedereen doet het toch. Lijkt me erg verstandig dat de wetgevers eerst hun eigen wetten gaan handhaven voordat ze zulke achterlijke boetes gaan uitdelen. Waar zijn we nu mee bezig. We betalen hondenbelasting en ruimen onze eigen rotzooi op en ik verwacht van de handhavers dat ze zich aan de regels houden die ze zelf opstellen.
Ik loop regelmatig ’s morgens vroeg van de Zandbergstraat naar de Meipoortstraat en je wilt niet weten hoe vaak of daar hondepoep, op de hoek van deze 2 straten, ligt! Dit moet dus ’s avonds laat of ’s morgens vroeg gebeuren en ik vraag me af of er op deze tijden controleurs lopen. Ik vind het vreselijk en vind het prima dat er wat aan gedaan wordt.
17 reacties inmiddels op dit onderwerp. Voor de “Doesburger” wellicht belangrijker dan de op handen zijnde FORMATIE?
Ook in Dieren kennelijk een probleem:
————————————-
Niets vermoedend liet ik onze hond uit op de parkeerplaats van “Het Rhedens” vlakbij het “Chinees Restaurant AZIE”.
Stond met een uitgevouwen poep-zakje naast de hond rustig “in de aanslag”.
Een auto stopte en de bestuurder (een leraar of misschien wel de directeur van de scholengemeenschap) gaf mij een standje: “Dit lijkt mij geen plek om Uw hond uit te laten!”
Met mijn 75 jaar stotterde ik: “Ja mijnheer …. maar ik ruim het toch allemaal netjes op !?”
Hij gaf boos gas en scheurde weg…..dus ook in Dieren een “HOT ITEM!”
Waar zijn de handhavers van de Gemeente? Deze week lag er weer, 3 dagen achter elkaar, hondenpoep op de stoep! Altijd op dezelfde plek, hoek Meipoortstraat en Zandbergstraat en altijd
’s morgens vroeg!
Lieve Agnes,
Advies: Leg op een paar plekken waar een en ander plaats vindt, onder wat tegels, een paar ZAKJES …..wellicht wordt dit signaal door de “dader” opgepikt?
Hoe had je eigenlijk precies het werk van de “handhavers” jou voorgesteld?
Een aantal duur betaalde overheid-gezagsdragers uitgerust met foto-toestel om te kunnen bewijzen WIE de overtreder is? Vervolgens een langdurige procedure om de boete(s) te innen en uiteindelijk een rechtszaak omdat een en ander niet lukt.
Ergo per overtreding een astromisch bedrag door de Gemeente uit te geven om de ontlasting van EEN (1) hond te “vereffenen”. Kansloze missie.
De “sociale controle” van de burgers zelf zal deze mentaliteits-omslag moeten bewerkstelligen.
Groeten-robert duis.