Op donderdag 19 februari staat de Gasthuiskerk in het teken van de culinaire historie. Lizet Kruyff weet alles van vergeten groenten, recepten en tafelmanieren uit verleden tijden en zij vertelt daar aanstekelijk over. De lezing begint om 20.00 uur, kaarten à 10,00 euro zijn verkrijgbaar bij de VVV of voor aanvang van het programma bij de Gasthuiskerk, Gasthuisstraat 41 in Doesburg.

 

Tijdens haar studie geschiedenis en prehistorie raakte Lizet Kruyff geïnteresseerd in de geschiedenis van de eetcultuur. Zij vertelt graag hoe het er vroeger aan toeging tijdens de maaltijden, wat er allemaal werd gegeten, door wie en vooral ook hoe. Denk maar eens aan de eetcultuur van de Russische Tsaren, die enorme banketten hielden waarbij onvoorstelbare aantallen schitterend serviesgoed op tafel kwamen. Maar ook over de (vroegere) eetgewoonten van ons eigen koningshuis zijn smakelijke verhalen te vertellen. En dan zijn er natuurlijk de anekdotes. Over de koks, bijvoorbeeld, die ooit in de pannen van de hoge adel roerden.

 

De workshops en lezingen zijn voor Kruyff een mogelijkheid om haar liefde voor het culinaire erfgoed uit te dragen. Behalve over culinaire geschiedenis schrijft Kruyff over familiegeschiedenis, archeologie en technologische innovatie. Als lid van Slow Food, het Genootschap der Vergeten Groenten en de werkgroep Voedsel van de Vereniging voor Archeologische Experimenten en Educatie krijgt Kruyff regelmatig de kans haar liefde voor culinaire geschiedenis (van de grond tot de mond) uit te leven.