Het pianotrio, ‘Trio Anna’, bestaande uit Anna Wiersum – viool, Frank Lange – violoncello en Bart Coenen – piano, laat op 22 en 25 april bij Podium Acanthus in Doesburg een programma horen met hoofdzakelijk Slavische muziek. Het concert begint om 20.00 uur. Vier werken worden uitgevoerd: Het Pianotrio in D van Alexander Borodin, Vier Balkandansen van Marko Tajčević, de Elégie voor pianotrio van Josef Suk en tot slot het Pianotrio in g van Antonín Dvořák.

 

De Russische componist Alexander Borodin was een buitenechtelijke zoon van een rijke edelman. Hij was een bekende chemicus en fysicus, muziek was zijn grote voorliefde, componeren deed hij erbij. Dat neemt niet weg dat een aantal van zijn werken zeer bekend zijn geworden, bijv. de opera Prins Igor en het symfonisch gedicht De steppen van Centraal Azië.

 

Het pianotrio in D is pas na zijn dood uitgegeven (1950). Het is traditioneel van opbouw, drie delen: snel – langzaam – snel. Het tweede deel is een Romance, het laatste deel heeft als aanduiding Tempo di menuetto, maar is eerder een Russische dans.

 

De minder bekende Servische componist Marko Tajčević heeft gewerkt als leraar, koordirigent en componist. Zijn grote liefde voor volksmuziek uit de Balkan komt tot uiting in zijn composities. De Balkandansen zijn daar een goed voorbeeld van. Oorspronkelijk waren ze voor piano solo geschreven en zijn later door hem zelf bewerkt voor pianotrio.

 

De volgende trio’s zijn gecomponeerd door twee Tsjechen, de schoonzoon van Dvořák, Josef Suk. Suk was een begaafd violist die ook is gaan componeren. Zijn Elégie voor pianotrio heeft de vaak gebruikte opbouw: uiting van droefenis, opstandigheid en tot slot de berusting.

 

Wie kent niet de muziek van Antonín Dvořák? Zijn symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’, zijn Slavische dansen, zijn Dumki-trio. Dvořák schreef vier pianotrio’s. Het trio in g is het tweede in de reeks. Een romantisch werk vol Slavische passie.  Het opent met een uitgebreid 1e deel, daarna volgt een langzaam 2e deel met een gedragen melodie. Het 3e deel is een flitsend scherzo en tot slot klinkt een stevige finale.

 

Een prachtige afsluiting van het concertseizoen van de avondconcerten bij Podium Acanthus.

 

Trio Anna

Als 16-jarige kreeg Anna Wiersum de Burgemeester de Bruinprijs, een culturele aanmoedigingsprijs van de Gemeente Rheden. Zij mocht toen als solist optreden met Het Gelders Orkest. Zij studeerde viool bij Herman Krebbers en later altviool. Zij heeft een plaats bij de 1e violen van Het Gelders Orkest. Naast haar werk in HGO speelt zij kamermuziek en heeft een eigen lespraktijk.

 

Frank Lange studeerde eerst Frans en was docent aan een middelbare school, het Conservatorium te Utrecht en de Hoge School Midden Nederland. Hij studeerde vervolgens cello bij Robert Dispa en Jean Decroos. Hij was enige jaren cellist in Het Gelders Orkest en cursusleider bij de Vereniging voor Huismuziek. Hij studeerde orkestdirectie en was als dirigent verbonden aan het Gewestelijk Symfonie Orkest te Cuijk.

 

Bart Coenen studeerde piano bij Frank Peters en Frank van de Laar waar hij Cum laude afstudeerde. Hij ontwikkelde zich verder in de kunst van het improviseren en werkt graag mee aan interdisciplinaire projecten. Hij is op tournee geweest met het Nijmeegs Studentenorkest. Inmiddels geeft Bart regelmatig kamermuziekconcerten met verschillende musici en verzorgt hij samen met Guus Stoop workshops stressreductie m.b.v. mindfulness-oefeningen begeleid door live geïmproviseerde pianomuziek. Tenslotte is Bart actief als privé pianodocent.

 

Pianotrio: Anna Wiersum – viool, Frank Lange – violoncello en Bart Coenen – piano

Programma ‘Trio Anna’

 

* Alexander Borodin             – Pianotrio in D

* Marko Tajčević                    – Vier Balkandansen

* Josef  Suk                             – Elégie voor pianotrio

* Antonín Dvořák                  – Pianotrio in g

 

 

De uitvoering van 25 april is uitverkocht. Voor het concert van dinsdagavond 22 april zijn nog kaarten beschikbaar.

 

Toegang: 15,00 per persoon  (CJP en jeugd tot en met15 jaar 7,50 euro) inclusief consumpties in de pauze en na afloop van het concert. Inlichtingen en reserveringen bij:  Podium Acanthus; Koepoortstraat 20; 6981 AS Doesburg. Telefoonnnummer. 0313-484176.  Email. podium@acanthus.demon.nl

Trio Anna