‘Trio Anna’, bestaande uit Anna Wiersum – viool, Frank Lange – violoncello en Hans ten Hoopen – piano, laat op dinsdag 24 en vrijdag 27 februari bij Podium Acanthus een lyrisch programma horen. Het concert begint op beide avonden om 20.00 uur.

 

Het programma voor deze concerten is voornamelijk  Frans met een uitstapje naar Spanje. Vier werken gecomponeerd voor pianotrio worden uitgevoerd. De karakters van die trio’s is heel verschillend. Het Trio van Frédéric Duvernoy is luchtig en ontspannen, dat van Gabriel Fauré fijnzinnig en spannend. Joaquín Turina beelt de sfeer van een dag in Zuid Spanje uit en de vrouwelijke componist Louise Farrenc sleept je mee met haar lyrische klanken.

 

Als een pianoamateur de naam Duvernoy ziet staan denkt hij al snel aan de etudes van vroeger. Maar de Frédéric Duvernoy wiens pianotrio door het Trio Anna wordt uitgevoerd is een andere componist. Hij was hoornist en componist afkomstig uit een muzikale familie. Hij componeerde een groot aantal werken voor hoorn. Zijn pianotrio bestaat uit relatief korte stukken, waarin de drie instrumenten hun karakter en mogelijkheden goed kunnen laten horen. Soms doet zijn werk denken aan een opera-ouverture.

 

Louise Farrenc was de dochter van de beroemde beeldhouwer Dumont. Al heel vroeg studeerde zij piano bij beroemde pianisten uit die tijd. Op 17-jarige leeftijd trouwde zij met Aristide Farrenc, een fluitist, met wie zij veel tournees maakte. Compositielessen kreeg zij van o.a. Anton Reicha. Ze heeft een groot aantal composities op haar naam staan. Een vrouwelijke componist was in die tijd ongebruikelijk en misschien is zij daardoor toch in vergetelheid geraakt. Zij is overigens de eerste vrouw die docent werd aan het beroemde Conservatorium van Parijs.

 

De Spanjaard Joaquín Turina kwam uit Andalusië. Aanvankelijk studeerde hij in Madrid compositie, maar verhuisde naar Parijs waar hij veel contact had met o.a. Debussy en Ravel. Terug in Spanje moedigde Albéniz hem aan zich op de muziek uit Andalusië te concentreren. Daaruit is het werk ‘Circulo’ ontstaan, een impressie van een dag in Andalusië.

Gabriel Fauré was organist in diverse Parijse kerken, o.a. de beroemde Eglise de la Madeleine. Verder was hij docent compositie en later directeur van het Parijs Conservatorium. Hij was een componist van zijn tijd en vertegenwoordigde duidelijk de overgang van romantiek naar impressionisme. Hij gebruikte veel ingewikkelde en vrije harmonieën.  Veel latere componisten zijn door hem beïnvloed.

 

Het Trio Anna

Als 16-jarige kreeg Anna Wiersum de Burgemeester de Bruinprijs, een culturele aanmoedigingsprijs van de Gemeente Rheden. Zij mocht toen als solist optreden met Het Gelders Orkest. Zij studeerde viool bij Herman Krebbers en later altviool. Zij heeft een plaats bij de 1e violen van Het Gelders Orkest (HGO). Naast haar werk in HGO speelt zij kamermuziek en heeft een eigen lespraktijk.

 

Frank Lange studeerde eerst Frans en was docent aan een middelbare school, het Conservatorium te Utrecht en de Hoge School Midden Nederland. Hij studeerde tevens cello bij Robert Dispa en Jean Decroos. Hij was enige jaren cellist in Het Gelders Orkest en cursusleider bij de Vereniging voor Huismuziek. Hij studeerde orkestdirectie en was als dirigent verbonden aan het Gewestelijk Symfonie Orkest te Cuijk.

 

Hans ten Hoopen studeerde toegepaste wiskunde aan de Universiteit van Groningen. Hij kreeg pianoles van Jan Odink en van Max Gotlieb. Zijn eigenlijke muzikale vorming kreeg hij in het Limburgse bij Jean Antonietti, die hem voorbereidde op het staatsexamen piano. Hij volgde kamermuziek­lessen aan het Gronings conservatorium en nam deel aan diverse masterclasses. Hij speelde vele jaren in o.a. het Groningse ensemble voor hedendaagse muziek Gamma. Hij is pianist van diverse trio’s en begeleidt regelmatig professionele en amateur musici. Met hoorniste Trudy Eland vormt hij een vast duo.

 

Programma: ‘Trio Anna’

 

* Frédéric Duvernoy            – Trio № 2 in F

(1765-1838)

* Louise Farrenc            – Trio in e, op. 45

(1804-1875)

* Joaquín Turina            – Círculo, Fantasia, op 91

(1882-1949)

* Gabriel Fauré            – Pianotrio in d, op. 102

(1845-1924)

 

De toegang is 15 euro per persoon (CJP en jeugd t/m 15 jaar € 7,50) inclusief consumpties in de pauze en na afloop van het concert. Inlichtingen en reserveringen bij:  Podium Acanthus; Koepoortstraat 20; 6981 AS Doesburg. Tel. 0313-484176. E-mail: podium@acanthus.demon.nl

Trio Anna