Thema-avond over kleurgebruik panden in binnenstad

De Monumentenvereniging Doesburg houdt op maandagavond 12 maart een thema-avond over het gebruik van kleur in de historische binnenstad. Tijdens de avond komt onder andere Mariël Polman aan het woord. Zij is gespecialiseerd op het gebied van kleur bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

In de Nota Ruimtelijke Kwaliteit heeft de gemeente Doesburg aangegeven het kleurrijke karakter van Doesburg te willen versterken. Om aan te geven welke kleuren bij Doesburg passen, wil de gemeente Doesburg een handreiking opstellen die inzicht geeft in het historisch kleurgebruik en aangeeft waar je op moet letten bij het aanbrengen van kleuren in de historische binnenstad.

De kleuren moeten in principe aansluiten bij de cultuurhistorische en architectonische kenmerken. Er moet daarom gestreefd worden naar een kleurengebruik dat gebaseerd is op de historische ontwikkeling van de stad. Ook zal een zeker kleurevenwicht moeten ontstaan in het straatbeeld. Kleur is immers een wezenlijk onderdeel van de kwaliteit van onze gebouwde omgeving en draagt bij aan onze beleving hiervan.

De thema-avond op 12 maart start om 20.00 uur en vindt plaats in de Gasthuiskerk. Leden van de Monumentenvereniging mogen gratis naar binnen. Niet-leden betalen 5 euro per persoon. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus aanmelden via info@monumentenverenigingdoesburg.nl is noodzakelijk.

Een van de sprekers is Mariël Polman. Ze is specialist kleur en schilderingen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en zal spreken over het belang van kleurhistorisch onderzoek als basis voor een gemeentelijk kleurenbeleid.

Verder spreker adviseur Erfgoed Boukje Overbeek en stedenbouwkundige Jan Wabeke van het Gelders Genootschap over het opstellen van een handreiking voor het kleurengebruik in de binnenstad van Doesburg.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com, Etos Doesburg en BBS.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑