The Atlantic Trio geeft op dinsdag 22 november een optreden bij Podium Acanthus in de Koepoorstraat 20 in Doesburg. Het muzikale trio bestaat uit Janneke van Prooijen (viool), Ansfried Plat (violoncello) en Bas Verheijen (piano).

The Atlantic Trio heeft composities uit Romantiek en begin 20e eeuw uitgezocht voor het programma van die avond. Allereerst klinken twee sfeervolle werken van Lili Boulanger. Zij overleed al op 24-jarige leeftijd. Zij was de eerste vrouw die de Prix de Rome kreeg (een belangrijke prijs voor componisten). De beide werken die het trio van Boulanger speelt zijn voor orkest geschreven, maar voor kamermuziek bewerkt.

Ernest Chausson behoorde tot de kring van de componisten rond César Franck, die na 1870 een vernieuwing van de Franse muziek nastreefden. Hij was o.a. een leerling van hem en bewonderaar van Richard Wagner. Hij nodigde praktisch alle belangrijke kunstenaars uit om zich in zijn privé Salon te presenteren. De muziek van Chausson zelf is een mix van romantiek en impressionisme.

Slavische dansen
Na de pauze wordt het beroemdste kamermuziekwerk van de Tsjechische componist Antonín Dvořák uitgevoerd: het Dumky Trio. Wie kent niet zijn symfonie ‘Uit de nieuwe wereld’ en zijn Slavische dansen. Dumky zijn oorspronkelijk epische ballades, klaagzangen van gevangenen, later uitgegroeid tot een verinnerlijkte composities met vrolijke elementen erin. Dvořáks Dumky Trio bestaat uit 6 Dumky.

Het pianotrio ‘The Atlantic Trio’ treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. De musici zoeken altijd naar onbekend repertoire dat de spotlights verdient. Hun cd Le Salon de Chausson, met pianotrio’s van Chausson en Chaminade, is daarvan een goed voorbeeld.

Tijl Beckand
In 2015 namen zij in opdracht van de TV presentator Tijl Beckand de cd Beckand op, met daarop het complete teruggevonden repertoire van Charles Beckand (Tijls overgrootvader). Bij die opnames werkten zij samen met onder meer Maarten Koningsberger en het Nederlands Blazersensemble. In Driebergen organiseren zij de kamermuziekserie Atlantic&Family.

Een toegangskaart voor dit optreden kost 17,50 euro per persoon. Jeugd tot en met 15 jaar betaalt 8,50 euro. De prijzen zijn inclusief consumpties in de pauze en na afloop van het concert. Reserveren kan via podium@acanthus.demon.nl.