Galerie/atelier Het Derwishhuus in de Heiligegeeststeeg 5 in Doesburg heeft op zondag 6 september tijdens de Culturele Route in Doesburg een bekende gast op het gebied van restauratie en verkoop van nieuwe en antieke geknoopte tapijten: Abbas Babai. Abbas is afkomstig uit Iran waar hij van zijn ouders het ambachtelijk tapijtknopen heeft geleerd. Hij repareert Perzische tapijten en kelims en zal dit deze zondag laten zien op zijn weefgetouw.

 

Deze vakman uit Iran, het voormalige Perzië, wordt gerekend tot de allerbeste tapijtrestaurateurs van ons land, maar is ook internationaal ruim bekend.

 

Tijdens de nieuwe expositie ‘Reizen door de Papiertuin’ in galerie De Swarte Ram aan de Ooipoortstraat 60 laten de kunstenaars Miriam van der Linden en Betty Disco de toeschouwers reizen langs hun ruimtelijke objecten en een bezoek brengen aan hun installatie. Betty en Miriam werken al vanaf 2009 samen in hun studio De Papiertuin.

 

Ze maken een verrassende variëteit aan papier van onder andere exotische garens en draden en van materiaal uit hun omgeving. Hun installatie ‘Creusen ’ bestaat bijvoorbeeld uit een tent van zwart doek. Daarbinnen zijn grillig gevormde langwerpige schelpen verborgen. Deze lichtgevende creusen, vervaardigd van handgeschept papier, zijn goed zichtbaar als in de tent het licht dooft.

 

Bij De Arend aan de Burg. Nahuyssingel 28 kan men zien hoe op een enorme proefpers uit 1900 een gedicht wordt gedrukt met oude loden letters in het boekdruksysteem. Een antiek cliché zorgt voor een illustratie

 

Uiteraard zijn alle 30 deelnemers van de Culturele Zondag aanwezig om de vragen te beantwoorden. Bij de VVV en bij de deelnemers is een uitvoerige brochure te verkrijgen met een plattegrond van de oude Hanzestad met daarin de markering waar men zoal terecht kan.